wymiana pompy,ale czy dobrze?

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

gaweleczek
Świeżak
Świeżak

wymiana pompy,ale czy dobrze?

Post autor: gaweleczek »

witam
mam sprawe.mechanik wymienil mi pompe wtryskowa,kat wtrysku ustawil na oko(mowil,ze trafil w stare miejsce czy jakos tak).silnik pali z 1-2 sek.opoznieniem. podczas jazdy kiedy dam na luz obroty na moment spadaja na 1000-1100 na 2-3 sek. i dopiero ida w dol.czy to jest wina ustawienia kata wtrysku,czy trzeba wyregulowac tez pod nastawnikiem(nie wiem,nie znam sie)wydaje mi sie rowniez,ze silnik troche bardziej"klekocze"jak typowy diesel albo juz jestem "uczulony"i jeszcze jedno jak autko mam zimne to biegi ciezko wchodza,ale jak jest zimny.olej w skrzyni wymieniony
jak ktos znajdzie chwile,to prosze o odp.to zawsze moge podjechac jeszcze na regulacje
nie lubie smigac autem jak cos mi przeszkadza,lub nie jetsem pewnien czy wszystko gra.
z gory dzieki za odp.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

myslę że w kwestii problemów z obrotami i głośnieejszej pracy silnika wystarczy regulacja kąta wtrysku ale nie u kogos kto robi to na oko tylko ma odpowiedni sprzęt do tego.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Morti
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

Post autor: Morti »

jak wyzej sprawdzic kat wtrysku i ustawic dawke, bo nigdy w to samo miejsce sie nie trafi z nastawnikiem :]
PiotrJakub
Bywalec

Post autor: PiotrJakub »

Głośniej, bardziej twardo pracuje - źle ustawiony kąt wtrysku, czasem tak robią, żeby lepiej zapalał na ciepło.
Powoli schodzi z obrotów - za duża dawka na nastawniku.
wolfgate
Bywalec

Post autor: wolfgate »

"Na oko" hyhy. Słyszałem,że kiedyś "maluchy" ustawiali "na ucho",ale to tak poza tematem.
Mam pytanie: Czy rozrząd też jest ustawiony na "oko"? Bo przecież ten "okulista" musiał go rozpiąć? Ja obstawiam,że wałek rozrządu jest przestawiony.
bogacki-ant
Bywalec

Post autor: bogacki-ant »

Pojeździj troche i zobacz jak sie spisuję po tej wymiane tak nie na wariata, nie jeździj co chwile na ustawianki bo zgłupiejesz w końcu.
ODPOWIEDZ