Zamarznięte paliwo w TDS

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Zamarznięte paliwo w TDS

Post autor: raven_1983 »

Niestety paliwo często jest znaczącym przyczynkiem do problemów... taki już nasz kochany kraj :(

Stacji od groma więc nie można mówić, że sieć X ma "beee" paliwo, jednak jak się człowiek raz natnie to już więcej na danej stacji nie tankuje - a tankowanie na innej stacji tej samej sieci tez nie bardzo się widzi wtedy ;)
Awatar użytkownika
gmyrekE34525tds
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna

Zamarznięte paliwo w TDS

Post autor: gmyrekE34525tds »

ja osobiscie preferuje denaturat za kazdym tankowaniem do pelna leje 0,5 l. ostatnio mrozy dochodzily u mnie do 30*C autko stoi caly czas na dworzu i palilo tylko ze dopiero po mniej wiecej 10 sekundach rozrchu niby chcialo zalapac ale chyba czekala na odpowiedni moment ,ale akurat to to wydaje mi sie ze jest przyczyna zepsutej pompki w zbiorniku,padla mi juz latem ale zalozylem przy samym zbiorniku zaworek zwrotny i problem z odpalaniem z mniej niz 20 l.ropki w zbiorniku minal az do teraz.wiec chyba bee musal zainwestowac w nowa pompke. :cry:
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna

Zamarznięte paliwo w TDS

Post autor: N2O »

Nie wlewaj denaturatu - w połączeniu z ropą skutecznie zatyka filtry i układ paliwowy.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Podlaskie

Zamarznięte paliwo w TDS

Post autor: marcellchen »

denaturat, chlopaki, sprawia, ze wasze pompy beda sikaly jak szalone .... proponuje zalac dobrej ropy na sprawdzonej stacji i wsio gra .... u mnie tez bylo -31 do -32 ... autko stalo na podworku, zalalem zbiornik vervy i wsio zagralo jak trzeba .... bez zadnych dodatkow itp ...
Obrazek
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Zamarznięte paliwo w TDS

Post autor: Ermce »

gmyrekE34525tds pisze:ja osobiscie preferuje denaturat za kazdym tankowaniem do pelna leje 0,5 l. ostatnio mrozy dochodzily u mnie do 30*C autko stoi caly czas na dworzu i palilo tylko ze dopiero po mniej wiecej 10 sekundach rozrchu niby chcialo zalapac ale chyba czekala na odpowiedni moment ,ale akurat to to wydaje mi sie ze jest przyczyna zepsutej pompki w zbiorniku,padla mi juz latem ale zalozylem przy samym zbiorniku zaworek zwrotny i problem z odpalaniem z mniej niz 20 l.ropki w zbiorniku minal az do teraz.wiec chyba bee musal zainwestowac w nowa pompke. :cry:

kolejny kat tds'a.... to tak jakbys benzyny wlal do diesla i oczekiwal dobrego smarowania pompy wtryskowej (tak wrazliwej na suchoty paliwa) i jeszcze zywotnosci...
CHIEFF
Świeżak
Świeżak

Zamarznięte paliwo w TDS

Post autor: CHIEFF »

No ja też miałem problemy z odpalanie przy -17 kręcił aż rozładowałem aku,po naładowaniu ciężko odpalił,ale ruszył.Paliwo tankuję zawsze na Shellu i nic nie pomagało taka stacja,jak piszą inni koledzy to nie Norwegia i Francja:)Paliwo zamarzło, po zalaniu paliwa i dolaniu specyfiku kupionego na stacji problemy się skończyły.Odpukać na razie małe są mrozy auto pali na dotyk teraz mam zalaną V-power
Karol
Świeżak
Świeżak

Zamarznięte paliwo w TDS

Post autor: Karol »

Miałem w styczniu tego roku zamarznięcie paliwa, autko wstawiłem do ciepłego garażu - odpuściło. Ale dlaczego zamarzło? Ponieważ zalewałem paliwo nie z cpn... Pojechałem po odmarznięciu na SHELLa zalałem Vpover diesel a ostatnio BP Ultimate diesel. Polecam - średnie spalanie spadło, Bunia odpala na dotyk :D
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Zamarznięte paliwo w TDS

Post autor: rexman »

Czasami spotykałem stacje paliw, które sprzedawały paliwo (ON) ze zbiorników umieszczonych na powierzchni, a nie pod ziemią. Ewidentnie było widać, że paliwo jest płynne (nie zamarznięte).
Natomiast zawsze będzie zagadką jakie jest paliwo w zbiornikach pod ziemią, bo tam temperatura jest zawsze sporo wyższa niż na zewnątrz. Latem oczywiście jest odwrotnie, ale to raczej nie ma dla nas znaczenia.

Co do specyfików przeciw zamarzaniu paliwa, zdają one egzamin, ale tylko przed nastaniem mrozów. :wink:
ODPOWIEDZ