[E34] Mułowate Bmw
Moderator: Moderatorzy
[E34] Mułowate Bmw
Witam! Moje bmw e34 na wolnych obrotach zachowuje się jak muł. Kiedy ruszam powoli się rozpędza dopiero przy 3000 obrotów jakby dopiero miało tą moc co powinno mieć. Nie wiem co jest grane. Dowiadywałem się u kilku mechaników co może być grane. I wychodzi na to , że sami nie wiedzą jeden mówi, że turbina siada drugi, że coś z modułem głównym, trzeci że przy turbinie jest jakiś mały bolec że przy wolnych obrotach powinien on podnosić jakąś blaszkę i powinno dawać mocy na wolnych obrotach. Proszę o poradę bo już sam nie mam pojęcia jak może być tego przyczyna.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
- raven_1983
- Ekspert

-
tomek-tarnow
- Bywalec
- raven_1983
- Ekspert

Podpinasz pod sensownego kompa i widzisz na bieżąco dawkę.
Silnik musiał by być BARDZO zagłodzony paliwem... przy skrajnie bogatej dawce nic takiego co opisujesz nie występuje.
Przy okazji wizyty na kompie dowiesz się czy przypadkiem nie ma "błędów" (np. czujnika doładowania, lub temperatury powietrza w kolektorze dolotowym).
Dla 525 TDS w E34 prawidłowa dawka wynosi między 4 a 6 mg/skok tłoka.
Silnik musiał by być BARDZO zagłodzony paliwem... przy skrajnie bogatej dawce nic takiego co opisujesz nie występuje.
Przy okazji wizyty na kompie dowiesz się czy przypadkiem nie ma "błędów" (np. czujnika doładowania, lub temperatury powietrza w kolektorze dolotowym).
Dla 525 TDS w E34 prawidłowa dawka wynosi między 4 a 6 mg/skok tłoka.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2009, 21:13 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Wpękniętej głowicy lub uszczelce, zakladdając ze cały układ chłodniczy masz szczelnyholtex pisze:A jeśli ubywa to w czym może być problem?raven_1983 pisze:Płynu chłodzącego nie ubywa?
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
- raven_1983
- Ekspert

z czujnikiem temperatury jest coś nie tak bo jak zaczął być mułowaty to pojechałem na kompa do mechanika i wykazało ze z czujnikiem jest problem. mechanik resetować go ale nic się nie poprawiło i stwierdził ze główny moduł jest do naprawy bądź wymiany?????? Wiec nie wiem co może jeszcze być z spadkiem mocy na wolnych obrotach .
- raven_1983
- Ekspert

Dziwny ten mechanik...
Komp zgłasza błąd czujnika temperatury... skasowanie błędu i nadal obecny = błąd jest obecny a nie był kiedyś tam.
Pytanie teraz z którym czujnikiem temperatury jest problem? Paliwa czy powietrza w kolektorze dolotowym.
Jak dla mnie to do sprawdzenia jest czujnik i wiązka a nie sterownik silnika - poszukaj mechanika który najpierw diagnozuje a potem wymienia... ten wygląda mi na typ wymieniacza.
Alternatywnie zapytaj czy jest pewny, że to DDE nawala, jeśli powie, że tak to niech załatwi sterownik, założy, jak się poprawi to zapłacisz, jak nie to będzie miał zapasowe DDE...
Jak sam będziesz tak kupować wszystko po kolei to wpadniesz w wielkie koszta a mechanik tylko powie, że widocznie trzeba było wszystko wymienić.
Dziwne, że zaczyna od stosunkowo najdroższej rzeczy skoro błąd jest zupełnie gdzie indziej.
Komp zgłasza błąd czujnika temperatury... skasowanie błędu i nadal obecny = błąd jest obecny a nie był kiedyś tam.
Pytanie teraz z którym czujnikiem temperatury jest problem? Paliwa czy powietrza w kolektorze dolotowym.
Jak dla mnie to do sprawdzenia jest czujnik i wiązka a nie sterownik silnika - poszukaj mechanika który najpierw diagnozuje a potem wymienia... ten wygląda mi na typ wymieniacza.
Alternatywnie zapytaj czy jest pewny, że to DDE nawala, jeśli powie, że tak to niech załatwi sterownik, założy, jak się poprawi to zapłacisz, jak nie to będzie miał zapasowe DDE...
Jak sam będziesz tak kupować wszystko po kolei to wpadniesz w wielkie koszta a mechanik tylko powie, że widocznie trzeba było wszystko wymienić.
Dziwne, że zaczyna od stosunkowo najdroższej rzeczy skoro błąd jest zupełnie gdzie indziej.
Masz racje ze ten mechanik wymienia wszystko co się da mojemu koledze w pasacie b5 wymienił części za 1500 zł i dalej nie naprawił usterki.
A co do czujnika to nie jestem pewien czy to paliw czy powietrza bo już nie pamiętam.
Muszę iść do innego mechanika i podłączyć go jeszcze raz.
Zastanawiam się jeszcze nad taką opcją czy nie kupić sobie jakiegoś programu do bmw i samego tego nie sprawdzić.
A co do czujnika to nie jestem pewien czy to paliw czy powietrza bo już nie pamiętam.
Muszę iść do innego mechanika i podłączyć go jeszcze raz.
Zastanawiam się jeszcze nad taką opcją czy nie kupić sobie jakiegoś programu do bmw i samego tego nie sprawdzić.
- raven_1983
- Ekspert

Dla jednorazowej zabawy mało opłacalne... poniżej 300 pln właściwie wszystkie interfejsy można od razu olać.
Najlepiej pojedź do kogoś kto zajmuje się głównie bmw... będzie dużo prościej o diagnozę co tak naprawdę dolega autku (jeżeli ktoś dostaje jawnie informację co jest złe a on nadal nie ma pewności co nawaliło to trzeba taką osobę omijać
chyba, że usterka jest opisana jako "gdzieś w silniku").
Najlepiej pojedź do kogoś kto zajmuje się głównie bmw... będzie dużo prościej o diagnozę co tak naprawdę dolega autku (jeżeli ktoś dostaje jawnie informację co jest złe a on nadal nie ma pewności co nawaliło to trzeba taką osobę omijać
- bart74
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Opolskie
kolego to nie głowica, wymień uszczelki pod kolektorem ssącym, dasz radę sam, jest gdzieś na forum temat o wymianie świec żarowych, a przy okazji jest opisane jak wymienić uszczelki
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=2745
- raven_1983
- Ekspert