Problem z ogrzewaniem 525 TDS e34
Moderator: Moderatorzy
- juras26
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 530d
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
Mam problem jak w temacie. Czy ktos mi podpowie od czego zacząć aby ten problem usunąć? Otóż na wiosnę tego roku wymieniłem filterek przeciwpyłkowy (orginał BOSCH), gdyż wydawało mi się,że słabo "dmucha". No i chyba było ok. Nie zwracałem uwagi doczasu mrozów. Kilka dni temu wymieniłem dwie uszczelki w nastawniku pompy paliwowej(ciekła). W tedy mechanik znalazł jeden wiszący cienki przewód (chyba podcisnieniowy) przy ścianie grodziowej na wysokości panelu ogrzewania. Podłączył go do najbliższego mu "dziobka"na ścianie. Wtedy od razu po uruchomieniu silnika było słychać syczenie wewnątrz auta. Okazało się ,że szparkami na panelu ogrzewania ssie powietrze. Wtedy mechanik go odłączył i zaślepił oraz kazał mi się przejechać. Stwierdziłem, że w samochodzie lepiej działają chamulce na wolnych obrotach (wczesniej były twardsze) i silnik nie "skacze" przy np. uruchomieniu jakiegoś odbiornika prądu lub ruszenia kierownicą (wczesniej silnik "skakał"-zmieniał obroty na wolnych). Teraz silnik wogóle się nie nagrzewa - nie schodzi z niebieskiej kreski, to raz. Ogrzewanie słabo dmucha i bardzo słabym ciepłem, a gdy przekręcę na zimne (na górnym pokrętle między środkowymi nawiewami) wydaje mi się, że mocniej. OD czego zacząć. Czy to termostat? Czy może znowu filtr zapchany? Czy ma to związek z tym malym przewodem podcisnieniowym (ssącym)? Słyszałem o jakichś roletach regulowanych pociśnieniem ale proszę o radę kogoś "wprawionego" w TDS-ie . Pozdrawiam i z góry dziekuję.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Wężyk pewnie podpiął do króćca podciśnieniowego tuż obok przewodów wodnych do nagrzewnicy...
Nic innego jak ssanie powietrza przez czujniki temperatury w nogach kierowcy i pasażera.
Gdy wężyk wisiał luźno nie było w układzie dostatecznego podciśnienia - stąd zmiana pracy hamulców.
Zobacz czy w nogach kierowcy i pasażera znajdują się czujniki temperatury (takie okrągłe jakby beczułki z gumowym wężykiem i wtyczką z 2 przewodami, do tego z małym otworkiem od spodu i gąbką w środku).
Jeśli masz te czujniki to jednak podpiął bym to podciśnienie na miejsce - prawdopodobnie z tego powodu, że jest nie podpięte tak dziwnie działa ogrzewanie.
To, że silnik się nie dogrzewa najprawdopodobniej będzie skutkiem zaciętego termostatu, lub jego zupełnego braku (różne cuda sprzedawcy robią aby silnik chodził dobrze...), wymień termos i będzie dobrze (powróci również solidne ogrzewanie wnętrza
)
Nie ma to nic wspólnego z roletą ani działaniem na wężyku, jeżeli masz w aucie roletę to zaślepienie tego wężyka tylko poprawiło by jej działanie (jest sterowana podciśnieniem - podciśnienie ją zamyka).
Nic innego jak ssanie powietrza przez czujniki temperatury w nogach kierowcy i pasażera.
Gdy wężyk wisiał luźno nie było w układzie dostatecznego podciśnienia - stąd zmiana pracy hamulców.
Zobacz czy w nogach kierowcy i pasażera znajdują się czujniki temperatury (takie okrągłe jakby beczułki z gumowym wężykiem i wtyczką z 2 przewodami, do tego z małym otworkiem od spodu i gąbką w środku).
Jeśli masz te czujniki to jednak podpiął bym to podciśnienie na miejsce - prawdopodobnie z tego powodu, że jest nie podpięte tak dziwnie działa ogrzewanie.
To, że silnik się nie dogrzewa najprawdopodobniej będzie skutkiem zaciętego termostatu, lub jego zupełnego braku (różne cuda sprzedawcy robią aby silnik chodził dobrze...), wymień termos i będzie dobrze (powróci również solidne ogrzewanie wnętrza
Nie ma to nic wspólnego z roletą ani działaniem na wężyku, jeżeli masz w aucie roletę to zaślepienie tego wężyka tylko poprawiło by jej działanie (jest sterowana podciśnieniem - podciśnienie ją zamyka).
- juras26
- Bywalec
- Województwo: Lubelskie
OK. Jutro poszukam tych czujników. To nie wiem tylko jednego. Podpiąć jednak przewód pod ten "dziubek"? Wtedy ssie powietrze z wnętrza po odpaleniu slnika (mocno syczy), tymi szparkami na panelu (3 poziome dziurki).
-
ANDRU
- Bywalec
- Model: 525td
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Jak podepniesz podcisnienie ''pod ten dziubek'' to wowczas czujniki temp. przez ktore podcisnienie zasysa powietrze szybciej reaguja na zmiane temp w kabinie auta a co za tym idzie polepsza sie ogrzewanie kabiny zima.A podpiecie tego podcisnienia jest tylko wlasnie po to by czujniki temp. szybko reagowaly na spadek lub wzrost temp w kabinie i za ich pomoca sa ustawiany elektrozawory tak by dawaly taka temp cieczy na nagrzewnice by utrzymywac zadana temp.na panelu i nie powinno to miec wplywu na rozruch ani prace silnika.
Wszystkie części do E34 TDS SEDAN
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1996
- Województwo: Podlaskie
witam podłączam się pod temat ma taki problem mam temp silnika tak jak powiną być a temperatura w aucie na 3 i 4 poziomie powietrze jest letnie a nie ciepłe już nie wiem co jest pompa wody jest wydajna termostat jest także dobry ilość płynu jest w normie już nie wiem gdzie szukać usterki moja buna e34 525tds Turing
-
ANDRU
- Bywalec
Wiec albo trzeba podpiac podcisnienie gdyz ktos odpial albo do wymiany elektro-regulatory.
Sam mam problem z ogrzewaniem ale jest za zimno by sie z tym bawic-u mnie znow caly czas grzeje pelna moca bez mozliwosci regulacji.
Sam mam problem z ogrzewaniem ale jest za zimno by sie z tym bawic-u mnie znow caly czas grzeje pelna moca bez mozliwosci regulacji.
- błażej21
- Bywalec Gadulec
a gdzie sie znajduje ten elektrozawór ja to nie mam problemow z naprawa bo mam ogrzewany garażANDRU pisze:Wiec albo trzeba podpiac podcisnienie gdyz ktos odpial albo do wymiany elektro-regulatory.
-
ANDRU
- Bywalec
A sprawdziles czy podcisnienie jest podpiete tak jak to opisano powyzej?
Elekro-zawory znajduja sie przy podszybiu w komorze silnika strona kierowcy i powinny byc nakryte takim kwadratowym czy prostokatnym czarnym plastikiem.Odlacz od nich wtyczke i powinno grzac na max na obu strefach.Mozliwe tez ze uszkodzony jest panel sterowania.By dosc do ladu z nieprawidlowo dzialajacym ogrzewaniem duzo rzeczy jest do sprawdzenia i nie majac zielonego pojecia ciezko sobie z tym poradzic.
Elekro-zawory znajduja sie przy podszybiu w komorze silnika strona kierowcy i powinny byc nakryte takim kwadratowym czy prostokatnym czarnym plastikiem.Odlacz od nich wtyczke i powinno grzac na max na obu strefach.Mozliwe tez ze uszkodzony jest panel sterowania.By dosc do ladu z nieprawidlowo dzialajacym ogrzewaniem duzo rzeczy jest do sprawdzenia i nie majac zielonego pojecia ciezko sobie z tym poradzic.
- błażej21
- Bywalec Gadulec
ANDRU pisze:A sprawdziles czy podcisnienie jest podpiete tak jak to opisano powyzej?
tak czytam czytam i ten przewód o który ci chodzi to podpina sie go pod kolektor sascy z dołu ps powiem ci tak wole sam szukać przyczyny bo w mojej okolicy nie ma żadnego normalnego mechanika sami oszuści i krentacze
-
ANDRU
- Bywalec
Kolego nie wiem co czytałeś ale nie chodzi o kolektor ssący.Jak juz pisalem nie majac zielonego pojecia o robocie nic nie zdzialasz sam.Wrazie co pisz na PW lub gg bo za duzo tlumaczenia by pisac na forum i kolejny raz to walkowac.
-
KubaRydy
- Świeżak

- Województwo: Śląskie
Witam podepne sie pod temat;
mój problem polega na tym ze bardzo słabo dmucha mi ogrzewanie na 4biegu dmuchawy ledwo czuc ze cos leci.słychac ze dmucha mocno ale gdzies to powietrze jakby było przytamowane.szukałem filtra przeciwpyłkowego ale nie znalazłem myslałem ze moze on jest zapchany. co robic?aha tez mam luzny węzyk ale on jest przy kielichu od strony kierowcy i tam tez jest cos niewiem co to ale wyglada jak beczka z góry sa podpiete wtyczki i jakies czarne dziubki<guziki>a od spodu wejscie jest na wezyk co to jest?
BMW e34 525TDS 1994r
mój problem polega na tym ze bardzo słabo dmucha mi ogrzewanie na 4biegu dmuchawy ledwo czuc ze cos leci.słychac ze dmucha mocno ale gdzies to powietrze jakby było przytamowane.szukałem filtra przeciwpyłkowego ale nie znalazłem myslałem ze moze on jest zapchany. co robic?aha tez mam luzny węzyk ale on jest przy kielichu od strony kierowcy i tam tez jest cos niewiem co to ale wyglada jak beczka z góry sa podpiete wtyczki i jakies czarne dziubki<guziki>a od spodu wejscie jest na wezyk co to jest?
BMW e34 525TDS 1994r
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Województwo: Lubuskie
rownierz sie podepna pod temat. Pisalem juz wczesniej na forum o tym ale opisz eto jeszcze raz. Mi niezaleznie od od ustawienia na pokretlacz na panelu dmucha cieplym na nogi i szybe, jesli na pokretle na srodkowym nawiewie ustawi zimn e to tylko z nawiewow w desce leci chlodne a reszte musze zamknac bo we wakacje idzie oszalec z goraca....
raven obszernie wytlumaczyl mi ze to elektrozawory, sprawdzilem wtyczke i mam tylko na jednym pinie +12V a na pozostalych nie ma nic przdu niezaleznie jak bym pokretla nie ustawil... idac po kablach gdzie moge szukac przyczyny?? czy bezpieczniki od tego sa pod maska, czy pod siedzeniem?? dopdam ze klima nie nabita
raven obszernie wytlumaczyl mi ze to elektrozawory, sprawdzilem wtyczke i mam tylko na jednym pinie +12V a na pozostalych nie ma nic przdu niezaleznie jak bym pokretla nie ustawil... idac po kablach gdzie moge szukac przyczyny?? czy bezpieczniki od tego sa pod maska, czy pod siedzeniem?? dopdam ze klima nie nabita
- raven_1983
- Ekspert

Jeden pin to + a dwa pozostałe to masa - sterowana przez sterownik nawiewu.
Jeżeli ustawisz temperaturę na minimum to powinien być zamknięty obwód między + a obydwoma pozostałymi.
Brak napięcia pomiędzy tym + a tamtymi dwoma masowymi = elektrozawory zawsze otwarte.
Do sprawdzenia przewody, wtyczki, komputer.
Jeżeli ustawisz temperaturę na minimum to powinien być zamknięty obwód między + a obydwoma pozostałymi.
Brak napięcia pomiędzy tym + a tamtymi dwoma masowymi = elektrozawory zawsze otwarte.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
jesli podlacze pod kompa moje auto to wykaze blad?? czy takich rzeczy nie da sie sprawdzic komputerem diagnostycznym??raven_1983 pisze:Jeden pin to + a dwa pozostałe to masa - sterowana przez sterownik nawiewu.
- raven_1983
- Ekspert

Ciężko powiedzieć, od strony elektroniki łatwo to zdiagnozować (bo brak napięcia na pinie sterującym)...
Nie wiem jednak czy taki błąd istnieje w bazie - brak przekaźników lub zwarcia wykrywa, spodziewać się można, że to też by wykryło.
Zanim zaczniesz szukać podaj + na elektrozawory na pin gdzie we wtyczce masz +, i masę na jeden z pozostałych dwóch.
Jedna strona powinna się zamknąć i nie grzać.
Nie wiem jednak czy taki błąd istnieje w bazie - brak przekaźników lub zwarcia wykrywa, spodziewać się można, że to też by wykryło.
Zanim zaczniesz szukać podaj + na elektrozawory na pin gdzie we wtyczce masz +, i masę na jeden z pozostałych dwóch.
Jedna strona powinna się zamknąć i nie grzać.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
zaraz jak tylko ojciec wroci moim zlotem to tak tez uczynie (pojechal moim do pracy bo moje na zimowkach stoi a jego na letnich
)