E34 Świecący ABS po wymianie komputera!!!

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: TDSik »

Witam.
Nie bardzo mogę znaleźć odpowiedź na moje pytanie więc zakładam nowy temat żeby było przejrzyście. Mianowicie mam taki problem że po wymianie komputera w moim TDSie zaczęła świecić się kontrolka ABSu oraz przestał on działać. Czego to może być przyczyna?? Czy da się to jakoś naprawić? może podłączenie pod kompa? Brat w swojej e34 tez miał zmienianego kompa wraz z nastawnikiem w autonaprawie i jest to samo z ABSem. Pozdrawiam
Śmierć jeździ szybko więc...... trzeba być szybszym od niej !!!
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

a czy komputer ma takie same numery jak oryginał, wersje benzynowe miały inny komputer, jak zamontujesz inny nie będzie działać

i jeszcze moje pytanie co się działo że wymieniałeś komputer
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: 2Ya »

No to może mi ktoś pomoże - czujniki abs sprawdzone i ok,koronki i czujniki wyczyszczone i abs jak nie dział tak nie działa :|
Przy bardzo wolnej jeździe działa ale przy normalnej pali sie kontrolka i nic :|
Miałem podobne objawy w innych autach i zawsze wina leżała albo po stronie czujnika/ów albo zasyfionych koronkach,a tutaj lipa.
Co prawda tylne koronki były strasznie zalepione ale wyczyściłem bez ściągania piasty przez otwór czujnika sikając specjalnymi płynami i wyskrobując syf wkrętakiem i wygladały po tym zabiegu na ok ale może faktycznie ściągnąć piasty i porządnie je wyszorować :roll:
Wyczytałem,że w e34 padały sterowniki abs - kupic inny i podmienić ? Przerabiał ktoś ten temat ?

Pozdro.

edit:

Więc tak,dziś pomierzyłem jeszcze raz i się okazało,że przedni lewy czujnik ma przejście czyli bezoporowo nie stawia oporu ;)
A wcześniej jak mierzyłem był ok.. :roll:
Kupię,wymienie i zobaczymy co będzie.

wartości pozostałych sa takie :

Tył R - 1012ohm/4,71V
Tył L - 1018ohm/4,71V
Przód R - 1018ohm/4,65V
Przód L - nieskończoność / 4,71V

Pozdro.
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Kompa mam z takimi samymi numerami jak poprzedni, chyba że komp pochodzi z wersji bez ABS? chociaz watpie. Gdzie są te czujniki od ABS? może i ja poczyszcze i sprawdze. Dziwne bo tak nagle przestał działać. Spróbuje poskładać starego kompa tak na sztukę i odpalić na nim auto i zobaczę czy ABS zgaśnie bo może to bez kitu wina kompa bo na starym nie świeciło nic i działał bez problemu. Wymieniłem kompa bo po otwarciu go celem sprawdzenia drobnej pierdółki a wszytko było pomarznięte, wiadomo mróz itd, no i niechcący złapałem za mocno i pękła mi biała płytka taka mała w środku i już nic nie szło z tym zrobić a próbowałem reanimować ale połamała się w kilku miejscach i lipa więc pozostało kupić drugiego kompa.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

zębniki bo tak się to nazywa masz w każdej piaście koła, dostęp od tyłu, czujnik to taka łezka na śrubkę imbusową nr5 z kabelkiem. http://allegro.pl/item876022062_bmw_e34 ... d_tyl.html.

który komputer wymieniałeś ten mały od abs http://allegro.pl/item859099765_bmw_ste ... 0_047.html

czy ten duży od silnika http://allegro.pl/item857416417_kompute ... w_e34.html
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Acha czyli czujnik są tylko te, myślałem że jest ich więcej jeszcze gdzieś :) Sprawdzę we wtorek wszystko bo będę miał wolne;) Wymieniłem ten duży od silnika, ten mały od ABSu odłączałem na dosłownie kilka min o ile dobrze pamiętam ale podłączyłem tak jak był bo to tylko wtyknąć wystarczy i zabezpieczyć kostkę, później nie zwróciłem uwagi na starym kompie czy ABS świeci czy nie ale wydaje mi się że nie. Może być że komp nie obsługuje ABSu? odłączałem aku i zwierałem klemy ze sobą ale to też nic nie dało. Próbowałem poskładać i podłączyć starego kompa żeby zobaczyć czy po odpaleniu na starym też będzie się ABS świecił ale nie odpalił, widocznie kompowi coś się stało bo leżał rozebrany. Auto stało kilka dni w garażu więc może coś tam im się porobiło choć nie powinno. Musiałbym może kompa od silnika włożyć na chwilę od innego TDSa z tymi samymi numerami ale gdzie ABS normalnie działa, tylko skąd taki wziąć...
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: 2Ya »

Dla potomnych - może się przyda ;)
ODPOWIEDZ