[e39]530D nie odpala

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

damianek51
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Lubuskie

[e39]530D nie odpala

Post autor: damianek51 »

Witam. Jestem posiadaczem bmw serii 5 (3,0 d 192km), autko jest z 2000 roku. Ostatnio daje mi troche w kość, a mianowicie po naprawie automatycznej skrzyni biegów (doslownie pare dni po) zaświeciła mi kontrola trakcji i ABS, ale to nie jest problemem. Właściwy problem to to że czasami nie chce odpalić jak jest ciepła, a dokładnie jak troche postoji ( silnik jeszcze ciepły) . Rozrusznik kręci ale silnik nie odpala. Kiedy włącze zapłon w komorze silnika słychać syczenie w okolicach pompy wtryskowej (jakby malutka dziurka w wężyku). Jesli powłączam i wyłączam zapłon silnik jakby próbował odpalić. Panowie może ktoś z was miał podobny problem, poradzcie od czego zacząć.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

530D e39 nie odpala

Post autor: Jawor »

Podłączałeś może samochód pod kompa?

Warto byłoby sprawdić parametry pomp paliwa i czujnik połozenia wałka rozrąddu bo to moim zdaniem jest przyczyna.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Szamil
Bywalec
Rocznik: 2002

530D e39 nie odpala

Post autor: Szamil »

Witam,

jelsi 530d nie odpala to na 99 % sa tylko 2 mozliwosci:

- czujnik polozenia walka rozrzadu

lub

- pompa progowa

Pozdrawiam
Rzuc okiem na moje byłe 540i

Obrazek
damianek51
Świeżak
Świeżak

530D e39 nie odpala

Dzięki za pomoc. Na początek spróbuje wymienić filtr paliwa, wczoraj próbowałem go odkręcic i jak go trochę popuścłem to syczło jakby był strasznie zassany. A wczesniej miałem problem ze swoją T4 traciła moc i sie okazało ze filtr był zawalony, a jeżdze na tym samym paliwie. Być może też filtr jest zawalony. Gość w sklepie dał mi jakiś inny filtr który zupełnie nie pasuję. Wymienię dopiero w poniedziałek, dam znać jakie rezultaty. Martwi mie też to że na to niepalenie nie ma zasady, czasami jest wszystko dobrze a czasem coś jej strzeli i nic. A właśnie czy to syczenie pod maską przy włączonym zapłonie to normalne? Drugie pytanie ile kosztują owe czujniki? Na kompa muszę się wybrać w związku z abs i kont trak. Pozdrowienia dla wszystkich fanów marki!!!
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

530D e39 nie odpala

Jeśli szukas filtra to zajrzyj na stronę http://SPAM.pl sprzedawca doradzi Ci w wyborze i na pewno dostaniesz właściwy.

Co do czujnika to nie mam pojęcia jaki to koszt, myślę że kolega ze sklepu powie Ci czy sa zamienniki i jak kształtują się ceny.
bmw-inpa.pl

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Szamil
Bywalec

530D e39 nie odpala

Witam,

- koszt czujnika to jakies 300 zl
- pompa progowa oryginalna PIERBURG jakies ~1000 zl
- syczenia pod maska u siebie nie zauwazylem

Pozdrawiam

Obrazek
damianek51
Świeżak
Świeżak

530D e39 nie odpala

co do pompy progowej to wydaje sie ze jest sprawna ponieważ po włączeniu zapłonu czuć wzrastające cisnienie na wężyku zasilającym. Dziwne jest to syczenie bo nie widać żadnego wycieku paliwa, jedyny wyciek był na wężyku od filtra ale to już wymieniłem, ale syczy dalej. Ale dziś oglądając pompy wtryskowe na allegro zauważyłem że do pompy wtryskowej przychodzą dwa wężyki a ja sprawdzałem tylko jeden, ( z resztą u siebie widziałem tylko jeden ale może go po prostu nie zauważyłem). Jestem laikiem pomimo że skończyłem technikum mechaniczne, ale jeszcze troche powęsze sam.Najgorsze jest teraz te wszech obecne zimno i nie chce sie siedzieć w garażu. Jutro jest niedziela wiec żona pewnie zacznie zrzędzić ze trzeba sprzedać ten samochód i pojde do garażu żeby jej nie słuchać bo jakoś nie mogę sie roztać z bmw.
Szamil
Bywalec

530D e39 nie odpala

Moze wydac sie smieszne, ale sprobuj potupac w podloge siedzac na fotelu kierowcy. Jesli to pompa to czasami pomaga.

Pozdrawiam

Obrazek
damianek51
Świeżak
Świeżak

530D e39 nie odpala

może i smieszne ale tupanie pomagało w mojej starej 316. Wymieniłem filtr paliwa i jedno co zauważyłem to to że silnik szybciej odpala chodzi o ułamki sekund. Nagrzalem auto i zrobiłem rundkę po okolicy zostawiłem na dwie godziny w garażu i autko odpaliło bez problemu. Nie wiem czy był to zapchany filtr paliwa, nie wiem czy sie wogóle naprawiło. Muszę troche pojeździć i to jeszcze obadać. Orientuje sie ktoś jakie są koszta podpiecia pod komputer w serwisie BMW? Bo ja jezdziłem do kolegi kasował 80zł ale nie jestem przekonany co do jego kompetencji.
Papay318tds'99
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

530D e39 nie odpala

Post autor: Papay318tds'99 »

w Bydgoszczy w serwisie w tamtym roku tj.2009 za samo podpięcie chcieli 250zl :roll:
damianek51
Świeżak
Świeżak

530D e39 nie odpala

tak tez myślałem że mało nie chcą, a i z kompetencją w serwisach jest różnie. Co do mojego najbliższego serwisu (zielona góra), to zajechałem tam kiedyś żeby wymienić olej w skrzyni, ale pan mnie uświadomił że oleju się nie wymienia, a że skrzynia czasem szarpie to normalne przy takim przebiegu (165000km), kazał jeździć aż nie stanie się coś poważniejszego. Więc jezdziłem do dnia kiedy skrzynia zblokowała się w trybie awaryjnym, zaczełem szukać dobrego warsztatu i oddałem do Gorzowa, co się okazało skrzynia kompletnie zatarta, było za mało oleju. Rzecz dziwna jest taka że na silniku na naklejce Castrol mam wypisane wszystkie symbole oleju międzyinnymi do automatycznej skrzyni biegów, więc zastanawiam się jeżeli tego oleju się nie wymienia po co wpisują symbol tego oleju. Oczywiście nie mam żalu do serwisu, że mi nie wymienili tego oleju, ale uspokoili mnie że takie objawy sa normalne, a już wtedy trzeba było szukać innego warsztatu i obeszło by sie bez tak kosztownego remontu. pozdrowienia dla wszystkich posiadaczy BMW.
Awatar użytkownika
martinobmw
Bywalec
Rocznik: 1998
Województwo: Warmińsko-mazurskie

530D e39 nie odpala

Post autor: martinobmw »

w skrzyni automatycznej tak ja w silniku jest pompa olejowa i filtr i jest zalecane co bodajże 60tys wymiana czy jakoś tak ale na bank się wymienia.
''Prędkość jeszcze nikogo nie zabiła, Nagłe zatrzymanie to jest to co cie pozbawi życia ''
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

530D e39 nie odpala

BMW AG traktuje oleje w skrzyni i moście jako LongLife czyli niewymienne, zycie pokazuje że warto wymienić co 70-90 kkm.

Pozdrawiam.
bmw-inpa.pl

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Szamil
Bywalec

530D e39 nie odpala

WItam,

serwis nadal obstaje przy swoim i uparcie twierdzi ze w tych skrzyniach nie wymienia sie oleju. Prawda jest inna, tak jak pisza Koledzy.

Do skrzyn 3 litrowych CR leje sie Texaco Texamatic 7045E .

Pozdrawiam

Obrazek
ODPOWIEDZ