wymiana oleju

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

mr.extreme
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

wymiana oleju

Post autor: mr.extreme »

co myslicie o zmianie oleju na pelny syntetyk :?: do tej pory jezdze na mobil 1 10w40 i myslalem o zmianie na pelny syntetyk castrol edge turbo diesel 5w40,zdania sa podzielone wiec chcialem poznac opinie czy ktos sie tego podjal i tak zrobil i co z tego wyniklo :?:
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

wymiana oleju

Post autor: biernus »

Zmieniac!
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

wymiana oleju

Post autor: ded »

Ja mam w tej chwili valvoline 5w30, wczesniej byl 5w40 Carlube. Moze przez to ze swierzo po wymianie ale ojel sporo rzadszy. Jak wyciagam bagnet to spadna 2 kropelki a wczesniej nie spadla ani jedna. Jesli w tej chwili silnik nie bierze Ci oleju to zmieniaj smialo. Ja po lekturze forum jestem przekonany do valvoline. Durablend 5w40 jest co prawda polsyntetykiem ale to wg mnie dobry krok na przod :) Ja kupilem MST bo byl w dobrej cenie i full syntetyk. Dodam ze smialo mozesz wymieniac co 15 tys, mi zolty kwadracik zapalil sie dopiero po 13 tys :)
mr.extreme
Bywalec
Województwo: Małopolskie

wymiana oleju

Post autor: mr.extreme »

a jak silnik sie zachowuje po zmianie na syntetyk?? jest jakas roznica faktycznie odczuwalna czy to tylko nasza psychika :)
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

wymiana oleju

Ja wczesniej tez mialem syntetyk tylko ze firmy Carlube. Olej tej firmy ciezko dostac a o valvo naczytalem sie duzo dobrego na forum. Co do roznic to na pewno gestosc i lepkosc jest inna, tak jak pisalem wczesniej (byc moze jest to zwiazane z tym ze carlube byl juz stary a valvo jest nowy). Kontrolka smarowanie gasnie blyskawicznie (wczesniej tez gasla od razu ale bylo sporo cieplej na dworze). Generalnie ciezko zaobserwowac jakies roznice w pracy, zapalaniu itp tym bardziej ze mam wtrysk do uszczelnienia i to zdecydowanie wplywa na rozruch. Z tego co sie orientuje to im lepszy olej tym wczesniej zaczyna dopowiednio smarowac silnik na zimno.

Ja bede bronil valvo wlasna piersia ale jesli chcesz cos tanszego to bierz cokolwiek syntetycznego z pewnego zrodla. W internetowym katalogu intercars jest to swietnie podzielone. Dowiedzialem sie np ze durablend 5w40 to polsyntetyk (choc na allegro twierdzili ze full syntetyk).
azzurek
Bywalec

wymiana oleju

Post autor: azzurek »

A ja tak tylko spytam... jakie Wy macie przebiegi, że jeździcie na 5w30 czy 10w40?
A druga sprawa to z tego co ja wiem ( przynajmniej tyczyło się to benzyniaków ) nie wolno zmieniać oleju z np. 10w na 5w tylko w drugą stronę tj. z 5w na 10w i w górę.
Jeśli się mylę - przepraszam ale ciężko zdziwiłem się jak przeczytałem temat.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

wymiana oleju

Ja mam na liczniku 73 tys :P ale kpl remont byl 30 tys temu zrobiony. Co do przesiadki z 10w na 5w to mechanik Ci tego nie zaleci bo jesli silnik by sie rozszczelnil to mozesz miec do niego pretensje. Jesli jednak silnik nie bierze oleju to 5w lepiej smaruje, szczegolnie turbo. Rzadziej go wymieniasz wiec koszty tez sie troche rekompensuja. 5w to nie jest jakas kosmiczna technologia dla nowych aut. Jak masz sprawny silnik to mozesz probowac, nagle nie zacznie Ci leciec olej ze wszystkich otworow.
azzurek
Bywalec

wymiana oleju

Post autor: azzurek »

a no widzisz.. bo ja sie tak zastanawiałem czytając temat i o TWOIM BMW ...
Masz super przebieg jak na 96 rok.. ja mam 240 tys więc takie 5w raczej mnie nie dotyczy :P
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

wymiana oleju

Z tego co pamietam autko mialo przejechane 250 tys ale wymieniony licznik. Na nowym mam 73 tys (wszystko zrobil porzedni wlasciciel) ale np pierwsza rejestracja jest w 99 roku. Remont ktory zrobil poprzedni wlasciciel obejmowal tloki, tulejowanie cylindrow, regeneracje glowicy oraz turbo i inne niezwykle kosztowne drobiazgi. Mimo to uwazam ze warto zminic olej na 5w. Oczywiscie nalezy to przemyslec ale u mojego brata w Lancii 2.4 tds byl mineralny elf a zalalem polsyntetyk valvoline (chyba wlasnie durablend) i na razie jest wszystko dobrze. Jego silnik jest jednak w watpliwym stanie (glownie turbo) a na razie brak jakichkolwiek problemow. Niestety brak tez poprawy ale zajechanej trubiny olejem nie ulecze :P Valvoline ponoc ma dobry wplyw na uszczelki a wlasciwosci pluczace raczej nie zabija silnika. W koncu z 15w na 10w to nie masakra jeszcze. Zobaczymy jakie bedzie zurzycie
Awatar użytkownika
bejcman
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1998
Województwo: Warmińsko-mazurskie

wymiana oleju

Post autor: bejcman »

Ja zmieniłem, jeżdżę na 0W40. Zajrzyj na temat o oleju , ale wcześniej weź relanium albo lepiej piwo. Albo dwa , tylko schowaj kluczyki :twisted:
Po przeczytaniu wszystkiego na temat oleju, będziesz wiedział co o tym myśli/-lał :!: każdy z nas.
Najlepiej poczytaj instrukcje do E-39 :idea: , w dodatku ( na koncu )jest zapis o silniku TDS , no i ..., no i już.
Pozdro
Groß einer Schönheit silberne Hexe.
ODPOWIEDZ