Witam
jakie sa objawy nieszczelnosci w tym miesjcu otóż przeglądalem alegro i wpadl mi woko ten patent ze sciśnięciem tego do kupy
bo jak zauwazylem u mnie tez to lata luzem i jest nie szczelne
jakie sa objawy nieszczelnosci w tym miejscu ?????
No nie wiem, wydaje mi się, że komputer dostanie fałszywe dane z przepływomierza o ilości zasysanego powietrza, ponieważ silnik będzie łapał lewe powietrze z nieszczelności
bart74 pisze:No nie wiem, wydaje mi się, że komputer dostanie fałszywe dane z przepływomierza o ilości zasysanego powietrza, ponieważ silnik będzie łapał lewe powietrze z nieszczelności
Hej bart74 mam do Ciebie wielka prosbe. Ze zdjecia wnioskuje ze mamy podobnie usytuiwane wezyki przy filtrze paliwa. A u mnie te wezyki pospadaly. Czy moglbys napisac lub zrobic zdjecia gdzie kazdy ma isc? Ja mam 525td e39 z 98 roku i tu wlasnie wezyki lataja. Mam jeszcze 325td z 95r ale tu znowu wcale tych wezykow nie ma
No wlasnie to juz widzialem ale u mnie jest inaczej. Na schcemacie w realoem brakuje paru elementow ktore u mnie sa. E39 kupilem miesiac temu. Jestem w holandii a za dwa dni jade do polski. Chcialbym to zrobic przed wyjazdem. Auto pali i jezdzi normalnie tylko wisza te węże
Ten niebieski wezyk nie wiem gdzie ma byc i na zdjeciu "wezyk czarny" pokazuje na kostke palcem. z tej kostki, pod spodem wychodzi wezyk i tez nie wiem gzie mam go wpiąć. Dodatkowo wczoraj w nocy jechalem 120km po meble no i zauwazylem ze ten moj nowy nabytek to straszny mół. Strasznie mozolnie wchodzi na obroty przez co rozpedza sie niczym kaszlak i nie jedzie wiecej jak 140 lub 150km/h z gorki. Moze filtr paliwa i powietrza trzeba wymienic? Moze pompa paliwa slabo podaje? Acha... Spalanie 12-14l/100 przy predosci 140km/h Co to moze byc? Mam trojke z takim samym silnikiem tylko bez egr i ta smiga 205km/h bez problemu.
U mnie w e34 do tej kostki, którą pokazujesz dochodzi wężyk z pod kolektora (tu szukałbym przyczyny mułowatego auta), a ten z niebieskim paskiem prawdopodobnie będzie szedł do EGR
Z racji tego, że powietrze jest potrzebne jedynie do wyrównania podciśnienia jego ilość jest minimalna.
Więc na ogólną kulturę pracy silnika ten filtr szczególnego wpływu nie ma - jeżeli natomiast był by zapchany to elementy sterowane podciśnieniowo (np. EGR) będą działać znacznie wolniej niż powinny.
Nie powinno być raczej problemu z dobraniem takiego filtra i wymianą więc nie zaszkodzi
Jestem juz w Polsce i oddalem swoje e39 do znachora aby stwierdzil dlaczego tak muli i czemu tak duzo pali. Jechcalismy na dwa auta. 325td i 525td. Trojka spalila 1,5 baku a piatka ponad dwa. Z tym ze piatka ciagnela przyczepke. Ale roznica jest zbyt duza. Podziele sie widza ktora znachor mi udostepni....
Panowie musze odgrzebac ten temat. Jak wczesniej pisalem oddalem moja 525td do znachora. Nie jest to jakis super warsztat ale moj znajomy. Zawsze ten gosc zajmuje sie moimi beemkami. Problem byl taki ze duzo pali, powoli wkreca sie w obroty, jest mulowata i jedzie max 150km/h. Po krotkiej rozmowie stwierdzilismy ze wymienimy filtry paliwa, powietrza i oleju. Zmienimy olej. Nastepnie mechanik wykrecil kolektor, Przeczyscil go wraz z rura do turba a nastepnie podpial wszystkie wezyki tak jak powinny prawidlowo byc. Autko troszke zmienilo sie na lepsze ale nie tak jak bym chcial. W ubieglym tygodniu wyczyscilem dokladnie przeplywomierz i jest juz bardziej odczuwalna zmiana. Pali mniej bo 9l/100km, jak wejdzie w obroty powyzej 2000 to juz zbiera sie ladnie no i rozpedza sie do 170km/h. Pozostal jeden problem. Strasznie powoli wchodzi w obroty. Nie tylko w czasie jazdy. Kiedy stoje i na luzie momentalnie wcisne pedal gazu to po jakiejs 1,5sekundy dopiero wskazowka wskoczy na czerwone pole. Mam porownanie bo posiadam jeszcze 325td i tam jak wcisne pedal gazu na jalowym to wskazowka w mgnieniu oka wskakuje na czerwone pole. Wie ktos jaka moze byc tego przyczyna? Po zmianie oleju nie skasowalismy inspekcji. Czy to moze byc przez to? Moze komputer ma jakis blad? Czy moze byc tak ze jazdze na jakims trybie awaryjnym czy cos? Prosze o pomoc