Wskaźnik doladowania
Moderator: Moderatorzy
-
P_T_C
- Świeżak

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1990
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
E34 524td turbina maksymalnie powinna podawac 1,850 + 50 mbar cisnienie + roznica admosferyczna.
Wartosc podana wzgledem prozni, rzecz jasna ze przyjete jest cisnienie admosferyczne rowne (1) jednemu bar'owi gdzie cisnienie atmosferyczne obniza sie na kazde 1000 m wysokosci o okolo 0,11312 bar'a dlatego ta korekta + 50mbar
wniosek z tego taki m21 z elektroniczna pompa turbo powinno podawac rowno 8,5bara moze podskoczyc do 0,9 bar przy pewnych obrotach z dalszym wzrostem obrotow wyrownac do 0.85 bar'a
podniesienie cisnienia powyzej podanych wartosci moze wprowadzic komputer w tryb awaryjny!
dodam ze spotkalem sie z tym iz nominalnie m21 z mechaniczna pompa montowane w e28 turbina pompuje max 0,75 bar'a rowno pracuje z cisnieniem 0,70 bara. kiedys posiadalem to auto ale niesprawdzilem organoleptycznie.
Wartosc podana wzgledem prozni, rzecz jasna ze przyjete jest cisnienie admosferyczne rowne (1) jednemu bar'owi gdzie cisnienie atmosferyczne obniza sie na kazde 1000 m wysokosci o okolo 0,11312 bar'a dlatego ta korekta + 50mbar
wniosek z tego taki m21 z elektroniczna pompa turbo powinno podawac rowno 8,5bara moze podskoczyc do 0,9 bar przy pewnych obrotach z dalszym wzrostem obrotow wyrownac do 0.85 bar'a
podniesienie cisnienia powyzej podanych wartosci moze wprowadzic komputer w tryb awaryjny!
dodam ze spotkalem sie z tym iz nominalnie m21 z mechaniczna pompa montowane w e28 turbina pompuje max 0,75 bar'a rowno pracuje z cisnieniem 0,70 bara. kiedys posiadalem to auto ale niesprawdzilem organoleptycznie.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2009, 1:05 przez P_T_C, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Kozacko wygląda wieczorem w tym miejscu, dobrze się integruje z pozostałymi.
Tylko jak dla mnie to "opening ceremony" w tym wskaźniku to dolina na maksa.
Idzie to wyłączyć?
Tylko jak dla mnie to "opening ceremony" w tym wskaźniku to dolina na maksa.
Idzie to wyłączyć?
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
- wojtek_blekitny
- Moderator

Wskaźnik doladowania
Panowie, skąd braliście zasilanie do Waszych wskaźników? [może precyzyjniej- skąd warto je podciągnąć?]
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
Wskaźnik doladowania
Daecon mozesz wrzucic fotki jak masz podlaczone pod turbine te wezyki czy wezyk. Chcialbym zobaczyc ile moje turbo pompuje
- Deacon
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 2005
Wskaźnik doladowania
nie trzeba fotki bo to proste
od spodu kolektora dolotowego idzie Ci wezyk do czujnika na lewym nadkolu. przecinasz go, wstawiasz trojnik i podlaczasz do map sensora (w przypadku wskaznika elektronicznego) albo bezposrednio do wskaznika (w przypadku wskaznika analogicznego).
co do zasilania - ja sie wpinalem w kabelki pod oslona kierownicy. nie pamietam teraz dokladnie kolorow ale w przypadku wskaznika elektronicznego potrzebny jest staly +12, +12 po zaplonie i masa. ja po prostu miernikiem szukalem. mase wzialem ze srubki masowej pod kiera.
co do zasilania - ja sie wpinalem w kabelki pod oslona kierownicy. nie pamietam teraz dokladnie kolorow ale w przypadku wskaznika elektronicznego potrzebny jest staly +12, +12 po zaplonie i masa. ja po prostu miernikiem szukalem. mase wzialem ze srubki masowej pod kiera.
Wskaźnik doladowania
ja podłączyłem sie pod postojówki
i po jakims czasie mi wysiadło podswietlenie
ale teraz mi pompuje turbo 1,2 1,3 bara 
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
Wskaźnik doladowania
Daecon a jak u ciebie turbo tloczy?? pytam bo masz e34 tds
- Deacon
- Bywalec Wyjadacz
Wskaźnik doladowania
0,95 bara, w peaku dochodzi do 1,1. z tego co sie orientuje wlasnie tyle powinno byc. 1,2/1,3 to cos duzo 
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
Wskaźnik doladowania
patrzylem dzis pod kolektor ale nie widzialem wezyka ktory tam idzie
lapalem za waz przed egr i jest twardy wiec wdg mnie pompuje turbo ladnie ale wskaznik zamontuje bo lubie wiedziec w jakim stanie jest pluco mojej dziewuchy ze smigielkiem
- Deacon
- Bywalec Wyjadacz
Wskaźnik doladowania
musisz miec wezyk bo inaczej by ci auto mulilo. jeden wezyk idzie od czujnika do zaworu egr a drugi od czujnika pod kolektor.
- wojtek_blekitny
- Moderator

Wskaźnik doladowania
To ja mam taką prośbę, bo zamontowałem czujnik ciśnienia doładowania i zastanawiają mnie wskazania.
Po kupnie go sprawdzałem- zamiast do map-sensora, podpiąłem wężyk do wskaźnika [wiem, sterownik nie ma wtedy info o ciśnieniu doł. i koryguje dawkę] i obserwowałem wskazania przy stałej prędkości obrotowej na postoju. O ile dobrze pamiętam przy 2,5k obrotów ciśnienie wzrosło do nieco poniżej 0,5bar [nie jestem pewien tych danych, ale na pewno wyraźnie ponad 2k obr i coś poniżej 0,5 bar].
Wczoraj zamontowałem wskaźnik, już z użyciem trójnika i przy 3k nie pokazuje nawet 0,4 [wskazanie jest identyczne, gdy podepnę wskaźnik bez użycia trójnika, bezpośrednio do wężyka z kolektora, jak po kupnie]. Podczas jazdy w zakresie niskich prędkości obrotowych [do ~1600-1800] pokazuje okolice 0 [przy delikatnym przyspieszaniu], dopiero przy ok 3k obrotów i mocniejszym depnięciu na gaz wskazuje ~0,9 [nie ma niestety warunków drogowych do dokładnego sprawdzenia-było na pewno blisko 1] .
Nie demontowałem od czasu sprawdzenia żadnego z elementów z układu dolotowego, wężyk do kolektora podpięty prawidłowo, na pewno w dobrym stanie- niedawno wymieniany.
Może to głupie, ale czy na wskazania manometru mogłaby mieć wpływ temperatura [manometr jest mechaniczny, gdy go sprawdzałem po kupnie było znacznie cieplej]?
Jakie są u Was wskazania w stanach ustalonych [np. postój i stałe obroty, 2/2,5/3k lub podczas jazdy na prostej drodze 2/3/4 bieg powiedzmy 1,5/2/2,5/3k obr]?
Kiedy u Was pojawia się max ciśnienie?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, odpowiedzi
Po kupnie go sprawdzałem- zamiast do map-sensora, podpiąłem wężyk do wskaźnika [wiem, sterownik nie ma wtedy info o ciśnieniu doł. i koryguje dawkę] i obserwowałem wskazania przy stałej prędkości obrotowej na postoju. O ile dobrze pamiętam przy 2,5k obrotów ciśnienie wzrosło do nieco poniżej 0,5bar [nie jestem pewien tych danych, ale na pewno wyraźnie ponad 2k obr i coś poniżej 0,5 bar].
Wczoraj zamontowałem wskaźnik, już z użyciem trójnika i przy 3k nie pokazuje nawet 0,4 [wskazanie jest identyczne, gdy podepnę wskaźnik bez użycia trójnika, bezpośrednio do wężyka z kolektora, jak po kupnie]. Podczas jazdy w zakresie niskich prędkości obrotowych [do ~1600-1800] pokazuje okolice 0 [przy delikatnym przyspieszaniu], dopiero przy ok 3k obrotów i mocniejszym depnięciu na gaz wskazuje ~0,9 [nie ma niestety warunków drogowych do dokładnego sprawdzenia-było na pewno blisko 1] .
Nie demontowałem od czasu sprawdzenia żadnego z elementów z układu dolotowego, wężyk do kolektora podpięty prawidłowo, na pewno w dobrym stanie- niedawno wymieniany.
Może to głupie, ale czy na wskazania manometru mogłaby mieć wpływ temperatura [manometr jest mechaniczny, gdy go sprawdzałem po kupnie było znacznie cieplej]?
Jakie są u Was wskazania w stanach ustalonych [np. postój i stałe obroty, 2/2,5/3k lub podczas jazdy na prostej drodze 2/3/4 bieg powiedzmy 1,5/2/2,5/3k obr]?
Kiedy u Was pojawia się max ciśnienie?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, odpowiedzi
- Deacon
- Bywalec Wyjadacz
Wskaźnik doladowania
dzisiaj sprawdzalem ale zaznaczam, ze ja mam automatyczna skrzynie.
podczas postoju:
1,5k obr - pokazuje zero
2k - takze zero lub ledwo ponad kreske
2,5k - 0,2bar
3k - 0,3bar
podczas jazdy:
1,5k obr - 0,1bar
2k - 0,3bar
2,5k - 0,7bar
3k - 0,9bar
przy wcisnieciu do dechy laduje do maks 1,1bar (to jest wlasnie peak) potem spada na 0,9-0,95.
podczas postoju:
1,5k obr - pokazuje zero
2k - takze zero lub ledwo ponad kreske
2,5k - 0,2bar
3k - 0,3bar
podczas jazdy:
1,5k obr - 0,1bar
2k - 0,3bar
2,5k - 0,7bar
3k - 0,9bar
przy wcisnieciu do dechy laduje do maks 1,1bar (to jest wlasnie peak) potem spada na 0,9-0,95.
Wskaźnik doladowania
u mnie w peaku jest 1,3 a puzniej spada do 1,2 teraz po regeneracji turbo wczesniej mialem 0,8 w peaku potem spadalo do 0,7 takze roznica ogromna... w dynamice tyz 
- RaffY
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Lubelskie
jak wylaczyles ten pisk wskaznika?Deacon pisze:niestety nie. mozna tylko wylaczyc dzwiek/pisk podczas opening ceremony co tez zrobilem bo bym szalu dostal jakby mi tak za kazdym razem piszczalo.
p.s znalazlem instrukcje... Przytrzymac przycisk przy wlaczaniu? o to chodzi? Jutro spr
- RaffY
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Lubelskie