e34 - naprawa wentylatora klimatyzacji

Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomek_olecko
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: tomek_olecko »

U mnie to samo, wentylatora w ogole niemam bo byl zatarty, gdzies lezy w garazu a klima smiga nie narzekam:)
;>
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

troszke dziwi mnie takie podejscie do sprawy.skoro cos nie dziala trza to naprawic. ciekawe czy jakby ci becia palila tylko na 3 gary to bys tak jezdzil albo jakby ci wybili przednia szybe. jakby na to nie patrzec to element auta ktory tak jak kola czy szyby czy cokolwiek innego powinno w samochodzie dzialac.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
tomek_olecko
Bywalec

jakby mi na 3 garach palila albo jakbym szyby nie mial to by mi przeszkadzalo w jezdzie a to mi nie przeszkadza, sek w tym ze gdy tego szukalem to na allegro ni 1 sztuki niebylo, to samo na szrotach.
;>
Awatar użytkownika
Akebono
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Akebono »

Drodzy forumowicze, czy moze ktos mi odpowiedziec na moje pytanie z wczorajszego postu??? czy mozna wsadzie jakikolwiek inny (podobny) wentylator zamiast popsutego oryginalnego od klimy?? czy nie lepiej tak jak naprawiac???

Pozdrawiam
arcabuz
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1993
Województwo: Śląskie

Post autor: arcabuz »

Słyszałem że można założyć jakiś zamiennik za 300 zł, na innym forum ktoś napisał ze tak własnie zrobił i mu działa bez zarzutu.
kifiu
Bywalec Wyjadacz

TEL 504-209-706 24h/dobe

Obrazek
tomek_olecko
Bywalec

Tak teraz jest ale nie jestem w polsce, szukalem tego rok temu i nie bylo jeszcze ;) wroce do polski to bede dalej samochod naprawial, tu niemam zadnego znajomego mechanika (jesli nie sprzedam auta)
;>
BlacKSmitH
Bywalec

Post autor: BlacKSmitH »

Ja robiłem wymiankę całego wentylka bo miałem dokładnie to samo - odklejone magnesy zablokowały rotor. Po wymianie na nowy wentylek nadal się nie kręci jak włączę klimę. Klima chłodzi, ale wentyl stoi. Bezpiecznik jest dobry, wentylator też chodzi "na krótko". Przekaźnik? Ale który? Czy ktoś wie?

Dzięki za info.
Obrazek
kifiu
Bywalec Wyjadacz

spalony przekaznik pierwszego biegu na wentku. wytnij go i sprawdz czy ci wlaczy drugi bieg od razu

TEL 504-209-706 24h/dobe

Obrazek
Zbych
Bywalec

Post autor: Zbych »

nie przekaznik a rezystor 1 biegu :cry:

[ Dodano: Sro Maj 07, 2008 8:54 pm ]
arcabuz pisze:Słyszałem że można założyć jakiś zamiennik za 300 zł, na innym forum ktoś napisał ze tak własnie zrobił i mu działa bez zarzutu.
mozna ...tylko wtyczke trzeba przerobic i musi miec rozne obroty :smile:
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005

Post autor: Deacon »

kifiu pisze:spalony przekaznik pierwszego biegu na wentku. wytnij go i sprawdz czy ci wlaczy drugi bieg od razu
gdzie jest ten przekaznik?? bo zauwazylem, ze u mnie tez sie wentyl nie wlacza.
kiedy wogole powinien sie wlaczyc?? ostatnio sprawdzalem - puscilem klime na postoju, chodzila tak ze 2-3 min i wentyl sie nie wlaczyl.
Zbych
Bywalec

Deacon
sprawdz najpierw czy masz dosc czynnika /freonu/...w prosty sposob mozesz sprawdzic czy sprezarka pompuje dotykajac cienszej rurki co idzie od sprezarki do skraplacza /chlodnicy/...musi byc bardzo goraca....
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

sprawdzilem dzisiaj i jest tak: pokretlo na max zimno, nawiew na 4, wlaczona klima. jedna rurka od klimy bardzo zimna, druga ciepla ale nie goraca. na tej rurce tez jest oczko kontrolne i widze przez nie jak sie przemieszcza jakas biala ciecz :)
rurka od sprezarki do chlodnicy klimy ciepla ale nie goraca. klima chodzila ok 5 min na postoju, wentyl sie nie zalaczyl.

dodam tylko, ze jak nabijalem klime po kupnie bumiera, to potem na kontroli powiedzili mi, ze chlodnica klimy jest tak dziurawa, ze juz dawno nie powinna mi dzialac klima i ze szybko trzeba wymieniac chlodnice. od tamtej pory minelo z 1,5 roku a klima nadal dziala, slabiej niz zaraz po nabiciu ale dziala. czyli panowie z servisu klimy chcieli mnie zrobic w bambuko. tym nie mniej mozna jakos domowym sposobem sprawdzic czy rzeczywiscie sa jakies nieszczelnosci czy raczej odwiedzic jakis inny servis klimy?
Awatar użytkownika
Pawik83
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 530d
Rocznik: 2002
Województwo: Pomorskie

Post autor: Pawik83 »

ja zanim nabiłem klime to gość mi nabił ją samym powietrzem sprawdził cisnienie i po tygodniu podjechałem do niego i cisnienie było takie samo jak przed tyg więc wiadomo szczelna i odrazu mi nabił za całośc płaciłem 150zł
Zbych
Bywalec

sprawdza sie azotem przy cisnieniu 20 - 25 atmosfer....jak bedzie chociaz malutka dziurka to nie bedzie trzymac cisnienie :razz:
BlacKSmitH
Bywalec

Post autor: BlacKSmitH »

Zbych pisze:Deacon
sprawdz najpierw czy masz dosc czynnika /freonu/...w prosty sposob mozesz sprawdzic czy sprezarka pompuje dotykajac cienszej rurki co idzie od sprezarki do skraplacza /chlodnicy/...musi byc bardzo goraca....
Jak jest zbyt małe ciśnienie gazu to gwoli ścisłości czuwa nad tym czujnik ciśnienia czynnika, który w przypadku niedoboru gazu nie załączy sprzęgła sprężarki...
Obrazek
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

dzisiaj sprawdzalem jeszcze raz: klima, nawiew na max. rurka idaca od sprezarki do chlodnicy goraca, ze sie dotknac nie da. wentyl stoi w miejscu. temperatura mierzona termometrem na kratkach wewnatrz 7 stopni.

EDIT
zrzucilem dzisiaj zderzak. najpierw pokrecilem wiatrakiem reka, krecil sie, nic go nie blokowalo. potem zrobilem mala rzeznie :) poprzecinalem kabelki idace od rezystora i spialem je na krotko. po wlaczeniu klimy wiatrak zaczal napierdzialec jak szalony :) wiec rezystor do wymiany :)
Pavlick
Bywalec

Post autor: Pavlick »

Deacon pisze: poprzecinalem kabelki idace od rezystora i spialem je na krotko. po wlaczeniu klimy wiatrak zaczal napierdzialec jak szalony :) wiec rezystor do wymiany :)
Odkopuję temat: W moim przypadku nie ma napięcia na kostce pod wiatrakiem - odpiąłem wszystko, podałem prąd ze złączki pod maską, masę z kostki - wiatrak śmiga! Jednak na kablu + i na zasilaniu? rezystora - nic. Bezpieczniki OK.

Klima chłodzi elegancko, wentylator działał i... przestał ;-)

Gdzie szukać usterki?

Update:

Po podaniu + na rezystor i drugi bieg dmuchawy - wszystko działą. Masa w kostce jest....
Skąd idzie prąd do wentylatora? Bezpieczniki OK, nie widać przetarć kabli na wiązce idącej z puszki bezpieczników.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2008, 19:29 przez Pavlick, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1993
Kontakt:

Post autor: biernus »

Dobra Panowie po calym dniu walki (czyszczenie EGR sciaganie kolektora) w warunkach garazowych bez wszystkich kluczy ;D
Ale udalo sie

Rezystor spalony! na 100%
No i 1 magnes odklejony.

Niestety nie wiem JAK ROZEBRAC SILNIK?!?!?
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Deacon pisze:
kifiu pisze:spalony przekaznik pierwszego biegu na wentku. wytnij go i sprawdz czy ci wlaczy drugi bieg od razu
gdzie jest ten przekaznik?? bo zauwazylem, ze u mnie tez sie wentyl nie wlacza.
kiedy wogole powinien sie wlaczyc?? ostatnio sprawdzalem - puscilem klime na postoju, chodzila tak ze 2-3 min i wentyl sie nie wlaczyl.
Czy ktoś dokładnie wytłumaczy gdzie szukać tego przekaznika pierwszego biegu?
Aha,a co to jest za ustrojstwo w dolnej czści obudowy wentylatora takie podłużne z kablami? :mrgreen:
ODPOWIEDZ