[E34] Tylna wycieraczka - Touring
Moderator: Moderatorzy
- 2Ya
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Szukałem i nie znalazłem tematu,który by mi wyjaśnił działanie tylnej wycieraczki,bądź usterek związanych z jej działaniem.
U mnie działa i raz nie działa - wyglada to tak;
po włączeniu tylnej wycieraczki zaczyna ona pracować i gdy wyłączam ją nie ma żadnej reakcji, dalej sobie pracuje troche czasu i sama sie zatrzyma,często w pozycji prawie pionowej (czasem zleci do poziomu).
Jak chce ją znów włączyc to juz nie działa,dopiero po jakims czasie idzie znów ja włączyć i to samo - przerabiał ktoś taki problem ?
Czy to przekaźnik,czy jakies styki czy mechanizm ?
Dzięki za podpowiedzi.
Pozdro.
U mnie działa i raz nie działa - wyglada to tak;
po włączeniu tylnej wycieraczki zaczyna ona pracować i gdy wyłączam ją nie ma żadnej reakcji, dalej sobie pracuje troche czasu i sama sie zatrzyma,często w pozycji prawie pionowej (czasem zleci do poziomu).
Jak chce ją znów włączyc to juz nie działa,dopiero po jakims czasie idzie znów ja włączyć i to samo - przerabiał ktoś taki problem ?
Czy to przekaźnik,czy jakies styki czy mechanizm ?
Dzięki za podpowiedzi.
Pozdro.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, 22:14 przez 2Ya, łącznie zmieniany 1 raz.
-
morsik20ncdldz
- Bywalec
- Kontakt:
witam, otóż posiadam podobny problem, lecz u Mnie wogóle wycieraczka nie działa tylnia:( (e34 touring) wiecie może jak to naprawić? tak samo od wczoraj nie działają mi przednie spryskiwacze szyby, nie słychać nawet żeby pompka pracowała, więc wnioskuje ze odmówiła posłuszeństwa i musze ją zmienić na nową:)czy ma ktoś jakiś pomysł? pozdrawiam
- 2Ya
- Bywalec
z wycieraczka ci nie pomogę akurat bo u mnie akurat działa ale jak widac ma swoje odchyłymorsik20ncdldz pisze:tak samo od wczoraj nie działają mi przednie spryskiwacze szyby, nie słychać nawet żeby pompka pracowała, więc wnioskuje ze odmówiła posłuszeństwa i musze ją zmienić na nową:)czy ma ktoś jakiś pomysł?
co do twojego pytania to zacznij,od posprawdaznie bezpieczników oraz połączeń (kostki,kable itd)
jesli z bezpiecznikami wsio ok,dobrze by było zmierzyć czy jest napięcie na kostkach do silniczków spryskiwaczy i wycieraczki.
mozliwe,że jest jakis przekaźnik co odpowiada za prace spryskiwaczy i on padł lub po prostu skończyła sie pompka i musisz zmienić
pozdro.
-
morsik20ncdldz
- Bywalec
- Kontakt:
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
2Ya , najprawdopodobniej przekażnik. Jestem pewien na 99,9%.2Ya pisze:Ups znalazłem podobny temat![]()
Ale rozwiązania brak![]()
Pozdro.
Niestety nie wiem gdzie on się znajduje.
Wiem to z przykładu innego samochodu. Wycieraczka "chodziła" jak "chciała" i kiedy "chciała".
Mechanicy kazali wymieniać przełącznik na 100%. Kolega wymienił 2szt. i dalej nic!
Wymienił 2 mechanizmy wycieraczek kpl. i dalej nic! Po wymianie przekażnika, jak ręką odjął.
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
Moja galeria:
- 2Ya
- Bywalec
Tez tak podejrzewam,że przekaźnik i dziś chyba go namierzyłem i jest z prawej strony w bagażniku pod boczkiem - są tam dwa przekaźniki obok siebie,niebieski i szary chyba jak pamiętam.
Niestety nic jescze z tym nie grzebałem,bo trzeba boczek odchylic albo zwinnie dostac się tam łapą.
Wkrótce ogarne ten temat
Pozdro.
Niestety nic jescze z tym nie grzebałem,bo trzeba boczek odchylic albo zwinnie dostac się tam łapą.
Wkrótce ogarne ten temat
Pozdro.
- 2Ya
- Bywalec
Tylny spryskiwacz jest podciśnieniowy z tego co widziałem jak klapę rozbierałem,więc wysuwa sie pod wpływem ciśnienia płynu jak działa pompka.
Jeśli pompka w bagażniku ci działa to może wężyk masz gdzieś zagięty - idzie on z prawej strony od zbiorniczka przez słupek i następnie w tej obudowie plastikowej tylnej klapy (przynajmniej tak jest w E34).
Pozdro.
Jeśli pompka w bagażniku ci działa to może wężyk masz gdzieś zagięty - idzie on z prawej strony od zbiorniczka przez słupek i następnie w tej obudowie plastikowej tylnej klapy (przynajmniej tak jest w E34).
Pozdro.
-
seba
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Dolnośląskie
Tylną wycieraczkę przerabiałem w swojej e39 miałem ten sam problem chodziła jak chciała.Wkońcu zabrałem się za to i rozebrałem całe ramię zamontowane w szybie okazało się że że był lekko zatarty trzpień trzymający wycieraczkę w obudowie w jednym tylko miejscu więc go wybiłem i oczyściłem smaru trochę i chodzi już trzy miesiące bez zarzutu.
-
elektron1234
- Świeżak

- Seria: E46
- Model: 330d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Podkarpackie
Za przerywanie pracy odpowiedzialny jest styk na kole plastikowym(odpowiedzialny za to zeby wycieraczka wylaczyla sie w dolnym polozeniu)Trzeba sciagnac oslone metalowa(pod nia jest kolo plastikowe podgiac styk zeby sie stykal dobrze z kolem plastikowym),zlożyc spowrotem i po sprawie nie wykluczam tez zatarcia oski (trzpienia)jak kolega wyzej napisal
- 2Ya
- Bywalec
Więc tak - p*** lampa
rozebrałem wszystko i w silniczku nie ma żadnej blaszki tylko jest mikrostyk i jest ok,tak samo jak kółko - wszystkie mechanizmy działaja prawidłowo itd.
Więc ostatnia mozliwośc to przekaźnik - sa 2 pod prawym boczkiem w bagazniku.
Niebieski i czarny - niebieski od wycieraczki,a czarny spryskiwacza i wygląda na to ,ze sa ze soba powiazane.
Cala praca tylnej wycieraczki wyglada dokładnie tak;
- właczam tył wycieraczke i działa,wyłaczam wajcha ,a ona nadal pracuje i sama sie rozłaczy (przekaźnik pyknie i finito),po czym nastepuje brak ponownej mozliwosci uruchomienia wycieraczki,aż do czasu gdy przekaźnik znów sam nie pyknie i nie wyłaczymy i włączymy ponownie zapłonu
Podregulowałem troche tym naciagiem i jest o tyle lepiej,że częściej wraca w swoje poziome położenie.
Więc opcje sa 2:
Albo przekaźnik ma dosyć albo jescze mam gdzieś spieprzony kabel w wiazkach co leca do tylnej klapy i brakuje jakiegos sygnału - niestety nie mam schematów elektr, co by sobie zobrazować na jakiej zasadzie elektrycznej działa tylna wycieraczka w zamysle konstruktorów BMW
No nic może kiedyś dojde z tym do ładu
Pozdro & dzięki za sugestie.
Więc ostatnia mozliwośc to przekaźnik - sa 2 pod prawym boczkiem w bagazniku.
Niebieski i czarny - niebieski od wycieraczki,a czarny spryskiwacza i wygląda na to ,ze sa ze soba powiazane.
Cala praca tylnej wycieraczki wyglada dokładnie tak;
- właczam tył wycieraczke i działa,wyłaczam wajcha ,a ona nadal pracuje i sama sie rozłaczy (przekaźnik pyknie i finito),po czym nastepuje brak ponownej mozliwosci uruchomienia wycieraczki,aż do czasu gdy przekaźnik znów sam nie pyknie i nie wyłaczymy i włączymy ponownie zapłonu
Podregulowałem troche tym naciagiem i jest o tyle lepiej,że częściej wraca w swoje poziome położenie.
Więc opcje sa 2:
Albo przekaźnik ma dosyć albo jescze mam gdzieś spieprzony kabel w wiazkach co leca do tylnej klapy i brakuje jakiegos sygnału - niestety nie mam schematów elektr, co by sobie zobrazować na jakiej zasadzie elektrycznej działa tylna wycieraczka w zamysle konstruktorów BMW
No nic może kiedyś dojde z tym do ładu
Pozdro & dzięki za sugestie.
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
"Więc ostatnia mozliwośc to przekaźnik - sa 2 pod prawym boczkiem w bagazniku.
Niebieski i czarny - niebieski od wycieraczki,a czarny spryskiwacza i wygląda na to ,ze sa ze soba powiazane. "
Dawno już chciałem Cię zapytać o te przekażniki... bo jakoś w mojej beci nigdy ich nie zauważyłem w tym miejscu o którym piszesz...
Fotki by się przydały...
A z kablami... w newralgicznych miejscach (zawiasach klapy), to bym na Twoim miejscu sprawdził przewodność "od - do". Do tego celu schematy raczej zbędne.
"Wkłuj" się w kable końcówkami probówki, daj napięcie (prąd) i... przynajmniej jedno wyeliminujesz.
Jednak od samego początku "stawiam" na wysłużone przekażniki.
Niebieski i czarny - niebieski od wycieraczki,a czarny spryskiwacza i wygląda na to ,ze sa ze soba powiazane. "
Dawno już chciałem Cię zapytać o te przekażniki... bo jakoś w mojej beci nigdy ich nie zauważyłem w tym miejscu o którym piszesz...
Fotki by się przydały...
A z kablami... w newralgicznych miejscach (zawiasach klapy), to bym na Twoim miejscu sprawdził przewodność "od - do". Do tego celu schematy raczej zbędne.
"Wkłuj" się w kable końcówkami probówki, daj napięcie (prąd) i... przynajmniej jedno wyeliminujesz.
Jednak od samego początku "stawiam" na wysłużone przekażniki.
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
Moja galeria:
Moja galeria:
- 2Ya
- Bywalec
Schematy w celu orientacji/zobrazowania na jakiej zasadzie te ustrojstwa działaja w połączeniu z wajcha wycieraczek ,czasy pracy itd.,mniejsza o to 
Bo ich nie widać ,dopiero jak spojrzysz głebiej obok prawego tylnego kielicha sa 2 junksy
- no foto nie zrobiłem ale normalne prostokatne przejkaźniki tylko,że duże 
kable juz częściowo leczyłem ale jak bede miał wolny czas i inwencje,przelutuje całe nowe wiązki,bo predzej czy później znów cos padnie i nie wykluczam,że może cos nie łączy i dlatego wycieraczka sie zachowuje jak zachowuje
póki co kij jej w oko
Może gdzies załatwie te przekaźniki i zobaczymy co będzie,a jak bedę miał chwile to pstrykne fotki
dzięki & Pozdro.
Bo ich nie widać ,dopiero jak spojrzysz głebiej obok prawego tylnego kielicha sa 2 junksy
kable juz częściowo leczyłem ale jak bede miał wolny czas i inwencje,przelutuje całe nowe wiązki,bo predzej czy później znów cos padnie i nie wykluczam,że może cos nie łączy i dlatego wycieraczka sie zachowuje jak zachowuje
Może gdzies załatwie te przekaźniki i zobaczymy co będzie,a jak bedę miał chwile to pstrykne fotki
dzięki & Pozdro.
- pizdys
- Świeżak

- Seria: E34
- Rocznik: 1996
mam identyczny (w kazdym zdaniu) problem z tylna wyczieraczka, mam e34 touring 520i/1996, mam z tym problem od dzisiaj :/ jutro zlokalizuje te przekazniki w bagazniku i sprawdze czy to w nich tkwi problem, od 4h szukam informacji na ten temat i cos co moglo by sie przydac ale nic konkretnego nie znalazlem.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- 2Ya
- Bywalec
Niestety nie pomogę,bo do końca nie rozwiązałem problemu i do dziś jeżdzę z manetką,od sedana.
Ponieważ rozwaliłem oryginalną - ponoć w niej może tkwić przyczyna.
Nie bawiłem się w to dalej z braku czasu,a i pogoda nie zachęca do grzebania więc póki co olałem ten temat ale na pewno do niego powrócę.
Pzdr.
Ponieważ rozwaliłem oryginalną - ponoć w niej może tkwić przyczyna.
Nie bawiłem się w to dalej z braku czasu,a i pogoda nie zachęca do grzebania więc póki co olałem ten temat ale na pewno do niego powrócę.
Pzdr.
- pizdys
- Świeżak

- Seria: E34
- Rocznik: 1996
dzisiaj sporo sie nameczylem i rozgrzebalem...doszedlem do tego, ze niebieski przekaznik jest od wycieraczek i spryskiwacza a czarny od zamka tylnej klapy (trzba uwarzac jak sie go wyciagnie aby nie zamknac klapy bo bedzie trzeba wskakiwac przez siedzenia - co mi sie przytrafilo :/ ) mysle ze przyczyna na 90% jest ten przekaznik (niebieski) znajduje sie tam bardzo slaby tranzystor zalaczajacy glowny przekaznik i jak na moje oko nie rozlacza przekaznika po jego wlaczeniu...zalacza sie za to jakis czasowy obwod (pewnie zabezpieczenie gdy wycieraczja przymarznie do szyby) dlatego sama sobie chodzi do pewnego czasu...
Jutro albo w sobote ostatecznie bede wiedzial czy to ten przekaznik, w kazdym razie musze to zrobic bo mam zamiar za kilka miesiecy odwiedzic rodzine w Polsce i czeka mnie spory kawalek do przejechania (1700km z UK).
moge jeszcze dodac, ze styki i manetka sa ok i problem tkwi w elektronice, bo malo prawdopodobne ze obydwu nam sie przytrafilo takie samo niestykajace polaczenie na 5000 innych polaczen
a tak w ogole to wszystkie styki przy modulach oczyscilem i stwierdzam ze jest ok, a wyciagalem modul komfortu (ten za filtrem kabinowym), modul komfortu (pod siedzeniem) i przekaznik z boku w bagazniku (wszystkie "puszki" otwieralem i sprawdzaniem czy nie ma sladów korozji czy innego podejrzanego elementu) bo ewnidentnie przy zimnym lucie/styku czasem by dzialalo (a w moim przypadku wycieraczka dziala tylko jak temperatura jest dosyc niska, bo dzisiaj rano przy "3stopniach" zadzialala - co jest standardowe przy niewyrabiajacym tranzystorze ktory jak jest zimny jest bardziej skuteczny) tak wiem ze styki tez przy zmianie temperatur sie minimalnie odkszatalczaja ale nie po tym jak wszystkie je przeczyscilem...ahhh jeszcze jedna rzecz, zamienilem na chwile przekazniki (czarny i niebieski) efekt byl taki, ze wycieraczka reagowala na manetke tylko wtedy kiedy ja zalaczalem, tz. jak wylaczylem to stawala tam gdzie ja wylaczylem - nie wracala na swoje miejsce ani nie "latala" w te i spowrotem... (czyli wyklucza to problem manetki bo reaguje na nia co do sekundy) i gdyby wracala na swoje miejsce to wszystko bylo by ok 
czyli prawdopodobienstwo ze to niebieski przekaznik rosnie do 95%
za kilka dni zdam raport i mam nadzieje z juz bedzie to chodzilo
pozdro!
Jutro albo w sobote ostatecznie bede wiedzial czy to ten przekaznik, w kazdym razie musze to zrobic bo mam zamiar za kilka miesiecy odwiedzic rodzine w Polsce i czeka mnie spory kawalek do przejechania (1700km z UK).
moge jeszcze dodac, ze styki i manetka sa ok i problem tkwi w elektronice, bo malo prawdopodobne ze obydwu nam sie przytrafilo takie samo niestykajace polaczenie na 5000 innych polaczen
czyli prawdopodobienstwo ze to niebieski przekaznik rosnie do 95%
za kilka dni zdam raport i mam nadzieje z juz bedzie to chodzilo
pozdro!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- 2Ya
- Bywalec
To daj znać co i jak ,bo jestem ciekaw-no i ten sam manewr robiłem z przekaźnikami 
Pewnie cięzko będzie dostać taki przekaźnik,a używka to nie wiadomo.
Dlatego miałem ewentualny plan ,żeby dorobic jakiś inny no ale póki co jest jak jest
btw: gdzie jest moduł komfortu przy filtrze kabinowym? i za co on w tamtym miejscu odpowiada ? powymieniałem wszystkie moduły pod siedzeniem,a i tak mam wajchę z oświetleniem wewnetrznym oraz alarmem i sterowaniem z pilota.
Pozdro.
Pewnie cięzko będzie dostać taki przekaźnik,a używka to nie wiadomo.
Dlatego miałem ewentualny plan ,żeby dorobic jakiś inny no ale póki co jest jak jest
btw: gdzie jest moduł komfortu przy filtrze kabinowym? i za co on w tamtym miejscu odpowiada ? powymieniałem wszystkie moduły pod siedzeniem,a i tak mam wajchę z oświetleniem wewnetrznym oraz alarmem i sterowaniem z pilota.
Pozdro.