Nowe wtryskiwacze w systemie Bosch Exchange

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Ostatnio bujam sie z problemami nieszczelnosci ukladu wtryskowego, mam jeden wtryskiwacz do wymiany i dowiedzialem sie o systemie Bosch Exchange. Jesli by ktos nie wiedzial jest to jest to system wymiany zurzytych czesci bosch na regenerowane. Regeneracji dokonuje serwis bosch i czesci sa jak nowe. Wiedzialem o tym programie ale pompa kosztuje 3,5 tys zl (przy oddaniu starej). Wtrysk sterujacy takze jest drogi (ok 800zl) ale juz zwykly wtrysk (kompletny) kosztuje 220zl przy oddaniu starego. Cena jest calkiem atrakcyjna gdy policzymy nowa koncowke (ok 100zl), ustawienie (25zl) i reszte podzespolow ktore moga byc uszkodzone.

Ja zainteresowalem sie tym gdyz mam uszkodzony krociec przelewowy w jednym wtrysku. W innym natomiast jest koncowka do wymiany (leje). Pompiarz zlozy mi z tych 2 wtryskow jeden dobry, a ten uszkodzony wymieniam w programie BX. Koszt wychodzi podobny jak zakup urzywki na allegro, nowa koncowka i ustawienie a sprzet 100% bardziej pewny.

W BX uczestnicza duze firmy sprzedajace czesci samochodowe np Intercars czy Autoland. Ceny podobne, te ktore podalem sa juz ze znizkami ale kazdy mechanik moze dostac je w tej cenie. Jesli chcecie zmowic je przez internet kolega stones1 zaoferowal mi identyczna cene bez zadnego targowania. Adres jego sklepu www.SPAM.pl. Pamietajcie ze w programie trzeba oddac stary wtryskiwacz inaczej pobierana jest kaucja 102zl.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

tylko, ze calych wtryskow nie ma potrzeby wymieniac (chyba, ze sporadycznie jak u Ciebie). wystarczy pozmieniac same koncowki a wtedy roznica w cenie robi sie juz spora.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Zgadzam sie z Toba w zupelnosci ale ten sposob chcialem przedstawic jako przyklad, bo moze sie komus przydac. Sam z zalozenia omijam tego typu oferty z obawy o wysokie koszty. W tym przypadku jednak moze to byc bardzo korzystne.
Awatar użytkownika
skroczek1
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: skroczek1 »

Koledzy mam do was pytanie...
Powiecie mi po czym poznac ze Koncowki wstryskiwaczy sa do wymiany??
Silnik inaczej pracuje?? Kopci na wysokich obr. ?? slaby?? brak mocy...
Po CZYM??
bredek
Bywalec

Post autor: bredek »

autko moze ci puszczac chmurke moze nie rowno chodzic silnik zwłaszcza zimny
najlepiej wykrecic i sprawdzic u pompiarza to nie wielki koszt za samo sprawdzenie a wtedy masz pewnosc
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Mi za sprawdzenie policzyl 3zl/szt. Jak nigdy nie robiles to zrob. Pamietaj zeby nie wykrecac byle jakim kluczem, ja przez to pogialem krociec przelewowy i to doprowadzilo do awarii.
Awatar użytkownika
skroczek1
Bywalec
Model: 318tds
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: skroczek1 »

Warto sprawdzić skoro doradzacie....
Mam właśnie takie 3 wtryski org. z 99r. gościu mi je sprzedał , miał dachowanie... I pojadę z nimi i niech mi sprawdza , odrazu te sprawdzone zamontuje moj mechanik...
Właśnie niedawno mnie to zaniepokoiło bo jak stałem na światłach to musiałem szybko ruszyć(sytuacja tego wymagała) i zauważyłem w lusterku ze za mną doża chmura czarnego dymu :roll: na jałowym begu jak mu depnę do końca to pości lekkiego dymka ale to z pod świateł mnie zaniepokoiło :cry:
Mam wlasnie takie min.rusza mi sie wskazowka od obr. albo tak jak pisaliscie cos z wtryskami lub nastawnik sie klania...
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

Albo po prostu wydmuchnąłeś sadzę z wydechu...

Po dłuższym czasie spokojnej jazdy jak dasz w palnik diesel bez filtra cząsteczek MUSI zostawić chmurę.

Jeżeli natomiast zostawia chmurę na pierwszych, drugich, trzecich i tak dalej światłach to wtedy się sprawdza dawkę a następnie końcówki wtryskiwaczy.
yco
Bywalec
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: yco »

Czy wtryski mogą stukać? Gdy betka jest odpalona na wolnych obrotach to klekocze a jak dodam gazu to jest ok. Zawory raczej są ok. bo głowica jest zmieniana(wcześniej tak samo chodziła), pompa była regulowana. Czy wymiana końcówek wtryskiwaczy uciszy pracę silnika bo to mnie drażni zwłaszcza jak usłyszałem jak pracuje cichutko TDS kolegi?
krzysiekm13
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Podkarpackie

Post autor: krzysiekm13 »

moga stukac i to bardzo glosno ale moze rowniez pukac tlok panewka i duzo innych rzeczy ale jak u mnie wtryski stukaly to caly czas nie zaleznie od obrotow
ODPOWIEDZ