Problem z zapalaniem na zimnym- czy cos przeoczylem?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Autko ma problem z zapalaniem na zimnym silniku. Moze od poczatku. Autko na zimnym musialem krecic chyba z minute, po odpaleniu dusil sie przez chwile a potem uspokajal i dalej bylo ok az do ostygniecia.
Wymienilem swieczki, okazalo sie ze to pompka w baku, ja oczywiscie tez zmienilem i teraz juz musialem krecic np przez 5 sek na zimnym. Ciekl mi wtrysk sterujacy ale nie z elektroniki, pompiarz powiedzial ze ponowne skrecenie pomoglo, testowali wtrysk i bylo ok. Zaczal zapalac na prawde ladnie.

Wczoraj bylo zimno i na 2h postawilem go przodem pod gorke i znow zapalanie przez 5 sek... Mechanik mowil ze przewody przelewowe sa dobre i nie ma potrzeby aby je wymieniac.

Zastanawiam sie czy nie sprawdzic zaworka zwrotnego. ponoc wystarczy dmuchnac z 2 stron i juz wiem czy dziala czy nie. Zastanawiam sie tez czy przy montarzu pompki nie zalozylem na nia tego przewodu za slabo (tego w baku co idzie bezposrednio z pompki). Przewod byl sztywny i mial minimalny luz ale wydawalo mi sie ze bedzie szczelnie. Nie wiem czy ma to znaczenie bo jesli pompka zaciagalaby powietrze bo chyba mialbym inne objawy a to co mam to raczej cofanie paliwa. W koncu przez sekunde silnik jakby lapal obroty i zaraz gasl z braku paliwa... Co o tym myslicie?
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Re: Problem z zapalaniem na zimnym- czy cos przeoczylem?

Post autor: Jawor »

Dla pewności zmień przelewy, koszt praktycznie zerowy a będziesz bliżej celu.
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

Witam

A spróbuj odpalić czekając ok 5 sek dłużej jak zgaśnie kontrolka od grzania świec. No i warto sprawdzić działanie samej pompki w baku bo objawy takie same jak u mnie... Po wymianie pompki u mnie jest OK, ale widzę że też ją wymieniłeś...
Obrazek
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995

Post autor: Ermce »

ded powietrza nie masz w wezyku ktory idzie z filtra do pompy wtryskowej?? jak wymieniales filtr paliwa (zakladam ze tak) to czy byl soczyscie zalany ropa??
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Filtr paliwa wymienial mechanik przy okazji zabawy z wtryskiem, nic nie wspominali ale sadze ze uwagi na to nie zwrocil. Co do czekania dluzej niz nagrzewanie swiec to nic to nie daje, juz probowalem. Jesli chodzi o przelewy to jaki przewod uzyc? Mechanik wspominal ze nie moze byc byle co? Wezyk z filtra do pompy wtryskowej z tego co pamietam nie jest u mnie przezroczysty. Zmienic go na przezroczysty? Jesli tak to jaki zeby byl dobry?
Ermce
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Ermce »

na przelewy wezyk w splocie ochronnym chyba 7 i cos mm srednicy, mam taki w piwnicy po starej bmw (1m 12zl), nie warto oszczedzac na wezykach, musza byc koniecznie przeznaczone do olejow, nie zwykle igielitowe bo wejda w reakcje z olejem i bedzie po wezykach, zrobia sie twadre i zaczna pekac
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Zajrzalem dzis pod maske i okazuje sie ze wtryskiwacz ktory byl uszczelniony dalej cieknie. Dzis to czulem nawet delikatnych zapach ropy jak wlaczalem nawiew na szybe. Mechanik mowil ze zawiozl wtrysk do pompiarza i ponoc cieklo z laczenia a nie z elektroniki. Skrecili wtrysk, testowali i mialo byc dobrze a jest jeszcze gorzej. Jutro pojade zeby zobaczyli to jeszcze raz ale zastanawiam sie czy ten wtrysk da sie reanimowac czy moze szukac juz drugiego wtrysku.
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

Wyślij do tego gościa http://allegro.pl/item845103450_wtrysk_ ... _inne.html polecam. Szybko i solidnie.
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

Ded - czy jesteś pewny, że to z wtrysku leje a nie z przelewów?

Byłem kiedyś bliski wykręcania 2 wtrysków, kilka razy wymieniałem przelewy, aż w końcu przypadkiem zauważyłem, że przelew między pierwszym wtryskiem a pompą się podwijał i przygniatał pod osłoną... po ułożeniu spokój ;)

Wężyk pomiędzy filtrem a pompą jak jest przeźroczysty to o tyle ułatwia, że widać czy nie ma w nim powietrza - poza tym nie robi żadnej różnicy jaki jest.

Wężyki przelewowe polecam w wewnętrznym zbrojeniem - jeżeli pękną to wyraźnie to widać w przeciwieństwie do tych z zewnętrznym zbrojeniem gdzie ropa wsiąknie w plecionkę.

Jeżeli chodzi o grzanie świec to stojąc w cichym miejscu (np. późny wieczór) włącz zapłon (oczywiście na zimnym silniku), zapali się lampka grzania świec, potem zgaśnie... a za około 6-10 sekund usłyszysz pyknięcie z prawej strony, i delikatnie pojaśnieją lampki - wtedy odpalaj (to koniec grzania świec).
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Na pewno leje z wtrysku, sprawdzalem dokladnie w ktorym miejscu jest mokre. Co do wysylania wtrysku do pana z allegro to nie zastanawialbym sie gdyby nie to ze musze auto na tydzien unieruchomic. No i jesli nie jest to ta standardowa usterka tylko zle skrecony wtrysk to pierwszy lepszy pompiarz powinien mi to zrobic od reki. Dzis podjade i bede pisal co wyniklo.

Raven, jakie miales objawy tego przygietego przelewu?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Post autor: raven_1983 »

Objaw przygniecionego przelewu był tylko jeden...

Paliwo z wtrysków zamiast wracać do baku wylewało się na silnik.

Układ był szczelny bo przelewy były nowe, a ja nie mogłem dojść czemu ciekną ;)
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Bylem dzis u mechanika i mowil ze jesli cieknie to trzeba bedzie wymienic taki element w srodku wtryskiwacza podobny do koncowki wtrysku. Ponoc on jest problemem i dlatego cieknie. W mnie w miescie nikt tego nie zrobi wiec jutro umowie sie z jakims mechanikiem w gdansku bo bede tam w pon.

Warto przy okazji wyregulowac wszystkie wtryski? Jesli ktos z was zna dobry warsztat ktory sie tym zajmuje z okolic gdanska to prosze o podanie nazwy. Z tego co na forum znalazlem to Kuzmicz jest polecany ale ponoc tylko pompami sie zajmuje.
willy
Świeżak
Świeżak

Post autor: willy »

mam ten sam objaw - zimny nie odpali. dopiero po kilkudziesięciu sekundach, bez zdejmowania osłony widac, że 4 wtrysk mocno leje (lub przelew przy tym wtrysku) ale dokładnie będę wiedział w sobotę
przez dwa lata od zakupu był spokój, aż nagle zaczął trochę więcej palic i smierdzi ropą.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Jak jestes ze slaska to chyba bedziesz mial blisko do tego pana z allegro ktory wtryski regeneruje. Ja bym na Twoim miejscu udal sie do niego osobiscie.

U mnie zepsuta jest przekladka wtrysku i niektorzy twierdzili ze trzeba nowy zakupic a znalazlem serwis w gdansku ktory zrobi to za 30zl :) Jak bedzie juz po naprawie to na pewno opisze cala sprawe w stosownym dziale bo wydaje mi sie ze ceny maja bardzo atrakcyjne i jako nieliczni w rozmowie telefonicznej od razu wiedzieli o czym mowa.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Kontakt:

Post autor: Jawor »

A jaki to serwis?
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

No wiec dzwonilem do jakiegos polecanego na forum serwisu bmw i tam powiedzieli mi ze oni nie robia ale dadza mi nr tel. Jak zapytalem o nazwe serwisu to pan odpowiedzial mi "po prostu naprawa pomp wtryskowych" :d

586205003
zakopianska 13
gdynia

Pytalem czy w cenie 30zl oni po prostu nie przeszlifuja tej przekladki bo to juz lokalny pompiarz zrobil i nie pomoglo ale mily Pan mi odpowiedzial ze maja dużo używanych i zeby ze mnie nie zedrzec to wezma 30zl :)

Zadzwonie dzis jeszcze raz do webera bo moze sie okazac ze nowa czesc bedzie nie duzo drozsza a jednak co nowa to nowa :)
lieder_r
zbanowany
zbanowany

Post autor: lieder_r »

Diesel-Service Zakład Mechaniki Pojazdowej mgr inż. Adam Wika-Czarnowski

ul. Zakopianska 13
Gdynia
tel. 58 620 50 03

Osobiscie ich polecam, znaja sie na rzeczy.

Pozdrawiam
Mój TDS połyka średnio:
Obrazek
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

No to w takim razie udam sie do nich :) Duzym plusem w rozmowie telefonicznej bylo to ze odebral mechanik i od razu ustalilismy co i jak. W weberze odebrala mila pani i oddzwaniala chyba ze 2 razy, czulem sie jakbym rozmawial ze slepym o kolorach :P
willy
Świeżak
Świeżak

Post autor: willy »

wymieniłem wszystkie przelewy, świece i jeden wtrysk (pierwszy) i autko pali na dotyk przy -10.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Co do pracy w/w serwisu w gdyni to niestety nie zrobili mojego wtrysku. Przekladke wymienili ale stwierdzili ze cieknie z elektroniki lub rurki od przelewu. Tego juz nie podjeli sie robic. Proponowali zakup nowego w cenie 700zl co jest raczej atrakcyjna opcja (na allegro znalazlem sporo drozej). Odnioselm wrazenie ze serwis jest bardzo profesjonalny i mimo ze nie mieli czasu to na moja prosbe dali mi klucze abym sam wymontowal wtrysk zeby nie czekac. Pisze to w kontekscie pozytywnym, bo zalezalo mi na czasie i taka opcja bardzo mnie urzadzala.

Wtrysk jedzie w najblizszym do pana z allegro, mam nadzieje ze teraz juz sie nie bedzie zapowietrzal bo wkurza mnie to dlugie krecenie na zimnym.
ODPOWIEDZ