[ filtry] Tanszy filtr paliwa do TDS-a

Polecane materiały eksploatacyjne (płyny, klocki, opony etc.) i kosmetyki - dyskusje, opinie, informacje.

Moderator: Moderatorzy

Wiedziales o tej mozliwosci?(stosowania tanszego filtra od Opla)

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

heh nie lubie sie powtarzac ale skoro kolega sie prosi. jak lubisz placic wiecej za to samo tylko dlatego, ze w katalogu widnieje jako BMW to twoja sprawa. ja wiem co wsadzam, wiem, ze nie ma roznicy, wiem, jak wyglada bibula takiego filtra po 10tys. km. co z tego, ze kupisz filtr za 80zl jak bedziesz lal gowniane paliwo. tak, ze jak lubisz przeplacac - to ok, nie moja kasa. ja te 40zl wole dolozyc do jakiegos "chinskiego pazdzieza".
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, 22:45 przez Deacon, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawit000
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Dawit000 »

Jak czytam wypowiedzi niektórych to nie wiem co myśleć. Ludzie tutaj wolą przepłacić 2 albo 3 razy żeby tylko było coś dedykowane do BMW a takie samo tylko bez znaczka bmw i dużo tańsze jest do d*** z wyżej wymienionych powodów. Ja też wkładam filtr od opla bo nie różni się on praktycznie niczym. Ma spełniać swoją funkcje to ją spełnia.

P.S. Bociek co masz na myśli mówiąc dobry filtr paliwa? Co ten ze znaczkiem BMW jest lepszy? Prosze Cie....
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, 1:16 przez Dawit000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miki100o
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: miki100o »

Panowie 7 strona jalowej dyskusji..kazdy chwali to co ma u siebie.....a co do znaczka BMW jak ktos zgubi to tansze sa te od fiata tez pasuja :twisted:
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

Post autor: Bociek »

teraz mam knechta, a filtrona poprzednio i filtron w takim wymiarze w jakim ma być kosztował chyba 45zł, to powiedz mi ile oszczędzisz... proszę cię... na paczkę fajek?
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

miki100o pisze:Panowie 7 strona jalowej dyskusji..kazdy chwali to co ma u siebie.....a co do znaczka BMW jak ktos zgubi to tansze sa te od fiata tez pasuja
zgadzam sie, takie tematy jak ten o wyrazaniu swoiojej opinii do niczego wiecej jak do klotni nie prowadza, jeden ma knechta, inny filtrona, jeszcze inny gabke zalozy i chwali

zamknijcie takie tematy
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Gąbka... filtron... co za różnica... równie "dobre"... Chociaż nie wiem czy gąbka nie ma większej przepustowości...

Te wątki mają sens dopóki jakiś "mądrzejszy" nie zacznie udowadniać wszystkim na około, że jego gorsze rozwiązanie jest najlepsze.
Dawit000
Bywalec

Ile ludzi tyle opinii i nic się na to nie zrobi. Ale jak ktoś chce wsadzić tańszy filtr to nie rozumiem czemu niektórzy pisza że to jest złe i lepiej nie wkładać. Jeden woli tańszy drugi woli droższy. ja za filtr zapłaciłem nie całe 20zł (fakt że po zniżkach) A pieniądze które zaoszczędze wole odkładac na głowiczke pompy która się zaczyna kłaniać.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, 15:03 przez Dawit000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

No i tym samym doszliśmy do sedna problemu...

Oszczędzamy śmieszne kwoty na "tańszym" filtrze, spalamy o wiele większe kwoty niż te oszczędności bez najmniejszego zastanowienia.

Tańszy filtr ma jakieś powody do bycia tańszym i nie chodzi tu tylko o opakowanie.

Dawit - wybacz, że akurat wykorzystam twojego posta, ale po prostu śmieszy mnie oszczędzanie na filtrze paliwa w celu odłożenia na pompę... czyli kupujemy filtry o mniejszej przepustowości... o mniejszej pojemności odstojnika... czasem nawet bez spustu syfu z odstojnika... po to aby mieć kasę na pompę.

Uwzględniając fakt że pompa wtryskowa jest smarowana tylko i wyłącznie paliwem a ew. syf w paliwie o wodzie nie wspominając odbije się na jej trwałości (i całej reszty układu paliwowego) bardzo negatywnie kategorycznie podtrzymuję stwierdzenie, że śmieszą mnie osoby oszczędzające 10pln na filtrze aby mieć 3000 na naprawę pompy...

To tak jak z klockami hamulcowymi - oszczędzamy 20-30 złotych na parze klocków kupując twarde, gorzej hamujące w myśl tego, że też są dobre... bo hamują...

Czy możemy zejść na realny poziom i dyskutować o jakości filtra a nie cenie?

Czy gdyby wszystkie filtry kosztowały tyle samo nadal byście kupowali filtrona?
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

Ja włożyłem właśnie filtr dedykowany od opla ''Mann ''i na prawdę nie ma żadnej różnicy , tylko jest krótszy ok 10mm i to wszystko , ma spust wody itd. Powiem tak , skończmy dyskusje o filtrach bo działanie filtrów są takie same , a co do ceny nie jest to 10zl róznicy tylko 50zl , Mann Bmw- 78zł a do Opla 20zł
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

Bociek pisze:teraz mam knechta, a filtrona poprzednio i filtron w takim wymiarze w jakim ma być kosztował chyba 45zł, to powiedz mi ile oszczędzisz... proszę cię... na paczkę fajek?
pokaz mi, gdzie filtron do bmw kosztuje 45zl? ja tam widze, ze kosztuje ponad 70zl.
zreszta, ja sie nie zamierzam klucic i udowadniac nic nikomu. co mialem napisac to juz napsialem wyzej.

i nie przesadzajcie co poniektorzy - to, ze ktos kupuje tanszy filtr od opla to znaczy, ze wklada tez badziewne czesci? panowie, gdzie mozna zaoszczedzic to mozna. akurat na takie rzeczy jak hamulce czy zawieszenie nie zaluje :)
Dawit000
Bywalec

hmm jakbym miał do wyboru jeszcze jakiś inny to moze bym się zastanowił ale miałem wybór nad filtrem za 84zł bodajże i niecałe 20 więc jakaś kwota została zaoszczędzona. A niechce mi się już ciągnać innych wywodów na ten temat bo cały czas kręcimy się wokół tego że jednak ten droższy zawsze musi być lepszy i że musi być akurat do tego typu auta a nie może być od innego.

p.s. Koledzy wyżej bardzo trafnie to ujeli. Gdzie można oszczedzić to się oszczędza.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, 0:06 przez Dawit000, łącznie zmieniany 1 raz.
Ermce
Bywalec Wyjadacz

Dawit000 pisze:ten droższy zawsze musi być lepszy i że musi być akurat do tego typu auta a nie może być od innego
popieram w 100%

tez nie rozumiem tu co niektorych, ze drozsze to lepsze, a zwlaszcza smiesza mnie ludzie ktorzy nie zaluja na filtry, czy dobre paliwko, olej itp, zeby silnik zyl dluzej a z drogiej strony DRASTYCZNIE skracaja zywotnosc chipem (czyt. katem dla silnika)

zawsze znajdzie sie jakis ktory tylko dobre widzi po "dobrej" cenie i gdyby gorsze bylo drozsze to i tak by byl za drozszym bo"lepsze"
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Kontakt:

Post autor: ded »

Jesli dbasz o markowe ojeje, filtry i czesci zamienne to mysle ze chip nie skorci tak bardzo zywotnosci silnika jesli tylko bedziemy uzywac go z umiarem. Katowaniem zajmuje sie kierowca a nie chip:P
Ermce
Bywalec Wyjadacz

wiec powiedz mi ded, dlaczego producent nie zamintowal chipu oryginalnie w ty, aucie zeby mialo ze 200KM tylko "ledwie" 143?? bo chcial zeby nabywca pojezdzil tym a nie wyruszyl na tygodniowy szpan i wymienial silnik. hcip wyzylowywuje caly silnik.... i nawet nie waz sie mowic ze nie
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

A powiedz nam Ermce dlaczego wszędzie cię pełno... zwłaszcza gdzie nie masz pojęcia o czym piszesz?

A później wyjaśnij dlaczego E39 525 TDS ma większy moment od E34 525 TDS... Magia producenta?

E39 osiąga taką samą moc co E34 przy niższych obrotach i ma wyższy moment obrotowy przy tych samych obrotach... zmienili silnik? czy może jednak chipa?
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

raven_1983, daj sobie spokoj. w kazdym temacie, w ktorym pojawi sie Ermce zaczyna sie robic balagan i offtop. po prostu ignorowac i tyle.
Ermce
Bywalec Wyjadacz

raven_1983 pisze:dlaczego E39 525 TDS ma większy moment od E34 525 TDS... Magia producenta?

E39 osiąga taką samą moc co E34 przy niższych obrotach i ma wyższy moment obrotowy przy tych samych obrotach... zmienili silnik? czy może jednak chipa?
to juz zakrawa na kabaret w twoim wykonaniu....
zauwaz ze nie podnosil momentu o 100, czy wiecej Nm, tylko o 20Nm, zeby silnik zachowal zywotnosc, ale widze ze wiesz lepiej,

wstaw sobie chip-a do swojej bmw, jesli takowa wogole masz zeby miala ze 240KM przy nie zmienionych czesci skladowych silnika (jesli to wogole mozliwe) i jezdzij nia ze 300tys km, wtedy sie wypowiedz czy do 20tys km silnik dociagnal.

w maluchu podkrecisz moc nawet moc ale ile ten silnik wytzryma?? tyle co seryjny?? nie?? pewnie twoja magia sprawi ze bedzie jezdzil dluzej

raven_1983, widze ze nie masz pojecie o czym ty teraz gadasz, ludzie to czytaja i sie smieja z ciebie

Deacon, zarzynasz chipem auto i wiesz o tym ale, ze na forum musi byc wszystko uch, och i ach nic sie niew dzieje, on to wytrzyma itp... zenada

zauwazylem ze paru z was ma po prostu zawsze racje, umiecie pisac tylko, "ustaw dawke", "pompa do wymiany", "nastawnik" albo "dwumas pada",podlacz pod kompa i zobacz bledy". nie tylko ja tak sadze ale na innym forum (nie wymienie tu jakim) smieja sie z was....

na poczatku myslalem ze to fajne forum ale po dluzszej przygodzie zauwazylem ze jest paru klientow ktorzy zawsze wiedza lepiej a inny NIGDY nie ma racji nawet, jesli ja ma

niech mnie moderator usunie z tego forum na moja prosbe
nabuchodonozor
Bywalec

Post autor: nabuchodonozor »

chwile mnie nie bylo, czytam sobie teraz posty i.... co widze?? klotnie, co wprowadza mnie w lekkie zarzenowanie....
po wnikliwej analizie tematu uwazam ze Ermce troche sie na koncu zdenerwowal, bo kolega Raven dal mu ku temu powody niestety.

M
raven_1983 pisze:dlaczego E39 525 TDS ma większy moment od E34 525 TDS... Magia producenta?

Mimo wczesniejszych dobrych rad kolega Raven teraz moim zdaniem sie lekko zblaznil wiec popieram w tym temacie kolege Ermce

co do prosby kolegi Ermce tez popieram i chyba skorzystam z tego samego co on
Wiedza jest jedna ale każdy ma swoją jej interpretację
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Zbłaźniłem się okrutnie... silnik zyskał 20nm i moc na niższych obrotach z.... no... no... a tak... w nowej karoserii jeździ mu się fajniej i dlatego tak ma.

Zmiana nie maiła na pewno NIC wspólnego ze zmianą elektroniki sterującej silnika.

Do brzegu panowie bo nawet śmieszni nie jesteście.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

Post autor: karol-lolek »

A ja mam filierek od Omegi, wymieniam zawsze wszystkie filtry jak inspekcja każe razem z olejem i jest gitara. Co do firmy ostatnio kupiłem wszystkie Knechta i powiem szczerze jakość wykonania jest dużo lepsza niż ta którą proponuje firma Filtron. :mrgreen:

Co to chipowania TDSa... To samo chodziło mi po głowie jednak dałem sobie spokój, gdyż nawet jeśli miałbym wyciśnięte z niego 170PS to zawsze będzie to diesel a nie benzyna, którą można wysoko kręcić i nić jej nie będzie... Moim zdaniem auto ma swoje lata i dokładanie mu koni zawsze będzie miło jakiś oddźwięk czy to w sprzęgle, czy to w silniku i innych częściach mechanicznych. Dlaczego merce są takie wytrzymałe i przejeżdżają tyle kilometrów? Bo mają duże pojemności a mocy nie za wiele(nawiązuje do Mercedesa 300TD który ma tylko 109PS). Ja bynajmniej tak to widzę, ale każdy ma własne prawo wyboru co do chipowania auta.
A jałową dyskusje proponuje skończyć :cool:
Pozdro
ODPOWIEDZ