e36 - Nawiew na nogi pasażerów z tyłu

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

dj_tygrys
Bywalec
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 740d
Rocznik: 2001
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Dolnośląskie

e36 - Nawiew na nogi pasażerów z tyłu

Post autor: dj_tygrys »

Witam

Mam pytanie odnośnie nawiewu na nogi pasażerów z tyłu otóż jak daje dmuchawę na 4 to nawet nic nie czuć tak jakby były zatkane, czy rozbierał ktoś kiedyś e36 do podłogi i wie może czy tam mogło się otwieranie nawiewu przyblokować czy to gdzieś w desce rozdzielczej leży problem czy po prostu jest zapchane i wystarczy przeczyścić ?

Prosze napiszcie co wiecie na ten temat
Awatar użytkownika
Stoko
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Re: e36 - Nawiew na nogi pasażerów z tyłu

Post autor: Stoko »

Mam u siebie to samo i też bym się z chęcią dowiedział co i jak...
dj_tygrys
Bywalec
Seria: E38
Model: 740d
Rocznik: 2001
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: dj_tygrys »

Więc musze wziąść sprawy w swoje ręce po pierwsze kupuje w tym tygodniu specjalny środek do czyszczenia nawiewów Plak Nawiewy taki zielony z białą długą rurką, i wpuszcze to pierw w wszystkie nawiewy łącznie z tym od szyb oraz od nóg (także pasażerów z tyłu) po dwóch takich zabiegach dam znać co i jak gdyby nie pomogło to kolejny etap wyjęcie siedzeń i sprawdzenie stanu tych oto nawiewów pod spodem, jeszcze moze być po prostu zgniecenie tunelu który doprowadza powietrze

Obrazek

W sobotę zabieram sie za to i dam znać co i jak jeszcze sprawdzę stan filtrów kabinowych (2 okrągłe u mnie)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Wybaczcie, że tak późno piszę... i od razu zaznaczam, że nie miałem w rękach nagrzewnicy od E36.

W przypadku E34 zaczął bym od:
1. zdjęcie dywaników po bokach nagrzewnicy
2. wyjęcie plastikowych "harmonijek" łączących nagzrewnicę z kanałami nawiewu na nogi z tyłu
3. kontrola drożności nawiewu - czy klapka zamykająca ten nawiew nie przeskoczyła

Zatkanie przewodu nawiewowego na tył jest dość mało prawdopodobne, przypuszczał bym raczej, że w nagrzewnicy po prostu nie otwiera się klapka nawiewu na nogi z tyłu.

Nie pamiętam jak jest w E34 dla nagrzewnicy bez klimy (siemens), w przypadku nagrzewnicy behr z klimą jak i bez jest to realizowane w postaci "drucika" domykającego klapkę równocześnie z nawiewem na nogi kierowcy/pasażera z przodu.
ODPOWIEDZ