[E34] Silnik sie przegrzewa - dośÄ‡ dziwnie

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
qliver
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

Re: [E34] Silnik sie przegrzewa - dość dziwnie

Post autor: qliver »

LuQ pisze:qliver ile kosztowało cie sprawdzenie głowicy??
Nie potrafię powiedzieć, bo było to w kosztach większego remontu (zawieszenie, świece żarowe, regulacja pompy, układ chłodzenia, trochę elektryka), i na rachunku nie było podziału "ile za co" a jedynie koszt części i koszt robocizny całościowo (w 4 tys zł za całość koszt robocizny wyszedł 1200 zł, jajwięcej kasy poszło na nowe elementy zawieszenia).
--
qliver
E34 525TDS M51D25
LuQ
Bywalec

Post autor: LuQ »

Ja coraz bardziej zaczynam się martwić głowicą, chodziarz trudno mi w to uwierzyć bo dokładnie rok temu głowica była kompletnie regenerowana i zrobiona na cacy...
A może uszczelka pod głowicą nie wytrzymała? Co może spowodować uszkodzenie uszczelki? Jakie są mniej więcej koszty wymiany?
elvis
zbanowany
zbanowany

Post autor: elvis »

Powiem Ci ,że możesz mieć uszkodzona głowicę.

Opisze jeden przypadek:
Mianowicie przy spokojnej jeżdzie nic sie nie działo ,temperatura w normie
ale w dłuższym korku zaczynała rosnąć do następnej kreski i trochę poza nią,ale jak było ciepło na dworze i też zaczynała rosnąć jak sie włączyło klime ,bo jak wiemy mamy wentylator kilmy przed chłodnicą i włączając klime dodatkowo chłodnica sie nagrzewa od chłodnicy klimy 8)

Druga sprawa ,jak samochód "widział" górkę to temperatura rosła podobnie ,ale potem szybko spadała do pionu ,w samochodzie był płyn więc nie wywaliło go bo ma wyższą temperature wrzenia.

Po takich objawach do zbiorniczak wyrównawczego zostało włożone urządzenie które bada czy nie ma w układzie chłodzenia dwutlenku węgla albo tlenku ,nie pamiętam.
Gdy samochód pracował na wolnych obrotach nic sie nie działo ,ale jeśli sie go pomęczyło w pewnym momencie w układzie chłodzenia pojawił sie gaz ten co wcześniej pisałem.
Więc sprawa była jasna.

Była uszkodzona głowica ,nie mogła być uszczelka bo by nie wytrzymała ,wydmuchało by ją.

Głowica była uszkodzona w specyficzny sposób ,bo pod wpływem obciążenia i wzrostu temperatury w niej ,sie rozszczelniała ,coś sie w niej rozchodziło ,i temperatura płynu rosła. A gdy potem sie jechało z małym obciążeniem to naturalnie malała bo jakaś szczelina w niej sie zmniejszała.

Może sie udać jeżdzic z takimi objawami nawet do wiosny ,płynu nie ubywało był czysty ,ale pewnie do czasu :D
elvis
zbanowany
zbanowany

LuQ pisze:Ja coraz bardziej zaczynam się martwić głowicą, chodziarz trudno mi w to uwierzyć bo dokładnie rok temu głowica była kompletnie regenerowana i zrobiona na cacy...
A może uszczelka pod głowicą nie wytrzymała? Co może spowodować uszkodzenie uszczelki? Jakie są mniej więcej koszty wymiany?

Jak widze jesteś z Katowic ,jedż do Wojkowic do Piórkowskiego i Ci spokojnie to dobrze zrobi za normalne pieniądze 8)
LuQ
Bywalec

elvis pisze: Mianowicie przy spokojnej jeżdzie nic sie nie działo ,temperatura w normie
ale w dłuższym korku zaczynała rosnąć do następnej kreski i trochę poza nią,ale jak było ciepło na dworze i też zaczynała rosnąć jak sie włączyło klime ,bo jak wiemy mamy wentylator kilmy przed chłodnicą i włączając klime dodatkowo chłodnica sie nagrzewa od chłodnicy klimy 8)

Druga sprawa ,jak samochód "widział" górkę to temperatura rosła podobnie ,ale potem szybko spadała do pionu ,w samochodzie był płyn więc nie wywaliło go bo ma wyższą temperature wrzenia.
I coraz bardziej kreuje mi się ten "czarny scenariusz", ponieważ na samym początku, czyli w pierwszych dniach jak zauważyłem coś niepokojącego, miałem dokładnie te same objawy to opisałeś...

Teraz już jest znacznie gorzej bo juz przy normalniej jeździe na dłuższą metę silnik zaczyna się grzać, nie wspominając już o szybszej jeździe.

2 godziny temu jechałem do Mysłowic, to jest 9,5 km od Katowic z tego około 8 drogą szybkiego ruchu. Jadąc do Mysłowic wszystko było ok, 120-130km/h jechałem i wskazówka nie przekraczała 50% skali, nawet była lekko poniżej. Potem godzinka postoju i powrót... Spowrotem, znowu jechałem z taką samą prędkością jednak już wskazówka ostro trzymała się w połowie skali. W momencie gdy zjechałem z drogi szybkiego ruchu, wskazówka lekko wychyliła się ponad 50% i już wtedy wiedziałem że zaraz będę miał problem... Jak myślałem, tak się stało... minutę później wskazówka gwałtownie zaczęła rosnąć, włączyłem ciepły nadmuch powietrza, jednak to nic nie pomogło... na światłach wyłączyłem silnik na chwilę (wskazówka już była lekko na czerwonym polu), dzięki temu troszkę mi temperatura spadła (3/4 skali), jednak znowu zaczęła szybko rosnąć, byłem juz bardzo blisko domu więc dojechałem już bez gaszenia silnika na jak najniższych obrotach. Podjeżdżając pod dom, miałem już wskazówkę na czerwonym polu, a po o tworzeniu maski, zobaczyłem jakby rozchlapany płyn na zbiorniku wyrównawczym. Na szczęście do odpływu ze zbiornika mam podłączoną butle do której wylewa mi się nadmiar płynu, i teraz było tam z 1,5 litra, wąż twardy jak kamień... Spuściłem ciśnienie z układu i na tym się moja dzisiejsza przygoda skończyła.

Jutro auto idzie na warsztat, zobaczymy co mój mechanik będzie w stanie z tym zrobić i za ile :(
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

qliver pisze:
lynk pisze:A tak z ciekawości. Co to jest?
Obrazek
Nie ma tego opisanego w instrukcji obsługi, w innych E34 tego nie widziałem...
Czujnik AUC - dodatkowy czujnik dla klimy do działania w trybie automatycznego obiegu zamkniętego, jak wykrywa powietrze "złej" jakości (pewnie ilość cząsteczek w powietrzu) to zamyka obieg powietrza, a po oczyszczeniu się powietrza otwiera.

Na panelu klimy powinieneś mieć guzik sterowania zamkniętym obiegiem powietrza z dwoma kółkami jedno puste (ręczne zamknięcie obiegu), drugie z literką A (automatyczne sterowanie obiegiem zamkniętym).
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

również mam automatyczne sterowanie obiegiem zamkniętym, ale u mnie ten czujnik wygląda inaczej
Obrazek
qliver
Bywalec

raven_1983 pisze:Czujnik AUC - dodatkowy czujnik dla klimy do działania w trybie automatycznego obiegu zamkniętego, jak wykrywa powietrze "złej" jakości (pewnie ilość cząsteczek w powietrzu) to zamyka obieg powietrza, a po oczyszczeniu się powietrza otwiera.

Na panelu klimy powinieneś mieć guzik sterowania zamkniętym obiegiem powietrza z dwoma kółkami jedno puste (ręczne zamknięcie obiegu), drugie z literką A (automatyczne sterowanie obiegiem zamkniętym).
A fuckatycznie mam takie przyciski na panelu klimy...
Dziwne, że nie wspomnieli o tym w instrukcji. Co prawda mam tylko "ogólną" do wszystkich E34, ale powinno być opisane przy klimie.

TONY: czyli jeśli masz klimę, to też powinieneś mieć taki czujnik, tylko może gdzie indziej?...
--
qliver
E34 525TDS M51D25
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

qliver pisze:Dziwne, że nie wspomnieli o tym w instrukcji. Co prawda mam tylko "ogólną" do wszystkich E34, ale powinno być opisane przy klimie.
jest w instrukcji

Obrazek
Bywalec

Autko w warsztacie i już wszystko wiadomo.
Głowica ma więcej pęknięć niż skorupa ziemska, a chłodnica jest tak spęczniała że nie nadaje się do użytku...

Jutro odbieram nową głowice i chłodnice...
mam nadzieje że ta wytrzyma trochę dłużej :lol:
Awatar użytkownika
qliver
Bywalec

o rety...
...napisz ile zapłacisz
--
qliver
E34 525TDS M51D25
LuQ
Bywalec

Na tą chwile przewiduje:
- Głowica 1600zł
- Uszczelka pod głowicą 150-160zł
- Chłodnica 400zł
Robocizna nie wiem ile wyjdzie ale myślę że około 800zł

Trochę drogo ale co poradzić:/
elvis
zbanowany
zbanowany

Tak z ciekawości co wchodzi w cene 1600 zł za głowicę ? 8)
LuQ
Bywalec

kompletna głowica, odrazu pod montaż, bez uszczelki
Awatar użytkownika
qliver
Bywalec

LuQ pisze:Na tą chwile przewiduje:
- Głowica 1600zł
Czy to oficjalna cena? Może to zabrzmi głupio, ale czy to nie za tanio?
Może chodzi o spawanie głowicy (czyli naprawę), a nie nową?
Mi mechanik mówił, że nowa głowica kosztuje "tyle ile waży w złocie", więc na ogół pękniete głowice się naprawia, jeśli pęknięcia nie są bardzo duże.
--
qliver
E34 525TDS M51D25
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

qliver pisze:
LuQ pisze:Na tą chwile przewiduje:
- Głowica 1600zł
Czy to oficjalna cena? Może to zabrzmi głupio, ale czy to nie za tanio?
Może chodzi o spawanie głowicy (czyli naprawę), a nie nową?
Mi mechanik mówił, że nowa głowica kosztuje "tyle ile waży w złocie", więc na ogół pękniete głowice się naprawia, jeśli pęknięcia nie są bardzo duże.
4 lata temu płaciłem za "uzbrojoną" nie spawaną głowicę ok. 2tys.zł. 8)
Była też gwarancja "rozruchowa".
Obecnie używane części są tańsze do naszych beemek, więc cena tej głowicy wcale nie jest niska. :x
LuQ
Bywalec

Kupiłem ją przedwczoraj i dałem dokładnie 1550zł i za tą cenę dostałem głowice z 96roku (po 95roku wychodziły głowice wzmocnione), niespawaną, splanowaną, z wałkiem, gotową do montażu :)
elvis
zbanowany
zbanowany

3 lata temu zapłaciłem za głowicę 1100 zł i starą musiałem oddać 8)
LuQ
Bywalec

No to ja akurat zachowałem swoją starą głowicę, teraz muszę pomyśleć co z nią zrobić. Sprzedać za bezcen czy zregenerować i sprzedać po normalnej cenie??
elvis
zbanowany
zbanowany

Zależy ile kosztuje regeneracja ,ja regeneruje w Chorzowie jak chcesz to mogę podać namiary. Biora głowicę oglądają i wyceniają naprawę.
ODPOWIEDZ