2,4td dymi na czarno i przerywa
Moderator: Moderatorzy
-
francikf1
- Bywalec
- Seria: E30
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 324d/td
- Rocznik: 1988
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Kolego i co rozwiazales ten problem bo mam to samo i niewiem co to moze byc....
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Jeszcze nie rozwiązałem... Ale jestem na tropie. Znalazłem w necie schemat elektryczny do 524td i szukam sam przyczyny, bo do mechaników wszelkiego rodzaju już samochodu w życiu nie postawię... Banda złodziei i oszustów
Wiem że są trzy przekaźniki które sterują pracą silnika na postoju, w czasie jazdy i w czasie jazdy z dużą prędkością. Jutro stawiam auto na "klocki" i zaczynam naprawiać 
Bo Możemy Więcej...
-
francikf1
- Bywalec
Ja tez zaczynam od dzis sie z tym bawic.. jak co to bedziemy w kontakcie
Panowie dymienie na czarno jest na pewno związane z podawaniem paliwa,tylko teraz pytanie czy padły wtryski ale to mało prawdopodobne
czy źle dawkuje pompa wtryskowa to bardziej możliwe. Pompa raczej sie nie popsuła tylko nie dostaje ze zbiornika wystarczającej ilości paliwa
przyczyną tego zazwyczaj jest zapchany filtr paliwa,od tej najprostrzej rzeczy trzeba zacząć. Jeśli macie przezroczysty przewód od filtra do pompy to zobaczcie czy przy dodawaniu gazu nie lecą pęcherzyki powietrza. i na układzie paliwa się skupcie na początek.Morze pompka w zbiorniku niedomaga lub jakiś przewód pod samochodem się zagioł. Jeśli to wszystko będzie dobrze to dopiero szukajcie problemu w elektryce. Zobaczcie czy do alternatora są przykręcone wszystkie przewody jak się należy bo z tamtąd idzie impuls na pompę. Życzę powodzenia.
czy źle dawkuje pompa wtryskowa to bardziej możliwe. Pompa raczej sie nie popsuła tylko nie dostaje ze zbiornika wystarczającej ilości paliwa
przyczyną tego zazwyczaj jest zapchany filtr paliwa,od tej najprostrzej rzeczy trzeba zacząć. Jeśli macie przezroczysty przewód od filtra do pompy to zobaczcie czy przy dodawaniu gazu nie lecą pęcherzyki powietrza. i na układzie paliwa się skupcie na początek.Morze pompka w zbiorniku niedomaga lub jakiś przewód pod samochodem się zagioł. Jeśli to wszystko będzie dobrze to dopiero szukajcie problemu w elektryce. Zobaczcie czy do alternatora są przykręcone wszystkie przewody jak się należy bo z tamtąd idzie impuls na pompę. Życzę powodzenia.
-
francikf1
- Bywalec
Kolego przy staniu w miejscu i gazowaniu silnik bardzo dobrze chodzi problem pojawia sie prz ruszaniu auto przerywa i gasnie.. wyciaglem przewod z czujnika z dyfra i auto jezdzi ale jest slabe... juz nie wiem co to moze byc prosze o pomoc.. podmienilem juz koputery sterujace, wyciaglem wszystkie wtyczki z czujnikow i to samo;/
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, przekaźniki i złączki miernikiem i jest ok a nie działa poprawnie... Dla przypomnienia dodam że problem pojawia się tylko w momencie poruszania się pojazdu, w momencie zatrzymania praca silnika się normuje i wszystko wraca do normy... Może ma ktoś linka albo schemat DDE bo nie znalazłem w necie a potrzebuje, może to mi w czymś pomoże bo ten schemat elektryki który mam to jest od 524td, ale e28 i raczej nie pasuje...
Bo Możemy Więcej...
-
francikf1
- Bywalec
Ma ktos jakis pomysł co by to mogło byc???
Dodano: 13 Mar 2010 22:25
Oddalem dzis do znajomego mechanika auto...podejrzewa ze przeskoczył pasek rozrzadu na pompie.jest to wogule mozliwe??..w poniedzialek to sprawdzi i bede pisal co i jak..
Dodano: 16 Cze 2010 21:35
oddałem auto do elektryka samochodowego.. po podłąlczeniu pod komputer pojawił sie taki błąd " zły kąt wtrysku" jak rozwiazać ten problem?? moze miał ktos podobny prosze o podpowiedzi
Dodano: 13 Mar 2010 22:25
Oddalem dzis do znajomego mechanika auto...podejrzewa ze przeskoczył pasek rozrzadu na pompie.jest to wogule mozliwe??..w poniedzialek to sprawdzi i bede pisal co i jak..
Dodano: 16 Cze 2010 21:35
oddałem auto do elektryka samochodowego.. po podłąlczeniu pod komputer pojawił sie taki błąd " zły kąt wtrysku" jak rozwiazać ten problem?? moze miał ktos podobny prosze o podpowiedzi
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
Re: 2,4td dymi na czarno i przerywa
Że tak powiem drgnęło w temacie. Po wielu latach szukania schematów dde, i całego 524td stwierdziłem że to auto nie istnieje w sieci. Niema też nic do silnika M21 w wersji z elektroniczną pompą. Po porażce postanowiłem rozebrać auto i samemu stworzyć schemat elektroniki tego silnika. Coś mnie jednak tchnęło i po tych kilkudziesęciu tysiącach kilometrów jazdy bez licznika i założyłem wtyczkę na dferek, okazało się że auto jeździ jak przed awarią
Na chwilę obecną będę monitorował co się dzieje z autem, ale już mam pierwsze 17km przejechane, licznik wskazuje normalnie i silnik tez pracuje normalnie 
Bo Możemy Więcej...