2,4td dymi na czarno i przerywa
Moderator: Moderatorzy
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
POMOCY!!! Mam 524td'91 i problem z silnikiem. Od ponad roku mam nowy(jak dla mnie
) silnik i było ok. Setka w 9 sek!, ale od kilku miesięcy okropie zesłabł, a wczoraj jak wracałem z pracy to w czasie jazdy zadymił na czarno(jak parowóz!!!) zgasł na sekunde, odpalił i po chwili znowu jakby zgasł, po wciśnięciu sprzęgła pracował, ale nie reagował na gaz, i miał bardzo niskie wolne obroty. Po kilku minutach takiej pracy zaczą reagować na pedał gazu i nie dymił, ale po kilku set metrach jazdy utrata mocy, czarny dym i szarpanie. Tak się do kulałem do domu i stoi. Żaden mechanik nie zna takich objawów i na forum też nic nie znalazłem. Dodam Ze odpala od pierwszego wtrysku zimny i gorący. Na postoju jest ok, ale jak rusze to szarpie i ma ok1200rpm, po zatrzymaniu spowrotem ma ok800-900rpm na wolnych... HELP!!!
Bo Możemy Więcej...
Miałem podobne objawy w swoim BMW i okazało się, że pompa wtryskowa straciła swoje parametry (kąt wyprzedzenia wtrysku). Przyczyną może też być wstępna pompka paliwa (w zbiorniku) podając za mało paliwa. Jeździłem po kilku serwisach, ale niewielu mechaników miało pojęcie najlepiej jechać do tego, który specjalizuję się w dieslach.
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
Tyle że pompa wstępna(przynajmniej u mnie) działa tylko razem ze świeczkami żarowymi. Też myślałem że to kwestia paliwa, ale zasilana"z bańki"też nie pracowała normalnie. Dzięki kolego. Znalazłem jeden warsztat który chciał się podjąć naprawy
Facet też postawił na sterowanie pompy i zawiozłem ją do sprawdzenia i regulacja. Mam nadzieje że to będzie tylko to.

Ostatnio zmieniony 21 gru 2009, 7:17 przez gummiss11, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo Możemy Więcej...
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
mały off-topic ale nie mogę...
Co to do jasnej... jest pąpa?
Nic takiego w naszych autkach nigdy nie widziałem...
Co to do jasnej... jest pąpa?
Nic takiego w naszych autkach nigdy nie widziałem...
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
Sorki, POMPA. Tak jakoś wyszło paskudne literówki

Bo Możemy Więcej...
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
Dałem pompe do sprawdzenia, okazało się że jest w porządku, mechanik złożył samochód, wyregulował co trzeba i żadnej poprawy. Dopóki jest na postoju to jest ok, Ale jak zacznie się toczyć, nawet na luzie, pchana po placu wyczynia cuda z silnikiem... A w momencie zatrzymania wszystko wraca do normy, żadnych błędów w pamięci i silnik chodzi wzorowo. POMOCY!!!Nemo pisze:Miałem podobne objawy w swoim BMW i okazało się, że pompa wtryskowa straciła swoje parametry (kąt wyprzedzenia wtrysku). Przyczyną może też być wstępna pompka paliwa (w zbiorniku) podając za mało paliwa. Jeździłem po kilku serwisach, ale niewielu mechaników miało pojęcie najlepiej jechać do tego, który specjalizuję się w dieslach.
Byłem dziś po samochód i mam go na podwórku. U mechanika zdjęliśmy wtyczkę z dyferka, nie pokazuje prędkości ale jedzie normalnie i przestał wariować, teraz szukam elektryka w okolicy brodnicy. Może ktoś wie o takim co mi to naprawi
Za pisanie posta pod swoim postem regulamin przewiduje ostrzeżenie. Radzę w przyszłości kliknąć na "EDIT" i dopisać ciąg dalszy.
Bo Możemy Więcej...
z tym 9 sec do 100km/h to też trochę przegiąłeś albo masz chiński stoper
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
Mierzyłem na wmiare równej drodze, w jedną strone wychodziło niecałe 9, a w drugą niecałe 10s. Czyli średnia to ok.9s i e36 325tds to wciągałem od startu, a doszedł mnie jak przestałem przyśpieszać, wydaje mi się że poprzedni właściciel troche ją podkręcił. Ale nie o to chodzi, mam problem i szukam rozwiązania...Bociek pisze:z tym 9 sec do 100km/h to też trochę przegiąłeś albo masz chiński stoper
Ostatnio zmieniony 31 gru 2009, 15:06 przez gummiss11, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo Możemy Więcej...
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
moge potwierdzic post gummiss11 na podstawie wlasnych doswiadczen z 2.4td, wydaje mi sie ze lepiej sie zbierala od najnizszych obrotow, startma 2.4td lepszy jak tds, tds zaczyna zyc od 2100 obr/min, ale co do pozniejszysch przyspieszen tds jedzie juz przodem 
co do Twojego problemu gummiss11 to czy aby ten licznik coscie z mechanikiem odlaczyli nie daje sygnalu o predkosci do spalania chwilowego??
wtedy tez zmieni sie dawkowanie paliwka i raz da za duzo, raz za malo,
w kazdym razie sprawdzilbym wtrysk sterujacy czy wszystko z nim ok, czy docieraja do niego wszystkie wlasciwe informacje
co do Twojego problemu gummiss11 to czy aby ten licznik coscie z mechanikiem odlaczyli nie daje sygnalu o predkosci do spalania chwilowego??
w kazdym razie sprawdzilbym wtrysk sterujacy czy wszystko z nim ok, czy docieraja do niego wszystkie wlasciwe informacje
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
Byłem u jednego elektryka to powiedział że nie może połączyć się z kompem żeby sprawdzić błędy w pamięci. Powiedział że w zegarach jest coś uszkodzone, później jeszcze do niego pojade, bo mówił że będzie miał drugie. A wytczke zdjąłem z dyferka i nie działa prędkościomierz i chwilowe zużycie paliwa i tak dziwnie się zbiera, bo do 2500 ciągnie a później przyśpiesza, ale wolniej.Ermce pisze:moge potwierdzic post gummiss11 na podstawie wlasnych doswiadczen z 2.4td, wydaje mi sie ze lepiej sie zbierala od najnizszych obrotow, startma 2.4td lepszy jak tds, tds zaczyna zyc od 2100 obr/min, ale co do pozniejszysch przyspieszen tds jedzie juz przodem
Bo Możemy Więcej...
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
ach... skad ja znam te problemy z podlaczaniem do komputera
moj pompiarz i elektryk w jednym wyzywal moja 2.4 od dinozaurow 
-
spr
- Świeżak

- Seria: E30
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 324d/td
- Województwo: Dolnośląskie
witam
Z tego co opisałeś sprawdził bym przepływomierz...bardzo ważny element w naszych samochodach, w starych modelach bmw przepływomierz pokazywał również chwilowe spalanie w kooperacji z prędkościomierzem, co świadczy o swoistego rodzaju zsynchronizowaniu tych dwóch urządzeń.
W skrócie...jeśli przepływomierz nie działa prawidłowo daje błędny odczyt do kompa.Przepływka w pewnym stopniu odpowiada za dawkowanie paliwa-za pomoca jej wskazań komp dostosowuje dawkę.
A to że musisz strasznie dużo gazu dać by ruszyć to wskazuje na bład w dawkowaniu paliwa-poprostu komp mysli że auto nadal ma pracować na biegu jałowym i dawka jest dostosowana własnie do pracy na biegu jałowym,wciskając gaz do dechy sztucznie dawkujesz mu wiecej paliwa dlatego potrafisz ruszyć.
Polecam sprawdzić przepływomierz oraz czujnik położenia wału.
Jeśli pomogę możesz mi postawić piwo (żart);)
Z tego co opisałeś sprawdził bym przepływomierz...bardzo ważny element w naszych samochodach, w starych modelach bmw przepływomierz pokazywał również chwilowe spalanie w kooperacji z prędkościomierzem, co świadczy o swoistego rodzaju zsynchronizowaniu tych dwóch urządzeń.
W skrócie...jeśli przepływomierz nie działa prawidłowo daje błędny odczyt do kompa.Przepływka w pewnym stopniu odpowiada za dawkowanie paliwa-za pomoca jej wskazań komp dostosowuje dawkę.
A to że musisz strasznie dużo gazu dać by ruszyć to wskazuje na bład w dawkowaniu paliwa-poprostu komp mysli że auto nadal ma pracować na biegu jałowym i dawka jest dostosowana własnie do pracy na biegu jałowym,wciskając gaz do dechy sztucznie dawkujesz mu wiecej paliwa dlatego potrafisz ruszyć.
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
Jak będę odwiedzał kuzyna w Jedlinie Zdroju to zajadę do Wrocławia po drodze i postawie browarka za chęcispr pisze:witam
Bo Możemy Więcej...
-
spr
- Świeżak

- Seria: E30
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 324d/td
- Województwo: Dolnośląskie
myślę że w tym momencie jest to wina komputera gdyż sterowanie dawką odbywa się za pośrednictwem komputera który odpowiednio mapuje wtrysk.
Polecam podjechać na stacje diagnostyki komputerowej lub do ASO BMW. Wiem że wydatek nie będzie mały bo pewnie za samo podpięcie kompa zawołają50zł ale myślę że to rozwiąże sprawę.
Podejrzewać też można wtryskiwacz sterujący, ale objaw jest poniekąd dziwny.
Powodzenia
Polecam podjechać na stacje diagnostyki komputerowej lub do ASO BMW. Wiem że wydatek nie będzie mały bo pewnie za samo podpięcie kompa zawołają50zł ale myślę że to rozwiąże sprawę.
Powodzenia
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Może mieć przedmuch między cylindrami pod uszczelką głowicy ,< kulą w płot > wygląda na powiązanie z czujnikiem prędkościomierza. W Murowanej Goślinie jest dobry mechanior od wielu lat tylko BMW się zajmuje wyczajł problem z którym byłem w serwisie w niemczech na próżno.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 7:33 przez Mamamuszi, łącznie zmieniany 1 raz.
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
Właśnie jestem w poszukiwaniu jakiegoś serwisu z prawdziwego zdarzenia, bo ci "specjaliści" od BMW to nawet nie mają w opcji mojego silnika żeby zeskanować, każdy mi mówi że gdyby to była benzyna to cuda można zdziałać, a z dieslem jest problem bo jest jakieś DDE na dwóch komputerachspr pisze:myślę że w tym momencie jest to wina komputera gdyż sterowanie dawką odbywa się za pośrednictwem komputera który odpowiednio mapuje wtrysk.
Powodzenia
Bo Możemy Więcej...
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
gummiss11 pamietaszjak pisalem o tych 2 komputerach ze jest straszny problem z tym?? Ja to przerabialem i obecnie jest to problem bardzo trudny do przeskoczenia bo te kompy to dinozaury... malo kto to jeszcze robi
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
Taaaaaaa... Ale w Serwisie chyba dadzą rade??Ermce pisze:gummiss11 pamietaszjak pisalem o tych 2 komputerach ze jest straszny problem z tym?? Ja to przerabialem i obecnie jest to problem bardzo trudny do przeskoczenia bo te kompy to dinozaury... malo kto to jeszcze robi
Bo zwykły elektryk z uniwersalnym programem to może sobie nie poradzić, ale serwis to chyba powinien... Tylko kontakt złapać...
Bo Możemy Więcej...
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
musialby byc serwis z prawdziwego zdarzenia zeby zrobili auto bez wiekszych problemow... w poznaniu o ile pamiec mnie nie myli jest serwis bmw
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Mamamuszi pisze:Może mieć przedmuch między cylindrami pod uszczelką głowicy ,< kulą w płot > wygląda na powiązanie z czujnikiem prędkościomierza. W Murowanej Goślinie jest dobry mechanior od wielu lat tylko BMW się zajmuje wyczajł problem z którym byłem w serwisie w niemczech na próżno.