BMW 318 TDS 1995 rok
Witam serdecznie, od dłuższego czasu miałem problemy z pompą wtryskową,dlatego też postanowiłem ją uszczelnić, przeczyścić nastawnik, a następnie ustawić kont wtrysku. Przed przystąpieniem do pracy chciałem połączyć się i sprawdzić kont wtrysku. Posiadam interfejs OBDII zbudowany na max232. Za pomocą tego fejsa diagnozowałem volkswageny i ople, ale obecnie doczytałem że mogę też zdiagnozować bmw. Trochę poszukałem jak się podłączyć, ściągnąłem 2 programy... CARSOFT 6.5 i CARSOFT 6.1.4 Mój fejs z jednej strony ma wejście com a z drugiej 3 kabelki (piny) 1. PLUS 2. MASA 3. Linia K
Pierwszy problem miałem żeby to dobrze podłączyć do tego 20 pinowego gniazda od BMW. W necie znalazłem kilka opisów jednak moja kostka w bmw jakby inna. Na 20 pinów 12 jest pustych a 8 można podłączyć. Z czego z tych ośmiu na dwóch jest MASA a na 3 jest PLUS. Pozostały więc 3 wolne piny jako do danych. Podłączyłem to następująco:
PIN 16 - PLUS
PIN 19 - MASA
PIN 20 - LINIA K
PROGRAM CARSOFT 6.5 wywalał komunikat Bad comunication
Program CARSOFT 6.1.4 łączył się tylko i wyłącznie z poduszkami i ABS.
Moje pytanie jest następujące:
Jaki program połączy mi się z pompa wtryskową? Może vag-com ?
A może powinienem w inne piny to jakoś podłączyć? W oplu żeby diagnozować wszystko należało linie K przełączać pomiędzy 3 różnymi pinami. Może tu jest podobnie ?
Poniżej zamieszczę które piny w moim bmw można by podłączyć:
1 - ? (na tym również brak masy i napięcia)
12 - MASA
7 - ? (na tym nie było ani masy ani napięcia, generalnie służy on do kasowania inspekcji, ale może do czegoś jeszcze?)
14 - plus
15 - plus, ale raczej mniejsze napięcie bo dioda na fejsie słabiej świeciła
16 - plus, ale dopiero po przekręceniu kluczyka
19 - MASA
20 - chyba linia K
reszta pinów pusta.
[e36] 318 TDS DIAGNOZA komputerowa
Moderator: Moderatorzy
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
[e36] 318 TDS DIAGNOZA komputerowa
Diagnoza za pomocą Carsoft?
Poszukaj hasła "interfejs"... dowiesz się co tak mnie rozbawiło
Aha... i dlaczego nie ma prawa zadziałać... podpowiedź - carsoft to OBD, potrzebujesz ADS.