[EXX] Wymiana koncowek wtryskiwaczy

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
skroczek1
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

Wymiana koncowek wtryskiwaczy

Post autor: skroczek1 »

Witam
Mam takie pytanie...
Wymieniłem nie dawno popychacze zaworów w swojej e36 318 TDS na Nowe odrazu olej tez.
I nie wiem czemu to nic prawie nie pomogło...
Znajomy podpowiedział mi ze to może byc winna wtrysków (jak on to nazwał) może któryś KULEJE i dlatego głośno zawory sie tłuka...
na dole zamieszczam filmik jak moja bavarka zapala po nocy i jak zaworki sie tłuka na zimnym...
proszę się nie sugerować szumem bo łożysko mi szumi na alternatorze :roll:
Nie wiem dokładnie który to jest link zamieszczam 2 bo pierwszy raz zamieszczałem filmik i dodalem na stronie :wink:
Ten
http://skroczek1.wrzuta.pl/film/8TJK1rD0RB1/100_1281
lub
<script type="text/javascript" src="http://www.wrzuta.pl/embed_video.js?key ... "></script>

co o tym sadzicie??
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

U mnie diagnoza wtryskow kosztuje 3 zl/szt wiec nagrzej silnik, wykrec wtryski (na poczatek bez sterujacego, moze nawet klucz bedziesz mial). Regulacja kosztuje 25zl/szt. Gdzies czytalem ze koncowki wytrzymuja ok 180 tys ale bywa ze 250 i 300tys przelataja. Potem sie je wymienia i juz. Pamietaj ze lejace wtryski to nie tylko mniejsza moc, wieksze spalanie ale i tloki dostaja po tylku. Moj po uszczelnieniu sterujacego pali na dotyk ale w przyszlym tygodniu wioze wtryski do sprawdzenia. Pewnie sa od poczatku czyli prawie 300 tys i beda wszystkie do wymiany.
mr.extreme
Bywalec
Seria: E39
Model: 525tds
Województwo: Małopolskie

Post autor: mr.extreme »

Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

mr.extreme pisze:a zakladal ktos te koncowki http://moto.allegro.pl/item880397959_ko ... 5_tds.html ??
Czeskie, ponoć niezłe. Idą na pierwszy montaż do Skody. Tak przynajmniej twierdzi Bosch Service w Poznaniu.
Jak zawoziłem im moje wtryski do sprawdzenia, to mówili, że jeśli będzie trzeba, to można te Motorpale założyć. Jednak po sprawdzeniu nie było trzeba i powiedzieli, że moje fabryczne mają się całkiem nieźle, więc nie zmieniałem.
Darz Bór!
Eskimos
Black
Bywalec
Rocznik: 1994

Post autor: Black »

Witam wszystkich kolegów.Ja jestem tyle co po wymianie końcówek w swojej ,,Buni" i jest rewelacja^^
Tak się właśnie składa, że u nas mróz sięga nawet 20 stopni, i autko odpala od sztycha.Jeśli ktoś bd wymieniał końcówki, to po odkręceniu wtryskiwaczy gwint proponuję posmarować smarem grafitowym.Zapobiega to zapieczeniu się gwintu, a co za tym idzie problemu z odkręceniem wtryskiwacza.5 moich wtrysków poszło bezproblemowo, ale jeden rodzynek dał mi strasznie w kość:p.Dlatego jeśli ktoś odkręci to niech zabezpieczy gwint smarem grafitowym.Jest to sprawdzona metoda a w przyszłości nie ma z tym kłopotów.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Te koncowki firmy MOTORPAL bardzo mnie zainteresowaly. Czy ktos ma o nich jakies opinie, nawet zaslyszane od pompiarzy? Tylko bardzo prosze bez komentarzy ze sa tyle warte ile kosztuja :P

Black, miales rozgrzany silnik jak odkrecales? Ja probowalem na zimnym bez powodzenia.
bredek
Bywalec

Post autor: bredek »

sczerze nie mam poecia o tych koncowkach ale one mają inny numer dnosd 318 a te co ja wyjąłem i wsadziłem to dnosd 300 wiec mysle ze warto sprawdzic czy sie nadają do naszych wtrysków
Black
Bywalec

Kolego Ded
Ja robiłem to przy rozgrzanym silniku, jeśli myślisz o jeździe swoim BMW to lepiej odżałuj i kup nowe oryginały, bo zamienniki są dobre ale nie do wszystkiego a różnica między oryginałem to naprawdę parę złotych.A przekłada sie to w ilości przejechanych kilometrów.Główną miarę na żywotność końcówek wtryskiwaczy, ma rodzaj paliwa, na którym jeździmy.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Z pewnoscia original jest swietnej jakosci ale kpl kosztuje 375zl. Motorpale kosztowalyby 150 co jest znacznie milsza mojemu portfelowi suma. Odnosnie dyskusji ori- zamienniki to ja zwykle biore najtanszy zamiennik ktory ma dobra opinie. Puki co sklanialem sie na wuzetemy bo ponoc trwaloscia od boscha nie odbiegaja. Jesli znajde kilka pozotywnych opinii o Motorpalach to je kupie bo uwazam ze wladowac kupe kasy w stare auto to nie sztuka. Jak sie troche pokombinuje to mozna zrobic tanio i dobrze :)

BTW Moja bawarka planuje jezdzic 3-4 lata srednio 20 tys w roku. Na koncowkach ori mozna przelatac od 200 do 300 tys. Jesli Motorpale dadza rade zrobic polowe tego przebiegu to wydaje mi sie ze nie ma potrzeby placic za lepsze.
Black
Bywalec

Końcówki Motorpale chodzą w Skodach i są tam zakładane oryginalnie, raczej nikt na nie nie narzeka.A co sie tyczy zamienników to ja wolę z tym ostrożnie bo juz sie na tym przejechałem i wole dmuchać na zimne ;/
Zaczęło sie od termostatu a skończyło sie na przegubie elastycznym wału.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Kiedys rozmawialem z mechanikiem pracujacym w aso skody w moim miescie i mowil ze diesle sa raczej mocna strona tych aut. Co prawda mowil o naprawach gwarancyjnych ktore raczej zdarzaja sie przy malych przebiegach. Pogadam z nim o koncowkach, moze ma jakies zdanie na ten temat, jak sie czegos dowiem to napisze ale wstepnie bardzo mnie zachecily :)

W temacie zakupu czesci nie nastawiam sie na ori ale jestem bardziej wymagajacy jesli chodzi o plyny eksploatacyjne. Kazdy ma swoje przekonania i jesli sa one w jakis sposob uzasadnione to warto je wziasc pod uwage.
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: N2O »

Motorpal to producent układów wtryskowych głównie do ciągników rolniczych, lepiej kupić polskie WUZETEM.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

A opierasz to na swoich doswiadczeniach czy na przekonaniu? Bo idac ta droga to nokia byla producentem gumowców :P

Edyta: Dzis bylem u pompiarza i sprawdzil wyszystkie wtryski, tylko jedna koncowka jest do wymiany, doradzil tez zmiane przelewow (15zl). Jako ze jedna koncowka to klade boscha. Od razu dobra rada dla wszystkich ktorzy za odkrecanie sie biora. Klucz dal mi znajomy, wygladal jak klucz do swiec (rurka). Podczas odkrecanie przygialem krocce do przelewow tak ze ciezko bylo zalozyc wezyki. Jeden musialem leciutko odgiac i urwal sie calkowicie. Polecam zakup specjalnego klucza do wtryskow badz udanie sie do warsztatu. Na kluczu oszczedzilem 60zl, gora wtrysku jest do wymiany :/
mr.extreme
Bywalec
Seria: E39

Post autor: mr.extreme »

byłem ostatnio u znajomego pompiarza i pytalem o czeskie koncówki powiedzial ze beda napewno lepsze od wuzetem i cichsze co do boscha to wszyscy wiemy - dostac oryginalnego niemca graniczy z cudem a kupowac francuskiego czy hiszpanskiego nie ma sensu za ta kase - jego słowa, takze ja sklaniam sie ku motorpalom i bede je zamawial w najblizszym czasie :)
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Napisz jaki efekt bo moze i ja sie skusze. No i koniecznie gdzie kupiles.
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1998
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

Ja za sprawdzenie wtrysków zapłaciłem 10pln za sztukę i okazały się dobre więc jeśli były by np. 2 do roboty to zrobił bym te 2 ponieważ demontaż i montaż wykonuję osobiście i nie ma tu wielkiej filozofii a wyrzucanie kasy na wymianę sprawnych jest nie uzasadniony.
tl
Bywalec
Rocznik: 1999
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: tl »

ded, powiedz jak z ta moca? Mi na hamowni pokazalo 125KM, ale mam dziurawy IC, a wtrysk sterujacy (stary mi ciekl) zakupilem w komplecie (z Omegi) wraz z pozostalymi 5 wtryskami (mam je po regeneracji i ustawieniach), ale wymienilem tylko sterujacy (czas gonil). Teraz chce wymienic te 5 pozostalych i miec calosc po wymienie. Wymienie IC i pojade na hamownie. Mam nadzieje, ze "wypluje" ok. 135-140KM :)
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
Awatar użytkownika
Maro
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: Maro »

Prośba do znawców tematu. Moglibyście zrobić taką małą analizę tych końcówek typu:
producent (+ kraj), cena brutto, przybliżona trwałość w tkm??
Z góry dzięki:) i pozdrawiam

P.S.
Mogę mieć Delphi, Monark, DTP. Słyszeliście o takich??
P.S.2
A o nr 318 podejdą? Czy koniecznie musi być 300??
Czarter jachtów - Mazury - Fortuna 23/27
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Gdzies juz to pisalem ale powtorze, jest to info ktore dostalem od Pana zajmujacego sie tym zawodowo:
Końcówki z allegro firmy Frids wytrzymują do max do 20 tyś km ich cena mówi
sama za siebie 28 pln
Końcówki WUZEM Polskiej prod. Dobra jakość porównywalna z Boschem cena
niewiele mniejsza od Bosch około 80 pln
Końcówki THM słaba jakość cena około 50 pln powinny wytrzymać jakieś 50 tyś
km ale czasami musiałem je reklamować po miesiącu
Końcówki Bosch dobra jakość cena od 100 do 130 pln
Osobiscie kladlbym motorpal, pozniej wzm a w ostatecznosci boscha (z uwagi na cene).

Co do dziurawego IC to on jest przyczyna spadku mocy. Zalataj i bedzie ok. Bez sensu wogle mierzyc takie auto.
tl
Bywalec
Rocznik: 1999
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: tl »

Ded, a u Ciebie co bylo przyczyna spadku mocy?
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
ODPOWIEDZ