E39 525 tds zmiana biegu z 1 na 2 jest szarpniecie

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

margo
Bywalec

E39 525 tds zmiana biegu z 1 na 2 jest szarpniecie

Post autor: margo »

witam panow mianowicie jak odpalam autko wrzucam 1 i zaraz 2 (tylko na zimnym czasami na cieplym bardziej odczuwalne na zimnym) to jest takie mocne szarpnięcie chyba ze bardzo powoli puszcze sprzeglo co to morze byc moze dwumasa moze cos innego dzieki i pozdrawiam.

teraz zauwazylem tez na cieplym i jest troche mulasty jak chce szybko przezucic bieg to jest takie mocne szarpniecie jak by chcial zgasnac moga ta tez byc objawy filtra paliwa dzieki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 mar 2010, 16:59 przez margo, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

E39 525 tds kombi zmiana biegu z 1 a 2 jak zimny szarpniecie

Post autor: Tomek 85 »

Jakby był gdzieś luz (frez na wale, półosiach napędowych, dyfer, łożyska skrzyni biegów) to objawiał by się też na ciepłym, stawiam na początek sypania się dwumasy
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

ach ta cholerna dwumasa... jak czytam forum to wszedzie ona sie psuje....

buda trzesie?? jest mocne szarpniecie silnika przy gaszeniu/odpalaniu?? jest metaliczny stuk (2 razy) przy gaszeniu/odpalaniu?? jak siedzisz w aucie i na luz wrzucisz to czujesz wibracje od silnika takie dosc mocne??

jesli masz ktorys z w/w objawow to faktycznie dwumasa, ja bym stawial na zuzyty synchronizator na 2 biegu

wymieniales olej w skrzyni??
margo
Bywalec

Post autor: margo »

dzieki panowie zadnego oleju nigdy w skrzyni nie wymienialem bo mam manual a co do dwumasy to na luzie mam telepanie nie zawsze ale,,,,,i jak gasze to jest dudu no to dwumasa jeszcze tego mi brakowalo dzieki pozdrowienia
ODPOWIEDZ