Bo gdy silnik jest rozgrzany to występują lekkie drgania:]
e34 - jak sprawdzić poduszki pod silnikiem
Moderator: Moderatorzy
-
matrix00710
- Świeżak

W jaki sposób mogę sprawdzić w moim tds czy poduszki pod silnikiem są dobre???
:D
Poduszki pod silnikiem.
kolego, po pierwsze to od kiedy poduszki silnika maja cos wspolnego z chłodzeniem
jezeli silnik bedzie drgal na cieplym to jest duzo czynnikow tego....
a jesli masz wywalone poduszki to sprawdz czy nie leci z nich olej, i jak gasisz samochod czy zgasnie szybko i cichutko czy bedzie telepalo nim tak i dopiero zgasnie... jak mialem stare poduchy z 3 sek. mi gasil sie silnik... teraz... migiem i cisza i pelna kulturka
pozdro.
jezeli silnik bedzie drgal na cieplym to jest duzo czynnikow tego....
a jesli masz wywalone poduszki to sprawdz czy nie leci z nich olej, i jak gasisz samochod czy zgasnie szybko i cichutko czy bedzie telepalo nim tak i dopiero zgasnie... jak mialem stare poduchy z 3 sek. mi gasil sie silnik... teraz... migiem i cisza i pelna kulturka
pozdro.
-
matrix00710
- Świeżak

Poduszki pod silnikiem.
Daro oczywiście że poduszki nic nie mają wspólnego z chłodzeniem silnika a nawiązując do mojego pytania chodziło mi o to ,że jak mam silnik rozgrzany to drgania czuje na budzie,myślałem że jest to wina poduszek tylko nie wiedziałem jak to sprawdzic
Dzięki za podpowiedz:)
Poduszki pod silnikiem.
jezeli telepie Ci na rozgrzanym silniku to moze byc np: cos z dawka paliwa... badz dwumas masz do wymiany, u mnie np. tez mialem drgania i to spore... wymiana poduszek pod silnikiem pomogla troche, uszczelnienie wtryskow tez mi pomoglo, ja mam wywalony przegub w polosi i mysle ze to jeszcze przez to mam minimalne drgania...
- Prawdziński
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Poduszki pod silnikiem.
Jakiego producenta poduszki polecacie? Zależy mi na bardzo dobrej jakości.
DIESEL POWER
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Poduszki pod silnikiem.
Poduszki Corteco - zawsze możesz pytać stones'a o części.
Daro280 - przeguby półosi mogą powodować szarpanie w napędzie, ale nie telepanie na postoju czy nawet w trasie. Miałem wywalone obie (jedną gorzej) i efektem były spore luzy przy ruszaniu, przerzucaniu biegów etc. Nakładają się na to też gumy belki, podpora wału, poduszki skrzyni. Przy zmianie biegów również dwumas. :] To tylko z tyłu.
Daro280 - przeguby półosi mogą powodować szarpanie w napędzie, ale nie telepanie na postoju czy nawet w trasie. Miałem wywalone obie (jedną gorzej) i efektem były spore luzy przy ruszaniu, przerzucaniu biegów etc. Nakładają się na to też gumy belki, podpora wału, poduszki skrzyni. Przy zmianie biegów również dwumas. :] To tylko z tyłu.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- niebo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Wielkopolskie
Poduszki pod silnikiem.
[quote="matrix00710"]W jaki sposób mogę sprawdzić w moim tds czy poduszki pod silnikiem są dobre???
:D
Witam. Test jest prosty. Zaciągasz ręczny lub wciskasz pedał hamulca i wrzucasz bieg do jazdy na przód, wciskasz gaz i jeżeli silnik znacząco idzie do góry lewą stroną to lewa poduszka do wymiany. Wrzucasz wsteczny i gaz też na hamulcu jeżeli prawa strona silnika znacząco siada to prawa poduszka do wymiany.Przy prawidłowo działających poduszkach silnik też pracuje lewo/prawo. Po prostu w miarę zużycia poduszek ten wychył silnika powiększa się to normalne... do pewnego czasu.
Co do ''telepania'' silnikiem to poczytaj na forum o kończącym się kole dwumasowym lub sprzęgle. Pozdrawiam.
Witam. Test jest prosty. Zaciągasz ręczny lub wciskasz pedał hamulca i wrzucasz bieg do jazdy na przód, wciskasz gaz i jeżeli silnik znacząco idzie do góry lewą stroną to lewa poduszka do wymiany. Wrzucasz wsteczny i gaz też na hamulcu jeżeli prawa strona silnika znacząco siada to prawa poduszka do wymiany.Przy prawidłowo działających poduszkach silnik też pracuje lewo/prawo. Po prostu w miarę zużycia poduszek ten wychył silnika powiększa się to normalne... do pewnego czasu.
Co do ''telepania'' silnikiem to poczytaj na forum o kończącym się kole dwumasowym lub sprzęgle. Pozdrawiam.
Na drodze nie jesteÅ› sam/a...

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 2011
- Województwo: Śląskie
Re: Poduszki pod silnikiem.
ELO ,dziś dopadła mnie kolejna bolączka ,chyba zerwałem poduszkę pod silnikiem tą po stronie pasażera ,bo jak jade po dziurach to stuka ,zgasiłem silnik i poruszałem silnikiem i coś jak by w niej puka ,w sumie dodam filmik to posłuchacie .Szukałem na forum za pomocą tej szukajki i mało znalazłem ,wiesz ja chyba nie umiem z niej korzystać bo nie znalazłem za wiele ,a to co znalazłem nic mi nie dało 
jak ją trzymałem ręką i poruszałem silnikiem to czułem wyraźnie że coś w niej puka ,więc raczej to ona
zastanawiam się tylko czy ją wymienia się tak samo jak nap w golfie ,że odkręcam te dwie śruby góra i dół ,ładuje lewarek " żabę " pod miskę i dźwigam silnik do góry
zwoniłem do sklepu i facet powiedział mi że ta poduszka to koszt 180 zł za mejly a 230 za lomfoldera ,usłyszałem i upadłem ,poszukadbyło by poszukałem na allegro i ceny są znacznie mniejsze ale obawiam się że mogę kupić nie taką ja trzeba ,używane są po około 50 zł a nowy chyba takie jak mają być po około 120 ,jeśli da rade coś doradzić ,to będę zobowiązany
czy taka poduszka to jest do mojego samochodu ? http://allegro.pl/poduszka-silnika-bmw- ... 15767.html
filmik - http://www.youtube.com/watch?v=TTPyhYSF ... e=youtu.be
jak ją trzymałem ręką i poruszałem silnikiem to czułem wyraźnie że coś w niej puka ,więc raczej to ona
zastanawiam się tylko czy ją wymienia się tak samo jak nap w golfie ,że odkręcam te dwie śruby góra i dół ,ładuje lewarek " żabę " pod miskę i dźwigam silnik do góry
zwoniłem do sklepu i facet powiedział mi że ta poduszka to koszt 180 zł za mejly a 230 za lomfoldera ,usłyszałem i upadłem ,poszukadbyło by poszukałem na allegro i ceny są znacznie mniejsze ale obawiam się że mogę kupić nie taką ja trzeba ,używane są po około 50 zł a nowy chyba takie jak mają być po około 120 ,jeśli da rade coś doradzić ,to będę zobowiązany
czy taka poduszka to jest do mojego samochodu ? http://allegro.pl/poduszka-silnika-bmw- ... 15767.html
filmik - http://www.youtube.com/watch?v=TTPyhYSF ... e=youtu.be
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1994
Obie idzie wymienić,unosząc silnik,uważać na wiatrak.Do TDS-a można nabyć nowe[zam]w okolicach 80 zł za sztukę
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Re: e34 - jak sprawdzić poduszki pod silnikiem
już mam połapane co i jak się robi tera tylko pytanie którą bo te moge wziąć dwie - http://allegro.pl/poduszka-silnika-bmw- ... 65208.htmlMamamuszi pisze:Obie idzie wymienić,unosząc silnik,uważać na wiatrak.Do TDS-a można nabyć nowe[zam]w okolicach 80 zł za sztukę
a tą tylko jedną ------ http://allegro.pl/poduszka-silnika-bmw- ... 15767.html
mam limit kasy ,i co brać ?
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1994
Za zwyczaj o rady prosi sie po to by ich nie słuchać a jak czasem się posłucha to tylko po to by mieć pretensje do tego co ich udzielił.Ja wybrał bym pierwszą wersję i wymienił obiepatryk1981 pisze:już mam połapane co i jak się robi tera tylko pytanie którą bo te moge wziąć dwie - http://allegro.pl/poduszka-silnika-bmw- ... 65208.htmlMamamuszi pisze:Obie idzie wymienić,unosząc silnik,uważać na wiatrak.Do TDS-a można nabyć nowe[zam]w okolicach 80 zł za sztukę
a tą tylko jedną ------ http://allegro.pl/poduszka-silnika-bmw- ... 15767.html
mam limit kasy ,i co brać ?
-
Dominik86
- Bywalec
- Seria: E46
- Model: 330d
- Rocznik: 2000
tylko kup corteco a nie jakies gowniane zamienniki
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Dominik86 pisze:tylko kup corteco a nie jakies gowniane zamienniki
tak właśnie zrobiłem ,ale jednak tylko jedna a za miesiąc będzie druga
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Robisz to sam i masz dużo czasu wolnego? Jeśli tak to ok. Jeśli nie to kolejne pozorne oszczędności - kupisz jedną poduszkę, zapłacisz za przesyłkę, zapłacisz mechanikowi za robotę, blokujesz auto. Następnie za miesiąc znowu kupisz poduszkę, zapłacisz za przesyłkę, robotę i blokujesz auto. Wychodzi x2 przesyłka, x2 czas i drożej mechanik (bo nikt za darmo nie robi i nie chce mu się za 15zł czegoś robić przy czyimś aucie, blokując sobie podnośnik). W dodatku przy krótkim okresie nie ma to znaczenia, ale jeśli pojeździsz tak dłużej i intensywnie użytkujesz auto, to zwyczajnie szkoda nowej poduszki, bo na starej ją szarpie.
W TDSach poduszki są olejowe (powinny być).
Pzdr.
W TDSach poduszki są olejowe (powinny być).
Pzdr.
siudek siudkowski
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Kontakt:
Poczekaj aż będziesz miał dwie dobrej jakości poduszki w rękach i dopiero bierz się za ich wymianę, inaczej szkoda fatygi.
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Panowie ,widzę że jednak nie czytacie tego co piszę ,pisałem że robię to sam w domu ,i że kupiłem jedną ,ale rozumiem, jest na wielu a was mało ,spoko jak to ogarnę dam znać 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Czytacie czytacie, a nawet i rozumiecie co czytacie - "jeśli robisz to sam i masz dużo czasu wolnego. Po prostu szkoda roboty jeśli za miesiąc będziesz miał drugą, szkoda Twojej roboty. To tak jak z amortyzatorami, klockami, tarczami - niektóre rzeczy po prostu robi się w całości, jedne ze względów technicznych inne z racji racjonalności pracy. Kupować można nawet po jednym klocku i nikt tego nie krytykuje, bo nikt Ci do portfela nie zagląda. Ale wymieniać należy kompletami. No ale zrobisz co zechcesz, nie musisz słuchać rad przecież jak to zauważył kolega wyżej. Powodzenia.
Pzdr.
Pzdr.
siudek siudkowski
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
dobra panowie będę konsekwentny w tym co robię żeby nie było, zrobił i poszedł
pewnie swoje pomyślicie ,ale wam napiszę ,TO NIE BYŁA PODUSZKA ,stukała mi rura ta metalowa od IC ,ta co idzie od EGRa .
Jak to połapałem to mnie krew zalała .
PS. Stukała o podłużnice
Już jest OK .
pewnie swoje pomyślicie ,ale wam napiszę ,TO NIE BYŁA PODUSZKA ,stukała mi rura ta metalowa od IC ,ta co idzie od EGRa .
Jak to połapałem to mnie krew zalała .
PS. Stukała o podłużnice
Już jest OK .
-
Dominik86
- Bywalec
- Seria: E46
- Model: 330d
- Rocznik: 2000
noo
hehe poduszke mozna oddac jeszcze? 
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Dominik86 pisze:noohehe poduszke mozna oddac jeszcze?
nie no już zamontowana ,ale teraz w sumie jest nowa ,po tylu latach ,a nie se ma dziewczyna