jak w temacie, jak wyczyscic soczewki bez wyciagania calych reflektorow?? robilem to juz nie raz w innych e34 i nie nalezy to do milych czynnosci.
chodzi mi tu o to czy da rade je odkleic bez demontazu atrapek i nerki, chce wyczyscic bo dzis bylem zobaczyc czy sa dobrze ustawione (byly ustawione idealnie) ale... pomiar natezenia swiatel (nie wiem w jakich to bylo jednostkach, wiem ze swiatlo mierzy sie w luxach i candelach, ale natezenie w luxach) na maszynie pomiarowej lewe swiatlo ma 2,6 jednostki a prawe 3.06 (a w kazdym powinno byc 4)
moze ktos juz to robil i moze ma jakies foto, czy filmik, bylbym wdzieczny za pomoc.
dodam ze swiatla sa idealne, nic im nie dolega technicznie, procz kurzu na soczewkach..
Czyszczenie soczewek w e34
Moderator: Moderatorzy
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re: Czyszczenie soczewek w e34
Nie ten dział kolego.Gotowe porady pomagające usunąć usterkę lub wykonać modernizaję.
Jesli chodzi o czyszczenie to IMHO da się je wykręcić bez wyciagania całej lampy. Soczewke wytrzesz bez problemu, natomiast lampę wewnątrz dobrze by było wypłukać i wysuszyć sprężonym powietrzem bo szmatą to odbłyśnik powycierasz.
A co do wartości to raczej nie powinno być po równo bo w Europie obowiązuja światła asymetryczne.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
na swiatlach kompletnie nie znam sie, tak mi powiedzial diagnosta dzis na stacji diagnoistycznej i polecil wyczyscic soczewki i dopiero przyjechac. mam lampy Hella, trzeba je odciac (w miejscu sklejenia) od odblysnika, czy jak zdjac ten klosz z ryflowanym szklem??
- Jawor
- Administrator

- Kontakt:
Nic nie musisz odcinać.
Zdejmujesz osłonę lampy, wyciągasz żarówkę i odkręcasz 3 śruby od soczewki i później tylko wyciagasz soczewkę.
Zdejmujesz osłonę lampy, wyciągasz żarówkę i odkręcasz 3 śruby od soczewki i później tylko wyciagasz soczewkę.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
WIEEEEEEEELKIE DZIEKI!!!!! Jednak sa ludzie ktorzy chca pomoc czlowiekowi w tak blachej wydawac by sie moglo sprawie i co najwazniejsze sie nie wysmieewaj z czlowieka
jeszcze raz, wielkie dzieki Jawor!!!

jeszcze raz, wielkie dzieki Jawor!!!
- Jawor
- Administrator

- Kontakt:
Nie ma sprawy:)
Pozdro 600

Pozdro 600
- suley
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Dolnośląskie
samą soczewkę trzeba traktować bardzo delikatnie, część którą wykręcisz jest jeszcze rozbieralna o ile pamiętam 4 śrubki i masz soczewkę oddzieloną od odbłyśnika. Szkiełko wilgotną szmatką i powinno być dobrze.
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Przy tak znacznym ubytku światła raczej spodziewał bym się wymiany odbłyśnika a nie czyszczenia z kurzu...
Jasność świecenia świateł chyba jednak jest równa - te same lampy idą do wersji "lewej" i "prawej" pojazdu, tylko obracane są odbłyśniki aby snop światła miał odpowiedni kształt.
Swoją drogą...

Jasność świecenia świateł chyba jednak jest równa - te same lampy idą do wersji "lewej" i "prawej" pojazdu, tylko obracane są odbłyśniki aby snop światła miał odpowiedni kształt.
Swoją drogą...
robilem to juz nie raz w innych e34 i nie nalezy to do milych czynnosci.
na swiatlach kompletnie nie znam sie
Czy tylko ja widzę "drobne" sprzeczności?Jednak sa ludzie ktorzy chca pomoc czlowiekowi w tak blachej wydawac by sie moglo sprawie i co najwazniejsze sie nie wysmieewaj z czlowieka
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
nigdy nie czyscilem relflektorow, lampy wyciagalem nie raz ale cale, bez rozbierania je na czesci, czy tak ciezko zrozumiec?? trzeba pisac ja krowie na rowie??raven_1983 pisze:Czy tylko ja widzę "drobne" sprzeczności
co do odblysnika nie bylbym traki pewien, na soczewce i na szkle od srodka jest duzo kurzu a jak wiadomo kurz bardzo pochlania stozek swiatla (dla tych co sie zaraz czepia ze nie pochlania itp. powiem ze chodzi tu or rozproszenie stozka swietlnego na drobinkach kurzu na soczewce)
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
rozebralem lampe od kierowcy, odblysnik wypalony lekko (mala czarna plamka)
soczewke przeczyscilem plynem do spryskiwaczy, jest lsniaca bez skazy, szklo... niestety widac zime na nich i lekkie odpryseczki, doslownie minimalne, ale jednak. Zlozylem wszystko w calosc i.. Nie to samo swiatlo!! jest dalekie, jasniutkie i reflektor lepiej wyglada, choc nie jak nowy, bo i niem nie jest:)
Z lewa lampa mam pewien maly problem... nie moge odkrecic jednej z 3 srob mocujacych odblysnik... tej zaraz za silniczkiem podnoszenia swiatel. Bardzo sie zapiekla a boje sie zeby jej nie"zryc" srubokretem. O srobe mi nie chodzi bo mam reflrktory po starej bumce i sruby mam. Jak ja wykrecic ceby nie zostala w reflrktorze??
soczewke przeczyscilem plynem do spryskiwaczy, jest lsniaca bez skazy, szklo... niestety widac zime na nich i lekkie odpryseczki, doslownie minimalne, ale jednak. Zlozylem wszystko w calosc i.. Nie to samo swiatlo!! jest dalekie, jasniutkie i reflektor lepiej wyglada, choc nie jak nowy, bo i niem nie jest:)
Z lewa lampa mam pewien maly problem... nie moge odkrecic jednej z 3 srob mocujacych odblysnik... tej zaraz za silniczkiem podnoszenia swiatel. Bardzo sie zapiekla a boje sie zeby jej nie"zryc" srubokretem. O srobe mi nie chodzi bo mam reflrktory po starej bumce i sruby mam. Jak ja wykrecic ceby nie zostala w reflrktorze??