Koszty napraw POMP WTRYSKOWYCH

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Często mówi się o sekcjach jako o grupach części w pompie...

Sekcja tłocząca (tłoko rozdzielacz), ssąca (pompa mimośrodowa), regulacji wyprzedzenia wtrysku (ah te uwielbiane przez nas wycieki na "dole" pompy...), regulatora niskich obrotów (nastawnik).
Awatar użytkownika
JoseMorrales
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Pomorskie

Re: Koszty napraw POMP WTRYSKOWYCH

Post autor: JoseMorrales »

Ja za naprawe, montaż, demontaż i regulacje pompy wtryskowej w mojej królewnie zapłaciłem 3250 PLN w serwisie BOSCHA Pezal w Gdańsku. Nie żałuje ani złotówki wydanej u nich. Po wyjeżdzie z serwisu po prostu nie ten samochód :grin: Jeżeli miałbym to jeszcze raz robić to tylko u nich !!
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

za taka kase to powinienes dostac regenerowana pompe Boscha a nie naprawe.
Awatar użytkownika
JoseMorrales
Bywalec

A naprawa pompy to nie regeneracja?? Jeżeli nastawnik dawki jest dobry i wymiany potrzebuje tylko głowica pompy to chyba warto ją naprawić. Poza tym pompa jest teraz ustawiona mechanicznie(kąt wtrysku) i elektronicznie(nastawnik dawki).
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Prawdę mówiąc w pompie nie ma prawie nic co dało by się naprawić - naprawa polega na wymianie, więc inaczej mówiąc regeneracji.
Awatar użytkownika
JoseMorrales
Bywalec

raven_1983 pisze:Prawdę mówiąc w pompie nie ma prawie nic co dało by się naprawić - naprawa polega na wymianie, więc inaczej mówiąc regeneracji.
Naprawa polega właśnie na wymianie zużytej części na nową, a regeneracja to jest przywrócenie zużytej części parametrów fabrycznych. Więc jeżeli mówimy o wymianie zużytej częsci na nową to jest to naprawa, a jak wymieniamy zużytą część na inną, nie nową, tylko naprawioną(zregenerowaną) to jest to właśnie regeneracja.
antek1001
Bywalec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 520d
Rocznik: 2008
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

szukam dobrego serwisu od regeneracji pomp wtryskowych

Post autor: antek1001 »

Witam!
Potrzebuje namiary na jakiś dobry serwis, który regeneruje pompy wtryskowe w łódzkim ponieważ mam do regeneracji na pewno głowiczkę -opiłki w nastawniku, brak mocy. Znalazłem 2 adresy Bosch Diesel Service Janiszewski Zgierz oraz Diesel Tronic Łódź może ktoś z was regenerował u nich pompę albo zna inne dobre serwisy? Albo może wiecie gdzie można kupić albo wymienić na regenerowaną pompę starą z ustawieniem kąta wtrysku i dawki paliwa?
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

Z tego co wiem to w Kutnie też robią pompy na samym wlocie do Kutna od strony Krośniewic ? znasz ich? popytaj jakie opinie są o nich?
zacher
Świeżak
Świeżak

Post autor: zacher »

adam44 pisze:POLECAM WARSZTAT W SIEWIERZU . TANIO I SOLIDNIE. MIAŁEM TEN SAM PROBLEM CO CO MYBMW. PO NAPRAWIE PALI BEZ ZARZUTU DO DZIŚ.TO JUŻ ROK.KOSZT NAPRAWY 400ZŁ
przydały by sie jakieś namiary
PiotrJakub
Bywalec

Post autor: PiotrJakub »

Jestem po naprawie pompy wtryskowej. Zakres prac obejmował:

- Wymianę tulei (pasowanie nowych)
- wymianę wałka głównego
- wymianę tarczy krzywkowej wraz z podkładkami i rolkami (była wytarta, z niej pochodziły opiłki w nastawniku)
- wymianę uszczelnień, klinów wału
- regenerację nastawnika

Części tylko oryginalne Bosch. Regeneracja nastawnika polegała na rozebraniu go i myciu w przemysłowej myjce ultradźwiękowej, żeby pozbyć się opiłków nie tylko z wierzchu, ale wypłukać je także z uzwojeń i z tulei wałka nastawnika. Za całość 1400zł. Samochód jeździ jak nowy.

Objawy przed naprawą:
- szarpanie w zakresie 1000-2000obr/min
- bujanie silnikiem (całym nadwoziem) na wolnych obrotach

Uwagi od mechanika: większość zakładów naprawia pompy częściami z Chin (tandeta) lub Włoch (trochę lepsze). Takie części starczają na krótki okres gwarancyjny, potem pompy znów się sypią. Trzeba zwracać uwagę co będą wkładać.

Uwagi ode mnie: kolosalny wpływ na zapalanie na ciepło ma stan akumulatora i rozrusznika. Latem miałem czas rozruchu na gorąco w okolicy 5s. Po regeneracji rozrusznika (na oko sprawnego) rozrusznik kręci dwa razy szybciej, akumulator jest mniej obciążony (mniej przygasa światło) a rozruch jest praktycznie natychmiastowy.
Zanim dotkniecie pompy - jeżeli problemem jest tylko rozruch na ciepło - zainwestujcie w akumulator i rozrusznik. Wiem co mówię.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2009, 22:23 przez PiotrJakub, łącznie zmieniany 1 raz.
kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999

Post autor: kazio1919 »

ja wczoraj odebrałem auto od mechanika , cieknąca pompa wymagała demontażu ze silnika , za wyjecie pompy oraz włozenie zapłaciłem 100 zł za wymiane wszystkich uszczelek na pompie 230zł pozostaje jeszcze regulacja dawki paliwa , narazie jest ustawiona na oko :)
sebrikowy
zbanowany
zbanowany
Kontakt:

Post autor: sebrikowy »

mam podobne objawy zauwazylem ze z pompy cieknie paliwo i musze gdzies oddac do naprawy chodz samochod chodzi bez zastrzezen ,moze zna ktos mech.od pomp z okolic bydgoszczy
antek1001
Bywalec
Seria: E60-61
Model: 520d
Rocznik: 2008

Post autor: antek1001 »

Na szczęście to nie pompa tylko nastawnik mi szwankował. Byłem w Diesel Service Paczkowscy Kutno ul.Rzemieślnicza 3 tel. 608 072 136. Wymienili mi nastawnik oraz 2 świece żarowe Boscha bo słabo palił oraz przemyli pompę wtryskową. Auto chodzi nie do poznania znowu jest radość z jazdy :razz: Zapłaciłem za wszystko 800zł i dostałem 6 mies gwarancji na nastawnik.
benek325
Bywalec

Post autor: benek325 »

Trochę póżno ale jak w temacie: naprawa pompy do TDS'a VE EDC to koszt robocizny około 350zł + części które uległy zużyciu( najczęściej kończy sie na uszczelnieniu), jeżeli auto słabo odpala na cielym należy wymienić na nową lub zregenerować głowice(tłokorozdzielacz), wiadomo nie w każdej uszkadza sie to samo :grin: . Pamiętajcie ze BX to nie jest nowa pompa! PozDrawiam
Dawit000
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Dawit000 »

Wie ktoś moze gdzie dobrze chromują? Chciałbym pochromowac swoją głowiczke i szukam jakiegoś dobrego zakładu.
benek325
Bywalec

Dawiitt000 ja robiłem dla siebie i nie tylko głowice w warszawie na ursusie, p Marek Zatyka (022)667-73-47. Musiałbyś ją wyjąć z pompy i wysłać, robi tak że potem K ani KF nie musisz regulować. PozDr
Dawit000
Bywalec
Rocznik: 1994

Post autor: Dawit000 »

Dzięki za namiary:) A mozesz podać przybliżony koszt chromowania?
benek325
Bywalec

Ja płaciłem po 700 zł (drożej bo 6) za taką regenerację i jestem zadowolony bo głowica ma parametry nowej a jest od niej 3 razy tańsza, nowa w Boschu kosztuje ponad 2 tys.!! Pan Marek daje oczywiście gwarancje chyba na pół roku, tylko że wiadomo podlega ona tylko jak sie jeździ na ON a nie na innych wynalazkach. Można za te pieniądze kupić pompe na alledrogo i liczyć na szczęście ze tam jest dobra głowica ale nie polecam takich loterii. PozDrawiam
Ostatnio zmieniony 01 lis 2009, 8:25 przez benek325, łącznie zmieniany 1 raz.
kosa24101989
Świeżak
Świeżak

Post autor: kosa24101989 »

Witam. Ja miałem podobny problem jak wszyscy. Ciekło mi paliwo z uszczlki pod nastawnikiem. Z kuzynem postanowilismy bez jakiejkolwiek wiedzy zabrac sie za to i zrobic. Odkrecilismy cały nastawnik oczyscilismy i usadzilem poprostu to wszystko na czerwonym silikonie. Złozylismy ale auto nie chciało odpalic :( kuzyn pojechał... Jak zadzwonił do mnie i powiedział jakie tu piszecie koszta naprawy to stwierdziłem ze trzeba auto sprzedac. Ale nie daem sie i znow odkrecanie (kolektor wydechowy tez) czyszczenie i obie uszczelki w nastawniku usadziłem na silikonie. Siedziałem dzis do 2 w nocy powoli wszystko dokładnie złozyłem i auto chodzi jak wczesniej i nic nie cieknie, obroty nie faluja i pali zimny jak i ciepły. Robiłem fotki jak byscie chcieli zobaczyc jak co wyglada.
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec

Post autor: Eskimos »

kosa24101989 pisze:usadzilem poprostu to wszystko na czerwonym silikonie.
(...)
Jak zadzwonił do mnie i powiedział jakie tu piszecie koszta naprawy to stwierdziłem ze trzeba auto sprzedac.
(...)
obie uszczelki w nastawniku usadziłem na silikonie.
Obosz... Nowe uszczelki nastawnika kosztują 20zł. Ja wiem, że to 5l ON itd., ale jesteś pewien, że stać Cię na BMW (albo w ogóle na jakikolwiek samochód)? Ja wiem, że zaraz odezwie się masa oburzonych i "że skoro nie widać róznicy..." itp., ale zdania nie zmienię. Jakieś minimum kultury technicznej musi być i czerwony silikon do reanimacji uszczelek kosztujących grosze się w tym minimum po prostu nie mieści i koniec.

kosa24101989 pisze:i nic nie cieknie, obroty nie faluja i pali zimny jak i ciepły.
Albo miałeś mega fuksa i przypadkiem udało Ci się ustawić odpowiednia dawkę, albo (co bardziej prawdopodobne) trafiłeś w zakres, który komputer jeszcze zdoła skorygować. Tak czy siak, dawki bez kompa i odczytu live NIE DA się ustawić prawidłowo i jakiekolwiek ustawianie na oko, ucho, czy jakąkolwiek inną częśc ciała jest ustawieniem tylko prowizorycznym, na dojechanie do warsztatu z kompem.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2009, 14:10 przez Eskimos, łącznie zmieniany 2 razy.
Darz Bór!
Eskimos
ODPOWIEDZ