E36 PROBLEM Z ZIMNYM SILNIKIEM (Po WYMIANIE SILNIKA)

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

ostry
Bywalec

Post autor: ostry »

Witam,

Panowie jestem już trochę na forum, wiem, że temat był poruszany setki razy, ale mój przypadek jest inny. Wymieniłem ostatnio silnik, było dużo zabawy z odpaleniem go (przekładałem nastawnik w pompie wtryskowej-mój komputer tamtego nie obsługiwał, obchodziłem immobiliser etc), jednak w końcu magicy odpalili furgon. Przyszedłem, zobaczyłem, wsiadłem poodpalałem, zeby sprawdzić czy dobrze pali na ciepłym. Palił idealnie bo koleś regenerował mi jeszcze nastawnik. Z uśmiechem wróciłem do domu, bo pomyślałem, że moja 3 miesięczna gehenna dobiegła końca.

Niestety rano wsaidam do auta, próbuje odpalić i nic..... kręcę, kręcę, kręcę x5/6/7 i w końcu odpaliła przy czym puściła takiego bąka z rury, że masakra (ale to normalne-dopaliła ropę). Po odpaleniu, na ciepłym silniku poezja- odpala od strzała, nic się nie dzieje.
Jednak 2-3 poranki i auto wogóle nie chce odpalić. Zatargałem ją do lokalnych magików, którzy do tej pory nie mogą jej odpalić. Sprawdzili chyba wszystko-świece, pompkę w baku (ponoć pompuje szklankę ropy na 1min - czyli ok), akumulator etc.
Ku mojemu zdziwieniu magik powiedział mi, że to pompa wtryskowa- , że jest walnięta jakaś pompeczka w pompie wtryskowej. Powiedział, że jest tak słabe ciśnienie na wtryskach, że zamiast lać ropę, ropa z nich "kapie"

Panowie macie pomysł co to może być- magik jeszcze jutro będzie sprawdzał kąt wtrysku, ale ja mam już pot na czole.
wymieniłem silnik, myślałem, że będzie spokój a tu akcja z pompą. Znam gościa od którego kupiłem silnik i on twierdzi, że silnik na zimnym i ciepłym palił normalnie. Że sam wsadzał ten silnik do swojej bmw ponieważ we wcześniejszym klękła mu pompa wtryskowa.

Długie wypracowanie, ale jestem zdesperowany i potrzebuję pomocy.

Dla wszystkich radzących z góry dzięki.
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

Post autor: lucasdj »

Zadam tylko pytanie pomocnicze, bo narazie nic jeszcze mi do głowy nie przychodzi jako przyczyna (tzn kilka, ale je sam wymieniłeś).
Czy mówiąc o odpalaniu na zimnym, auto stało w garażu (temperatura dodatnia), czy na mrozie?
To może zawęzić tok poszukiwań nam wszystkim.
ostry
Bywalec

auto stało na dworze. Ogólnie przymroziło ja trochę, ale wczoraj stała u mechaników w garażu przez pół dnia...

czy to możliwe, żeby to był problem z pompą wtryskową??? żeby totalnie siadła i przy zimnym nie chciała odpalić (a na ciepłym paliła od strzała)??
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Sprawdź kąt wtrysku.

Gdyby w pompie padnięta była "pompa paliwa" to nie odpalało by też na ciepłym.

Szukał bym przyczyny w cofającym się paliwie lub właśnie złym ustawieniu kąta wtrysku - jeżeli odchyłka jest zbyt duża od normy to nie wystarczy zakresu regulacji aby zapewnić prawidłowe odpalanie na zimno.

Swoją drogą... jak klęka pompa to prościej i szybciej wymienić pompę niż cały silnik... :roll:
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

Zgadzam się z raven_1983. Dodam tylko, żebyś sprawdził też odnośnie kąta wtrysku, czy łańcuch rozrządu nie jest naciągnięty (albo napinacze się nie starły). Na zimnym się kurczy, na ciepłym naciąga i zmienia to kąt wtrysku. Na początek prosty zabieg bez rozbierania silnika. Odkręć korek wlewu oleju i spróbuj podnieść łańcuch do góry, tak żeby się oderwał na chwilę od koła zębatego. Jak Ci się to uda to znaczy, że rozrząd do roboty, bo i tak wtedy kąta wtrysku nie ustawisz. Jak się nie uda podnieść łańcucha to rozrząd jeszcze ok. Wtedy za ravenem stawiam na kąt na pompie.
ostry
Bywalec

Jeżeli idealnie odpala na ciepłym a na zimnym nie daje rady to może to być kąt wtrysku?

Mechanik powiedział mi, że nie ma paliwa w pompie, że od razu się tak jakby zapowietrza....mimo np. próby z zaworem zwrotnym.

O co chodzi??
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

No to trzeba sprawdzić np. węże przelewowe na wtryskach. Gdzieś Ci musi powietrze wchodzić. A przy okazji na ciepłym będzie Ci paliwo uciekało. Sprawdź czy nie masz gdzieś wycieku.
Może nawet na samej pompie i trzeba będzie ją uszczelnić.
ostry
Bywalec

no właśnie mam gdzieś wyciek bo po postawieniu jej są ślady ropy na ziemi.
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

To musisz zlokalizować wyciek, bo inaczej będziesz wykańczał aku i rozrusznik, zanim sobie naciągnie (bądź co bądź w zimie gęstszego) paliwa z baku, zanim odpali.
ostry
Bywalec

wyciek zlokalizowany, dalej nie odpala. Pozostaje nam sprawdzenie wtrysków i dalej nie wiadomo co... Chyba rzeczywiście ta pompa-ale nie chce mi się wierzyć bo na ciepłym pięknie zapalała (wystarczyło ją raz odpalić po męczarniach i później paliła od strzała). Dziwna sprawa.

Koledzy podajcie jeszcze jakieś pomysły bo nam się już kończą..

Pozdrawiam i dzięki za próby pomocy :)
Jeta
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1996

Post autor: Jeta »

sprawdziłeś w końcu ten kąt wtrysku ?
Obrazek
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

A świece żarowe napewno masz sprawne?? Ja miałem taki objaw u siebie jak już czwarta klękła.
Co prawda pisałeś, że chyba sprawdzili, ale jesteś w 100% pewien??
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

A ja mam mała propozycję... zamknijmy ten temat bo powtarzamy informacje napisane tysiące razy.

Diagnoza wstępna została podana - cofa się paliwo.
Diagnoza jeżeli nadal będą problemy z odpalaniem na zimno po założeniu zaworka zwrotnego jest na forum (hasło klucz - świece...).

Jaki by kąt wtrysku nie był jak się cofnie to kicha, potem się ochłodzi i zgęstnieje więc podwójna kicha...

Na forum było to już opisywane do znudzenia.
ostry
Bywalec

raven_1983 mój temat więc nie proponuj zamykania, szukam porad bo to nie jest takie proste jak Ty sugerujesz (chociaż wielka szkoda).

Założony jest zaworek zwrotny, pompa podaje ciśnienie 180, świece wymienione z mojego starego silnika (gdzie na mrozach paliła od strzała), kąt wtrysku ustawiony.

Po podaniu paliwa na cylinder, na chwilę łapie, kopci białym dymem i gaśnie...

Mechanik sugeruje mi już że to pierścienie, ale chyba dlatego, że kończą mu się pomysły.

to jest już jakaś masakra, 3 miechy bez auta.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

To Twój temat - to fakt...

Nie różni się niczym od każdego wcześniejszego tematu "nie działa" lub "popsuło się".

Tam również każdy autor wychodził z założenia, że jego problem jest unikalny.

Szkoda mi czasu na powtarzanie po raz tysięczny tych samych informacji ale się zlituję.

1. paliwo
2. filtr
3. pompka w baku
4. czy się cofa
5. sprawność świec
6. kąt wtrysku
7. regulator wyprzedzenia kąta wtrysku
8. dawkowanie paliwa na zimnym silniku
ostry
Bywalec

Raven_1983 jesteś śmiesznie przemądrzały. Niestety mój problem jest unikatowy i niestety różni się od innych problemów.

1. paliwo - nie ma problemu z paliwem, niby co ma być? zamarznięte? nie rozmieszaj mnie, nie jestem idiotą...
2. filtr- sorry, nie mam 5 lat żeby walić posta na forum i nie sprawdzić elementarnych rzeczy.
3. pompka w baku - tak jak wcześniej pisałem, pompuje idealnie, znowu nie trafiłeś
4. czy się cofa - tak jak pisałem wcześniej, zawór założony
5. sprawność świec - świece sprawdzone, ale dla pewności wymieniłem, dalej nic, znowu nie trafiłeś
6. kąt wtrysku - chłopaku jest idealnie ustawiony
7. regulator wyprzedzenia kąta wtrysku - wszystko poustawiane na glanc
8. dawkowanie paliwa na zimnym silniku - od tego zaczęliśmy....

tak więc "PANIE JA WIEM WSZYSTKO", gdybyś nie był taki zarozumiały, podziękował bym za Twoje sugestie, z których żadna nie okazała się trafna, tym bardziej oryginalna.

Postawiliśmy diagnozę, że jest to elektro-zawór w pompie i musimy go wymienić, wszystko inne zostało wykluczone. Tak więc pompa zostaje wymontowana i wymieniony ten przeklęty pierdzielnik.

Podsumowując, nie ma szufladkować wszystkich problemów. Nie jestem zielony w temacie tds, bo przerobiłem z nim już tyle, że jakby to były świece to nie zawracałbym czterech liter na forum.

pozdraxy
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

1. Nie zamierzam komentować kim kto jest... nie trzeba długo jeździć ropniakiem żeby odkryć, że ON od zimna gęstnieje (kwestia dodatków i skali zimna przy której to występuje).

2. Nie mam pojęcia co robisz z autem czego nie - traciliśmy już nie raz czas by ktoś później napisał, że wymienił filtr i cuda się stały.

3. A ile pompuje? i jaki jest stan paliwa...

4. założony zwrotny - super... a paliwo zostaje w wężu i filtrze czy pojawia się powietrze? niestety z twojej wypowiedzi ponownie to nie wynika - niestety nie jestem wróżką.

5. ten element mamy z głowy

6. a jak było to sprawdzone?

7. nie wnikam w jaki sposób wyregulowano element który nie posiada regulacji a wymienia się go podobnie jak świece czy dowolną inną część która działa lub nie.

8. Skoro od tego zaczęliście to jaka jest modyfikacja dawkowania na zimnym w odniesieniu do normalnego dawkowania?

Elektrozawór jest sprawny - niesprawność objawia się na kilka sposobów:
a) nie da się w ogóle auta odpalić - nie otwiera się
b) nie da się auta zgasić - nie zamyka się
c) silnik raz odpala raz nie, raz daje się zgasić raz nie - elektrozawór się przycina

Zamykasz obwód elektrozaworu i od razu wiesz czy działa czy nie...

Dalej chcesz ciągnąć prywatną dyskusję? czy skupiasz się na problemie nie działającego auta który już był na forum wałkowany do znudzenia...
ostry
Bywalec

to ile pompka w baku pompuje paliwa pisałem wyżej (nie wiem czy czytasz w ogóle kto jaki ma objaw, czy może z góry zakładasz, że wszystko wiesz i dziwisz się, że ludzie mają problem).

skoro obalone są wszystkie inne podstawowe teorie, to skupiam sie na problemie nie działającego auta, piszac posty na forum, które jest stworzone właśnie w tej intencji. AMEN

zresztą zawór wymieniony, auto pali na dotyk, w końcu mogę odetchnąć z ulgą i cieszyć się soim tds, w którego wsadziłem już tyle kasy, że spokojnie miałbym e46 :)

pzdr

EOT
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Fakt - napisałeś w pierwszym poście o pompowanej ilości paliwa.

Z tego co widzę w twoim mniemaniu masz niesamowicie wyszukany problem z autem którego nikt nie miał...

Z mojego punktu widzenia jesteś kolejną osobą która ma taki sam problem jak inni tylko się jej poszukać nie chce.

Wymienili elektrozawór - cieszymy się, że auto działa prawidłowo.

Czysto z ciekawości zapytam - pompę założyli na znaki zrobione na korpusie dokładnie tak samo jak była przed wymianą? czy ponownie ustawiali kąt?
ostry
Bywalec

raven_1983 problem rozwiązany, nie było w nim nic z tego co sugerowałeś (chociaż jak pisałem wcześniej-wielka szkoda bo to byłoby łatwiejsze i szybsze), temat zamykamy.

Z mojego punktu widzenia, forum jest po to, żeby znaleźć pomoc- nie zakwalifikowałem mojego problemu do innych tematów, więc założyłem swój, mając do tego prawo.

Auto pali, więc skończmy dyskusję.
Zablokowany