tropienie kola dwumasowego 2.5 tds e34, e36, e39, e38
Moderator: Moderatorzy
-
Jeta
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
Karol-lolek jak naciśniesz sprzęgło to przecież skrzynia nie pracuje,więc u Ciebie objaw skrzypienia to może być łożysko oporowe 
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
u mnie zaczyna sie konczyc lozysko na sprzegle, ale nic nie piszczzy, nie stuka nie puka przy wciskaniu czy puszczaniu sprzegla, to bym raczej wykluczyl
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1992
Wiem właśnie... Latem się tym zajmęJeta pisze:Karol-lolek jak naciśniesz sprzęgło to przecież skrzynia nie pracuje,więc u Ciebie objaw skrzypienia to może być łożysko oporowe
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
Nie nagram, bo auto od lipca zmieniło właściciela (jest teraz w PL).bart74 pisze: Rexman, a tak z czystej ciekawości, nagraj jak to wygląda u ciebie
Jednak swego czasu naczytałem się o dwumasowych kołach i ich bolączkach, więc i ja sprawdzałem profilaktycznie swoje.
Mogę stwierdzić z czystym sumieniem, że przy gaszeniu bez naciskania na pedał sprzęgła, była kompletna cisza.
Silnik był po remoncie. Przy gaszeniu zatrzymywał się, ledwie zdążyłem przekręcić kluczyk w stacyjce.
Jedyne co lekko szumiało po wciśnięciu pedału sprzęgła, to łożysko oporowe. Tak było od początku jak go miałem. I tak przez 5 lat (do końca).
Tak więc trudno mi nawet powiedzieć jaki odgłos wydaje "walnięty" dwumas. Zawsze wydawało mi się, że przy gaszeniu silnika przypomina... tak jak by klekot.
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
zgodnie z tym co pisalem wczesniej bylem osluchac moja pszczolke i...
z przodu jest kompletna cisza, tzn, nie wentylator, nie wisko i nie dwumas kola pasowego.
po dokladnemu przyjzeniu sie reakcji silnika i jego bujaniu sie, podejrzewam poduszki pod skrzynia, ktorych jeszcze nie wyminilem
mysle ze to bedzie to poniewaz lewarek "lata" jak w moim 2.4 td kiedy to tez mialem wywalone poduchy pod skrzynia, tyle ze tam wymienilem wszystkie 4 na raz. musze jechaxc gdzies na kanal i sprawdzic je, sa moimi glownymi podejzanymi teraz
koszt niewielki a pewnie sie okaze ze to o nie chodzi
z przodu jest kompletna cisza, tzn, nie wentylator, nie wisko i nie dwumas kola pasowego.
po dokladnemu przyjzeniu sie reakcji silnika i jego bujaniu sie, podejrzewam poduszki pod skrzynia, ktorych jeszcze nie wyminilem
koszt niewielki a pewnie sie okaze ze to o nie chodzi
- bart74
- Bywalec
- Województwo: Opolskie
Ermce, możesz mieć rację, u mnie też lewarek delikatnie "lata". Jaki jest koszt poduszek, orientujesz się?
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=2745
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
bart74 sie orietuje
to koszt rzedu 60zl za oryginaly po 30zl za sztuke, w zaleznosci od sklepu moze to byc roznica +/- 10zl
na wyplate beda wymienione i zobacze efekt
na iparts sa po 32-34zl
podaje link: http://www.iparts.pl/auto-czesci/zawies ... 00538.html
na wyplate beda wymienione i zobacze efekt
na iparts sa po 32-34zl
podaje link: http://www.iparts.pl/auto-czesci/zawies ... 00538.html
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Lepsze ceny ma Fota, link coś nie chce działać, ale Lemfordera mają po 34zł, Febi 36zł i jakieś za 16zł też są ale chyba nie warto ryzykować... Aż też sam zajrzę na stan swoich poduszek... 
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
ja do 2.4 td placilem 32 zl za oryginaly, widze ze do tds sa prawie identyczne
dzis przypadkowo postawilem samochod na gorce tak ze prawa strona auta jest wyzej jak lewa i co zauwazylem?? ze mniej trzesie silnikiem.
jaki z stego wniosek??
ze poduszki sie napiely i chyba cos bedzie na rzeczy jaz wymienie te gumki pod skrzynia
to ten element http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=23&fg=10 podejrzewam ze jest do wymiany... Pisalem ze gdy silnik sie rozgrzeje to prawie nie ma drgan, ale jedenak sa minimalne. Moim zdaniem to lepsza praca silnika na cieplym (rowniejsza) skutkiem czego mniej odczuwalne sa drgania
poduszki pod skrzynia wymienione, sa mniejsze drgania ale jednak sa i wkurzaja niemilosiernie....
"kon" przy gaszeniu tdsa dochodzi od przodu, jakby kolo pasowe dwumasowe sie konczylo (nazywane tez tlumikiem drgan) i moim zdaniem trezba je wymienic na wyplatke
na biezaco bede relacjonowal co i jak po wymianie
Ostatnio dowiedziałem się o jednym z testów padniecia dwumasy. Trzeba powoli na luzie dodawać gazu gdzieś tak do 1800-2000 obr/min. tylko powoli i sprawdzić czy gdzieś w tym przedziale silnik a badziej cała karoserja nie wpada w wibracje, jest to odzczuwalne w ten sposób że w pewnych obratach trzęsie fotelem na którym się siedzi, a oznacza to że dumasa jest już dobrze rozklekotana i zarazem robi sie nie wyważona, a jej drgania prze pewnych wolnych obrotach wchodzą w rezonans z karoserią i czuć wibracje na fotelu
dzis przypadkowo postawilem samochod na gorce tak ze prawa strona auta jest wyzej jak lewa i co zauwazylem?? ze mniej trzesie silnikiem.
jaki z stego wniosek??
ze poduszki sie napiely i chyba cos bedzie na rzeczy jaz wymienie te gumki pod skrzynia
to ten element http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=23&fg=10 podejrzewam ze jest do wymiany... Pisalem ze gdy silnik sie rozgrzeje to prawie nie ma drgan, ale jedenak sa minimalne. Moim zdaniem to lepsza praca silnika na cieplym (rowniejsza) skutkiem czego mniej odczuwalne sa drgania
poduszki pod skrzynia wymienione, sa mniejsze drgania ale jednak sa i wkurzaja niemilosiernie....
"kon" przy gaszeniu tdsa dochodzi od przodu, jakby kolo pasowe dwumasowe sie konczylo (nazywane tez tlumikiem drgan) i moim zdaniem trezba je wymienic na wyplatke
na biezaco bede relacjonowal co i jak po wymianie
Ostatnio dowiedziałem się o jednym z testów padniecia dwumasy. Trzeba powoli na luzie dodawać gazu gdzieś tak do 1800-2000 obr/min. tylko powoli i sprawdzić czy gdzieś w tym przedziale silnik a badziej cała karoserja nie wpada w wibracje, jest to odzczuwalne w ten sposób że w pewnych obratach trzęsie fotelem na którym się siedzi, a oznacza to że dumasa jest już dobrze rozklekotana i zarazem robi sie nie wyważona, a jej drgania prze pewnych wolnych obrotach wchodzą w rezonans z karoserią i czuć wibracje na fotelu
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
do adminow i moderatorow, pisze post pod postem zeby temat pojawil sie w oknie "nieprzeczytane posty" a nie dlatego ze robie na przekor administracji forum.
nagralem obszerny filmik o moim problemie, ktory ma na celu stwierdzenie jednoznacznie czy to na pewno kolo dwumasowe, tu jest nastepujacy filmik, tych, ktorzy maja cos sensownego do powiedzenia prosze o jakies rady bo mi sie juz pomysly pokonczyly....
http://www.youtube.com/watch?v=0JeW1CyErhI
nagralem obszerny filmik o moim problemie, ktory ma na celu stwierdzenie jednoznacznie czy to na pewno kolo dwumasowe, tu jest nastepujacy filmik, tych, ktorzy maja cos sensownego do powiedzenia prosze o jakies rady bo mi sie juz pomysly pokonczyly....
http://www.youtube.com/watch?v=0JeW1CyErhI
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
jest jeszcze jeden sposób na sprawdzenie dwumasy. jedziesz na 2 biegu zdecydowanie dodajesz gazu przyśpieszenie powinno być płynne bez szarpnięcia w momencie dodania gazu i raptownie puszczasz gaz, zwolnienie powinno być płynne, jeśli natomiast jest takie odczucie jakby ktoś cię puknął w tylny zderzak to na 100% dwumas
- Marciino
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: _
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Nie mam
Tutaj chyba podręcznikowy przykład dwumasu nadającego się do wymiany http://marciino.wrzuta.pl/film/2FDB07Uq ... y_gaszeniuadam-bmw pisze:jest jeszcze jeden sposób na sprawdzenie dwumasy. jedziesz na 2 biegu zdecydowanie dodajesz gazu przyśpieszenie powinno być płynne bez szarpnięcia w momencie dodania gazu i raptownie puszczasz gaz, zwolnienie powinno być płynne, jeśli natomiast jest takie odczucie jakby ktoś cię puknął w tylny zderzak to na 100% dwumas
Po wizycie u mechanika trochę się pogubiłem, ponieważ... koło dwumasowe to np: http://allegro.pl/item891412348_kolo_za ... _e_34.html , cena jak sami widzicie. Natomiast koleś mi powiedział że sama część oryginalna zamknie się w 2-2.5 tys, ewentualnie jakiś zamiennik koło 1.5 tys
Moglibyście mi wytłumaczyć jak to wygląda konkretnie z tym dwumasem, co konkretnie mam kupić i ile kasy szykować?
Pozdr
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Kolo dwumasowe zamachowe firmy Luk, koszt waha się od 1250 zł do 1800zł w zależności od sklepu.
Przy wymianie warto sprawdzić stan sprzęgła (grubość tarczy, docisk, łożysko)- komplet LUK lub SACHS 500-600zł
Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie jednomasowego zestawu Valeo koszt kompletu ze sprzęgłem to 1400zł
Jak widać koszty nie małe…

Przy wymianie warto sprawdzić stan sprzęgła (grubość tarczy, docisk, łożysko)- komplet LUK lub SACHS 500-600zł
Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie jednomasowego zestawu Valeo koszt kompletu ze sprzęgłem to 1400zł
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
adam-bmw pisze:jest jeszcze jeden sposób na sprawdzenie dwumasy. jedziesz na 2 biegu zdecydowanie dodajesz gazu przyśpieszenie powinno być płynne bez szarpnięcia w momencie dodania gazu i raptownie puszczasz gaz, zwolnienie powinno być płynne, jeśli natomiast jest takie odczucie jakby ktoś cię puknął w tylny zderzak to na 100% dwumas
i tu jest moje powatpiewanie w kolo dwumasowe, bo ni ma zadnego "pukniecia w tylni zderzak" a i przyspieszenie jest bardzo plynne, czy dawka paliwa moze byc odpowiedzialna za taki stan rzeczy??
jesli bym zdecydowal sie na wymiane to wymienilbym na jednomas valeo i koniec tym samym byl by problemow z dwumasem
- GRZES
- Bywalec
- Województwo: Małopolskie
Mam ten sam objaw przy gaszeniu, w sumie irytujacy ale z braku czasu nie dreczylem tematu - stwierdzilem ze jak sie rozleci to samo wyjdzie. Napinacz paska wielorowkowego wykluczam bowiem wsadzilem caly nowy komplet pol roku temu i nie zauwazylem zadnej poprawy. Na mysli mialem poduszki pod silnikiem bowiem nie sa nowe a lewarek mi odczuwalnie drga ale wychodzi ze tez nie to. Kolo dwumasowe testowane w kazdy znany mi sposob tez nie wykazywalo zuzycia pozatym gdyby mial by nastapic jego koniec to przez rok jazdy na pewno zauwazyl bym poglebienie objawow.
I niech mi nikt nie wmawia ze TDS jest zlym silnikiem!!!- Marciino
- Bywalec Gadulec
Dzięki za odpowiedź.karol-lolek pisze:Kolo dwumasowe zamachowe firmy Luk, koszt waha się od 1250 zł do 1800zł w zależności od sklepu.
Odnośnie sprzęgła, napisałeś, że warto sprawdzić, ale to zalecana jest wymiana razem z dwumasem? nawet jeżeli nie ma żadnych objawów zużycia? Czy po wymianie samego koła dwu-masowego zamachowego coś się może ze sprzęgłem złego dziać? (sory za takie głupie pytania, no ale zielony w temacie jestem)
A ten jedno-masowy zestaw Valeo, czy coś trzeba jeszcze kombinować jeżeli zdecydowałbym się na te wyjście?? coś dodatkowego wymieniać, przerabiać, jakieś inne koszty? czy po prostu zamiast dwu-masu i tyle? Jakieś różnice odczuwalne po zastosowaniu tego, np. w czasie jazdy? jakieś za i przeciw
Pozdr
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
z tego co mi w sklepie jednum powiedzieli to roznica w uzytkowaniu jest tak malo odczowalna ze jak ktos nie wiem to nie zauwazy i co najwazniejsze odpada RAZ NA ZAWSZE problem z dwumasem, jak w starszych autach tylko sprzeglo sie wymienia juz bez kola, ale samo sprzeglo w dwumasie tez mozna wymienicMarciino pisze:Dzięki za odpowiedź.karol-lolek pisze:Kolo dwumasowe zamachowe firmy Luk, koszt waha się od 1250 zł do 1800zł w zależności od sklepu.
Odnośnie sprzęgła, napisałeś, że warto sprawdzić, ale to zalecana jest wymiana razem z dwumasem? nawet jeżeli nie ma żadnych objawów zużycia? Czy po wymianie samego koła dwu-masowego zamachowego coś się może ze sprzęgłem złego dziać? (sory za takie głupie pytania, no ale zielony w temacie jestem)
A ten jedno-masowy zestaw Valeo, czy coś trzeba jeszcze kombinować jeżeli zdecydowałbym się na te wyjście?? coś dodatkowego wymieniać, przerabiać, jakieś inne koszty? czy po prostu zamiast dwu-masu i tyle? Jakieś różnice odczuwalne po zastosowaniu tego, np. w czasie jazdy? jakieś za i przeciw![]()
![]()
Pozdr
co do przerobek to NIC sie nie przerabia, wkaldasz jednomas zamiast dwumasu i kwita
tu masz przykladowy link do kola Valeo w komplecie ze sprzeglem:
http://allegro.pl/item887903529_sprzegl ... d_tds.html
tu drugi link dla zobrazowania czeesci:
http://allegro.pl/item875133346_sprzegl ... 8_e34.html
- Marciino
- Bywalec Gadulec
Ermce, dzięki wielkie. Pozdr.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Trochę czytam odnośnie jednomasowego, gdyż też mam jakiś dziwny dźwięk przy gaszeniu auta, zestaw Valeo i z tego co wyczytałem( głównie opinie użytkowników silników TDI) posiada plusy i minusy(jednak są to subiektywne opinie):Marciino pisze:
A ten jedno-masowy zestaw Valeo, czy coś trzeba jeszcze kombinować jeżeli zdecydowałbym się na te wyjście?? coś dodatkowego wymieniać, przerabiać, jakieś inne koszty? czy po prostu zamiast dwu-masu i tyle? Jakieś różnice odczuwalne po zastosowaniu tego, np. w czasie jazdy? jakieś za i przeciw![]()
![]()
Pozdr
na plus:
-niższa cena (gdyż za cenę 1400zł mamy nowe sprzęgło i spokój na zawsze z kołem 2 masowym)
-przy chipie silnika kolo jednomasowe jest w stanie przenieść większy moment obrotowy
na minus:
-niby gorsza kultura pracy (ale szybko idzie się po prostu przyzwyczaić)
-koło 2 masowe obniża niby o 5% zużycie paliwa (przy 10l/100km ok 0,5 litra)
- jakiś przeciwnik jednomasu pisał o szybkim zużyciu skrzyni biegów, jednak nikt więcej tego nie potwierdził(raz tylko spotkałem się z taką opinią)
-nie wiem czy to plus czy minus ale auto szybciej się wyspszęgla (przy puszczaniu sprzęgła jest bardziej czułe)
Koło dwumasowe ma za zadanie tłumić wibracje dlatego jest złożone z 2 części. tarcza sprzęgła jest jednolita. Zestaw Valeo charakteryzuje się tym, że tarcza sprzęgła posiada sprężyny które przejmują rolę koła dwumasowego. Osobiście jeszcze w swoim aucie nie testowałem, ale jak się zabiorę to także wywalę dwumas i wsadzę komplet Valeo.
Nic nie trzeba przerabiać tylko zamontować 4 nowe elementy(koło zamachowe, docisk, łożysko, tarcze sprzęgła). Wszystko powinno śmigać jak nowe.
pozdrawiam
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
pytalem znajomego o jednomas to powiedzal zebym wsiadl do auta brata (nissan primera 1.6 16v z 95r) ten gosc zna mnie i brata (mechanik hobbysta) i powiedzal tak (ja juz siedzialem w samochodzie brata):
powiedzal zebym odpalil,
ja odpalilem,
zapytal czy czuje wibracje,
ja mu na to ze nie,
on mi na to, ze to jest jednomas wlasnie i tarcza (jej osadzenie) ma za zadanie tlumic drgania
to wlasnie dalo mi do myslenia nad jednomasem i postanowilem wlozyc go do bmw
powiedzal zebym odpalil,
ja odpalilem,
zapytal czy czuje wibracje,
ja mu na to ze nie,
on mi na to, ze to jest jednomas wlasnie i tarcza (jej osadzenie) ma za zadanie tlumic drgania
to wlasnie dalo mi do myslenia nad jednomasem i postanowilem wlozyc go do bmw