[E34]Obrotomierz - błędne wskazanie - wina alternatora ?

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

[E34]Obrotomierz - błędne wskazanie - wina alternatora ?

Post autor: 2Ya »

Witam

Mam mały problem,z którym borykam się ,od jakiegoś czasu :/ ,a mianowicie problem jest taki:

Obrotomierz nie pokazuje mi właściwych obrotów - na biegu jałowym wskazuje jakieś 300/400rpm/min. i maxymalnie się kręci do 2,5k rpm.

Wcześniej myślałem,że to wina licznika,bo zamieniałem kośći pamięci i myślałem,że coś nie wyszło ale niestety kupiłem inny w pełni sprawny licznik i to samo :/ (w tym teraz tylko paliwo mi coś za mało pokazuje,bo mam gdzieś 40L w baku,wskażnik wskoczył na 60L,potem spadł na 40L i ostatecznie na 20L niecałe,a na starym liczniku było 40L)
Nadmienię,że test zegarów w obu przypadkach robiłem i wszystkie zegary działają prawidłowo.

Wcześniej zmieniałem też szczotki w alternatorze,bo 2 razy mi aku padło i wyglądało,że nie ma ładowania i po zmierzeniu było jakieś ok 13,5 - 13,8V ,po zmianie jest minimum ok 14V i od tamtej pory nie miałem przypadku,żeby aku padło.

Ale nadal jest problem taki,że jak np. włącze światła to jest duży spadek prądu na ok 1-2sek. i silnik przygasa/przerywa/odcina jakby paliwo (co akurat można tłumaczyć tym,iż gdy jest tak duży spadek prądu to elektrozawór w pompie pewnie się zamyka).
Jeśli dmuchawę ogrzewania też od razu przełączę na max to jest ten sam objaw przygasania.
Ja rozumiem,że jest w takim momencie pobór prądu w aucie ale bez przesady - niejedno auto miałem i mam i takich motywów nie ma,że silnik praktycznie gaśnie na wskutek tak dużego poboru prądu :|

Na pewno jest coś skopane,tylko co :roll: regulator,diody w alternatorze ? Ładuje wszystko ok,więc sam juz nie wiem :roll:

Czy obrotomierz dostaje sygnał z alternatora jak to jest raczej standartowo w dieslu czy z czegoś innego ?

Za wszelkie rady i sugestie jestem oczywiście wdzięczny .
Awatar użytkownika
wojtek7510
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Województwo: Pomorskie

Re: [E34]Obrotomierz - błędne wskazanie - wina alternatora ?

Post autor: wojtek7510 »

obrotomierz bierze wskazania z czujnika polożena wału a nie z alternatora
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec

Dzięki :idea:
Jeśli jest tak ,jak piszesz to nie kumam co może być przyczyną błędnego wskazania obrotomierza ? Jeśli czujnik by padł auto nie miałoby prawa chodzić :roll: I czy impuls leci bezpośrednio z czujnika położenia wału czy przez sterownik ? skoro licznik ma wszystkie swoje dane w kości z tyłu licznika i założyłem całkiem inny,który działał w 100% i obrotomierz nadal przekłamuje i w dodatku wskaźnik paliwa zaczął źle pokazywać :|

Czy zapisał się jakiś błąd w ecu i coś wali ?

Z tego co czytałem/wyczytałem to liczniki w e34 i nie tylko,bo w innych modelach bmw też,to porażka i sypia się nawet same z siebie i trzeba je programować ale co tu programować skoro wszystko fizycznie niby działa i test zegarów jest bezbłędny :roll:

Czy ktoś na forum ogarnia temat liczników i jest mi jakoś w stanie pomóc/nakierować na trop/rozwiązanie :?: :roll:

Pozdro.
Awatar użytkownika
wojtek7510
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Województwo: Pomorskie

Post autor: wojtek7510 »

mialem to samo....wlaczyłem klime-obroty kuneły....w nie których przypadkach nawet jak ruszyłem gwałtownie kierownicą na postoju
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec

No to u mnie tez się tak dzieje.. :?

Do tego dziś padł mi wyswietlacz lcd - świeci ciemnawo (żarówki ok) ,nie zpala sie licznik wskazań km w 1 pozycji tylko w 2 na zapłonie ,po czym po gdzieś nie wiem 20-30 sek. sie wyłącza całkowicie.. :?

Sorry ,zawsze lubiłem bmw ale większego szajsu nie widziałem jesli chodzi o licznik i inne usterki,które gnębia ten model :|

Pozdro.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Skoro Ci silnik przygasa po włączeniu świateł, czy klimy, to pompa wtryskowa się "kłania". :cry:
Co do obrotomierza... nie doradzę. :mrgreen:
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec

Na to wygląda,że pompa - w każdym razie cieknie i trzeba to zrobić i w sumie zanim zacząć coś robic trzeba by na kompa pojechac i posprawdzać wszystko pod kątem dawki i zapłonu (kątu wtrysku),a 2 tys na renowacje pompy czy 3 tys na wymiane nie mam zamiaru poświęcać ,bo mija się to z celem .
Jak padnie to wolę sprzedać w całości na części i kupić inną,bo ma ten wóz coś w sobie ale coraz bardziej mnie zraża do siebie :| .

Nie ukrywam,że póki co brak czasu,bo auto codziennie musi jeździć i nie ma tragedii tylko ten obrotomierz i licznik mnie do nerwicy doprowadzi :|
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec

edit:

co do padniętego wyświetlacza to okazało się,iż żarówka coś nie łączyła i nie podświetlało,a kapłem się gdy zobaczyłem,że cyferki się wyświetlają ale na ciemnym tle - widac to dokładnie w dzień jak się przyjrzymy lub gdy zaświecimy latarka na lcd .
Rozebrałem jeszcze raz na spokojnie i wymieniłem i gra.

Co do złego wskazania paliwa to ta zielona kostka widocznie w tym liczniku co kupiłem była grzebana i z wsadem jest cos nie teges na to wychodzi - na mojej pokazuje ok.

Także kasa wyrzucona w błoto,bo nie rozwiazało problemu ech.

Także został mi cały czas problem obrotomierza :?

Czy zasyfiony nastawnik,jakis problem z nim może miec związek z obrotomierzem ?
ODPOWIEDZ