[olej] za dużo oleju w silniku !

Polecane materiały eksploatacyjne (płyny, klocki, opony etc.) i kosmetyki - dyskusje, opinie, informacje.

Moderator: Moderatorzy

gubic
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

[olej] za dużo oleju w silniku !

Post autor: gubic »

Witam,dałem doświadczonym fachowcom auto na wymianę oleju i mimo że wlali tylko troszkę ponad 5ltr(powinno wejść 5,5) to na bagnecie mam daleko poza max,tak naprawdę nawet nie wiem ile ponad bo cały ten plastikowy wskaźnik jest w oleju.Powinienem odlać część,czy czekać aż przepali?
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Kontakt:

Post autor: Jawor »

odlać, odlać
długi wężyk, strzykawa i ciągniesz przez bagnet
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Paweel
Bywalec
Rocznik: 1996
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Paweel »

za mało oleju w silniku to źle, ale za dużo to też nie dobrze, nie polecam jeżdzić z nadmiarem i czekać aż sam "zniknie".

tak jak radził jawor. Strzykawka, wężyk i odsysaj. i nie zwlekaj z tym, czym prędzej odessiesz tym lepiej dla silnika.
Mehow
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Kontakt:

Post autor: Mehow »

ja myślę że należy się jeszcze zastanowić nad tym dlaczego tam jest za dużo oleju , skoro wlali ponad 5 L ....
Marnujesz życie jezeli nie jesteś dobry w tym co robisz
lieder_r
zbanowany
zbanowany
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: lieder_r »

Mehow pisze:ja myślę że należy się jeszcze zastanowić nad tym dlaczego tam jest za dużo oleju , skoro wlali ponad 5 L ....
No wlasnie, moze wtryski leja, a moze uszczelka pod glowica/glowica poszla.

Pozdrawiam
Mój TDS połyka średnio:
Obrazek
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998

Post autor: Łosiowy »

A olej był wyciagany przez bagnet czy spuszczony przez korek.Jak przez bagnet to i tak wszyskiego nie jestes w stanie wyciagnac np zostanie w chlodnicy olejowej a przez korek to trzeba poczekac kilka minut zeby splynal ze wszystkich zakamarków.Spokojnie literek moze zostac starego oleju.

Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

lieder_r pisze:
Mehow pisze:ja myślę że należy się jeszcze zastanowić nad tym dlaczego tam jest za dużo oleju , skoro wlali ponad 5 L ....
No wlasnie, moze wtryski leja, a moze uszczelka pod glowica/glowica poszla.

Pozdrawiam
Lieder_r możesz wyjaśnić?
Bo nie mam pojęcia w jaki sposób wtryski czy uszczelka mogą wpłynąć na wyższy poziom oleju.

Dzięki za wyjaśnienie, pozdro

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
szyman_leo
Bywalec
Seria: E81-88
Nadwozie: SUV
Rocznik: 2006
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: szyman_leo »

Witam.
Zagadnienie z za dużą ilością oleju przerabiałem, jak po uszczelnieniu pompy wtryskowej (kompleksowym) z wyjęciem całej pompki źle zamontowali mi jakiś oring czy simering między pompą a blokiem i sporo ON tryskało boczkiem do silnika, a raczej do oleju silnikowego. I tak zamiast ubywać oleju, to mi go przybywało. Zanim się zorientowałem to pojeździłem jakieś 2k km (dwie traski), ze stanem oleju na poziomie ok. 1 cm ponad max. Potem od razu strzykawa+wężyk, wymiana oleju i wizyta u pompiarza na poprawkę. Teraz jest OK, ale na pewno nie przysłużyło się to mojemu tedeesikowi, a tak swoją drogą, to co może polecieć w silniku przy zbyt dużej ilości oleju, może ktoś wie???

:arrow: A wracając do tematu, to napewno odlać (odessać).
Obrazek

Obrazek
lieder_r
zbanowany
zbanowany

Post autor: lieder_r »

Jawor pisze:Lieder_r możesz wyjaśnić?
Bo nie mam pojęcia w jaki sposób wtryski czy uszczelka mogą wpłynąć na wyższy poziom oleju.

Dzięki za wyjaśnienie, pozdro
Lejacy wtrysk bedzie dolewal ON do oleju, podobnie jak simmering na pompie szyman_leo'a. Olej bedzie sie rozrzedzal a stan bedzie sie powiekszal. Natomiast jesli idzie o uszczelke pod glowica czy glowice, to nie musi puscic kanalik chlodzenia (wtedy olej dostaje sie do cieczy chladzacej). Moze byc przeciek na kanaliku smarujacym i chlodzacym, wtedy ciecz chlodzaca bedzie dolewala sie do oleju, a cylinder robi zazwyczaj za pompe.

Mam nadzieje, ze cos Jawor zrozumiales.

Pozdrawiam
Mój TDS połyka średnio:
Obrazek
gubic
Bywalec

Niestety nie wiem czy był odessany czy zlany przez miskę,nie wiem.Warsztat zajmuje sie tylko BMW więc powinni to zrobić fachowo.Już 1tkm zrobiłem,pojutrze dopiero będę mógł odessać.Wielki dzięki za radę.Wtryski żadne nie leją.na 10tkm bierze ok 300-400ml oleju.A jeżeli na miarce od min do max jest litr to chłopaki spokojnie przelali ok 1,5litra.
Robili to tuż przed długim week,2godz przed zamknięciem-więc... pośpiech zrobił swoje.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

lieder_r, dzięki za wyjasnienie :)
pozdrawiam

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Olej najlepiej zmieniać samemu, jakaś traska dobrze rozgrzać silnik póżniej kanał i wszystko po kolei, przez korek w misce ale korek w misce odkręcam na samym końcu, odkręcam korek wlewu oleju, filtr wyjmuje bagnet zamykam maske, winduje lewe przednie koło i dopiero odkręcam korek. Olej kapie sobie do rana.Nazajutrz zalewam nowym olejem i zawsze wchodzi mi książkowa ilość. (podnosze w celu lepszego spłynięcia zanieczyszczeń z miski które zawsze osadzają się na dnie)

Jak wiadomo każdy w życiu szuka jakichś udogodnień, mechanicy też ludzie i to nie cali w jakichś smarach tylko czyści więc jak to mają robić żeby się nie pobrudzić, chyba proste odsysarka i przez bagnet, zawsze zostanie im 0,5 do 1 litra oleju, bo jak wiadomo wszystkiego przez bagnet nie da się wyssać. Gdy klient jest podczas wymiany to widzi co jest grane jak się na tym coś zna, i resztę oleju zabiera a jak go nie ma to jego strata oleju raczej nie dostanie bo tak jak kierowcy Tira mechanikowi też się coś należy i powie że wszystko weszło. Kontrolując stan oleju na bagnecie jesteś później zdziwiony że olej jest czarny.... i zastanawiasz się czy wogóle go wymienili?....
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

Tomek 85 pisze:Kontrolując stan oleju na bagnecie jesteś później zdziwiony że olej jest czarny.... i zastanawiasz się czy wogóle go wymienili?....
akurat w dieslach czarny olej to norma ... wystarczy krotka trasa i masz czarny ... to nie gazownik ze bedziesz mial ciagle czysty jak z butelki
Obrazek
Awatar użytkownika
cart00n
Bywalec
Nadwozie: Compact/Hatchback
Rocznik: 1996
Województwo: Śląskie

Post autor: cart00n »

a możliwe jest że po zbyt dużej dolewce oleju, olej ten - nadwyżka z silnika może się dostać do filtra powietrza ?! a jeśli nie to skąd on się tam może brać ?
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Nie wiem czy w 1.8 tds jest tak samo ale w 2,5 odma olejowa znajdująca się w pokrywie zaworów jest bezpośrednio skierowana do obudowy filtra powietrza nadmierny stan oleju może skutkować zaolejeniem filtra. bo rozumie że filtr jest zaolejony od góry a dolna część jest czysta. U mnie na górnej jest mały nalot oleju ale to nie wina oleju tylko jak w każdym silniku spalinowym przebieg robi swoje i wiadomo pojawiają się przedmuchy.

[ Dodano: Pon Sty 05, 2009 10:33 pm ]
Zaolejone filtry to przypadłość Tds"ów
Ostatnio zmieniony 03 sty 2009, 23:25 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 2 razy.
arturos49
Bywalec
Model: 325tds
Województwo: Lubelskie

Post autor: arturos49 »

najlepiej zmieniać olej samemu. raz że nic nie płacisz.. a dwa to zrobisz to szybko i porządnie wlewasz zawsze litrę mniej niż pisze w książce.. odpalasz, palisz dwa szlugi czekasz jak spłynie i patrzysz na miarkę i ewentualnie jeszcze dolewasz aby było do górnej kreski. sama wymiana to banał potrzebne 2 klucze i kanał.... :lol: :lol:
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

akurat w dieslach czarny olej to norma ... wystarczy krotka trasa i masz czarny ... to nie gazownik ze bedziesz mial ciagle czysty jak z butelki

tutaj się nie zgodzę ;) jeżeli silnik jest jeżdżony na dobrym paliwie olej wymieniany regularnie to olej będzie czysty sam w to do końca nie wierzyłem ale widziałem olej w dieslu mojego mechanika 3tkm po wymianie --> jak z butelki
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

OpTo, moze to diesel przerobiony na gaz .... bo takie sa ..... inaczej jest to nie mozliwe
Obrazek
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

auto to ford curier ...na gaz mówisz ;) na pewno CNG :lol:

a tak na poważnie to zwykły diesel więc niby czemu ma nie byc czysty ?? :)
Ostatnio zmieniony 06 sty 2009, 19:46 przez OpTo, łącznie zmieniany 1 raz.
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
gubic
Bywalec

odgrzeję trochę temat gdyż: wymieniałem olej-wlałem 5,1 ltr(czyli 400ml mniej niż książkowo) odpaliłem,rozgrzałem,zgasiłem,20min odczekałem,sprawdzam poziom-na bagnecie ok.0,5cm ponad stan. Wieczorem sprawdzam poziom na zimnym silniku i na bagnecie stan równiutko między kreskami-czyli ok. Nie wiem już jak spr ten olej i jakie wskazanie jest miarodajne...
ODPOWIEDZ