e34 525 tds. problem z odpalaniem cieply/zimny i obrotami.

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

bigining
Bywalec

Post autor: bigining »

witam panowie.. jestem w trakcie zmiany pompy wtryskowej w moim e36 ale nie w tym rzecz.. mam nowy ogromny problem z drugim autkiem.. czyli e34 525 tds. a wiec wczoraj silnik zaczol mi bardzo ciezko palic na zimno po 10 sekundach krecenia ledwo zlapie i zapali.. na cieplo (ani be ani kukuryku jak to ktos slawny powiedzial) tylko po delikatnym pchnieciu. obrotow wogole nie trzyma.. raz na jakis czas zdazy sie ze przez doslownie 5 sekund potrzyma ale sporadycznie. a najgorsze jest to ze jak spuszczam go z obrotow do 1200 i nizej to z okolicy pompy slychac rzegot. i ciezko sie wkreca od 1000 do 1200 powyzej autko ma kopa i chodzi pieknie... jak myslicie co to moze byc??????

pompa??
Jeta
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Jeta »

Nastawnik powiedział papa :)
Obrazek
bigining
Bywalec

aha a jest mozliwos demontazu i montazu innego nastawnika bez koniecznosci wymontowywania calej pompy?? czyli mam rozumiec ze ten rzegot to padniety nastawnik??

tak tez przypyszczalem ze cos z dawka moze byc nie tak.. bo autko przy odpalaniu ani dymka nie puszcza i przy kgazowaniu na max tez nie.,...
Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: bÅ‚ażej21 »

kolego poszukaj w wyszukiwarce na temat pompy jest pełno tematów

PS. nastawnik można wyjąc bez wyjmowania pompy
Sesja str 8 Zerknij i oceń moją Bunie

http://forum.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=1927
bigining
Bywalec

przeczytalem chyba cale forum ehheh czytam juz pol nocy heh urzytkownik ASCII w jednym poscie napisal:nastawnik nie poprawi Ci tego jak auto bedzie odpalac
za to odpowiedzialna jest glowica w pompie.

czyli cala pompa chyba jednak do wymiany.. i nic nie znalazlem o rzegocie w tym zakresie obrotow.. no niby o telepaniu silnikiem..moze jednak to to samo...

a moze to byc przyczyna rozciagnietego lancucha rozrzadu?? to nietrzymanie obrotow?? i ten chalas w tym zakresiue obrotow??
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: niebo »

Witam. Też czytałem wszystko co się dało o ''nastawniku''. Proponuję pojechać gdzieś do dobrego pompiarza i sprubować skorygować naciąg łańcuch rozrządu -wielu ludzią to pomogło.Koszt nie duży,a od czegość trzeba zacząć.Po około 300tkm łańcuch już jest wyciągnięty. Pozdrawiam.
bigining
Bywalec

witam panowie spowrotem.. dzisiaj bylem u fachowca.. podlaczylismy auto do kompa.. wykrylo dwa bledy. blad tempomatu ktoreggo nie mam w aucie heheh(dziwne) i blad czujnik obrotuw silnika..ten ktory znajduje sie pod rozrusznikiem.. czasami nazywaja to (CZUJNIK PRĘDKOŚCI OBROTOWEJ ) za co ten czujnik odpowiada????

mechanik mowil ze przez ten czujnik pompa moze nie dzialac bo czujnik nie rzuca sygnalu na komp. a komp nie rzuca sygnalu na pompe i dlatego pompa nie podaje paliwa.. i dlatego te klopoty z odpalaniem na zimno i na cieplo. zostaje tylko problem z obrotami.. dlaczego auto nie trzyma obrotow..

mozecie mi wytlumaczyc jakie moga byc obiawy padnietego czujnika obrotow silnika??
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Dziwy nad dziwami... gdyby "diagnosta" miał pojęcie o tym co robi to wiedział by, że błąd tempomatu występuje zawsze gdy nie ma podpiętego tempomatu...

A dane z czujnika prędkości obrotowej są jednym z wielu parametrów używanych przy sterowaniu wtryskiem. Jeżeli komputer silnika nie dostaje prawidłowych danych o obrotach silnika to jakim cudem ma utrzymać prawidłowe obroty?
bigining
Bywalec

diagnosta jest naprawde dobry.. zapytal mnie tylko czy ma tempomat.. a ja sie dziwilem hehe ale mniejsza z tym..

no wlasnie ale on sie dziwil.. mowil ze jezeli chodzi o ten czujnik to moze byc tak moze miec problemy z paleniem, ale dziwil sie jezeli chodzi o obroty, mowil ze moze byc cos jeszcze walniete ale ten czujnik na 100%. mowil tez ze przy uszkodzeniu czujnika predkosci obrotowej moga byc te same obiawy co przy uszkodzeniu nastawnika czy pompy wtryskowej. ale jakos tak mam wrazenie ze pompa tez bedzie do wymiany.. ogolnie autko pieknie smiga, ma problemy z paleniem i obrotami..

czesc problemu rozwiazana.. czyli nie ma juz telepania silnikiem w dolnym zakresie obrotow.. stalo sie tak po wymianie czujnika predkoisci obrotowej silnika.. zostaly problemy z paleniem i obrotami.. mechanik twierdzi ze pozostalo wymienic pompe wtryskowa.. mowil ze pompa wogule nie daje cisnienia na wtryski.. pompe juz mam.. i zabieramy sie za wymiane.

Dodano: Pią Mar 12, 2010 9:50 pm

panowie potrzebuje szybko odpowiedzi czy bede potrzebowal jekiejs uszczelki miedzy pompa a blokiem silnika a pompa??? czy tam znajduje sie jakas uszczelka?? bo musze byc przygotowany.. w poniedzialek z samego rana bede ja zmienial i nie bede mial czasu jezdzic po sklepach tymbardziej ze pewnie byla by na zamowienie jezeli taka tam jest.

pytam bi niemoge tego nigdzie znalezc..

Dodano: Pią Mar 12, 2010 11:06 pm

znalazlem... chyba bede potrzebowal oringu uszczlniajacego miedzy pompa a blokiem.. jak sie myle to mnie poprawcie,,,

a gdzie takie cos moge dostac??? macie moze jakies fotki jak to wyglada?? bo mam jakies oringi ale nie wiem czy to te....
ODPOWIEDZ