Zimna chłodnica! e36 325tds 96r.

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
jedrek61
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

Post autor: jedrek61 »

Dziś wymieniłem TERMOSTAT stary jeszcze oryginalny BMW a założyłem WAHLERA za 80zł który otwiera sie przy 80 stopniach, i mam problem autko łapie temp nie traci jej ani nie wychodzi za połowę stoi ciągle tak samo ale termostat nie otwiera się, stwierdzam to iż wąż od termostatu jest zimny i chłodnica. Jakie mogą być tego przyczyny i skutki i czy tak może być?
jędruś
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Rozumiem ze temp w pionie i wszystko ok tylko chlodnica zimna, tak? Jesli tak to wszystko ok. W mojej zwykle dol chlodnicy jest chlodny. Jesli autko Ci sie nie przegrzewa to nie szukaj dziury w calym, jest dobrze :)
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: N2O »

Zima jest to i po co ma się termostat otwierać tak często?
:mrgreen:
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

sprawdz kolego teraz w te cieple dni czy sie waz od termostatu zrobil goracy, u mnie juz od paru dni ladnie cieplutki jest, a cala zime byl zimny ... temp w pionie, obserwuje juz to od paru dobrych lat. I silnik stygnie dluzej i szybciej sie nagrzewa .. no tak, ale co to za zdziwienie jak temp powietrza juz prawie do 18 stopni dochodzila .....
Obrazek
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

jedrek61 pisze:Dziś wymieniłem TERMOSTAT stary jeszcze oryginalny BMW a założyłem WAHLERA za 80zł który otwiera sie przy 80 stopniach, i mam problem autko łapie temp nie traci jej ani nie wychodzi za połowę stoi ciągle tak samo ale termostat nie otwiera się, stwierdzam to iż wąż od termostatu jest zimny i chłodnica. Jakie mogą być tego przyczyny i skutki i czy tak może być?
Mam prośbę mógłbyś napisać bądź zrobić fotkę, wskaźnika temperatury przy rozgrzanym silniku? Pytam gdyż moja wskazówka przy silniku rozgrzanym ''stoi'' 1 mm przed połową(także mam Wahlera) mechanik który naprawia BMW od 20 lat powiedział, że tak jest, gdy zamontowany sie ma inny termostat jak OE BMW. Ciekawe ile w tym prawdy :wink: Dodam, że z chłodzeniem nie ma żadnych problemów.

pozdr
Obrazek
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Post autor: raven_1983 »

Mechanik niech zajmie się naprawami a nie pisaniem bajek...

Różne termosy już montowałem, żaden nie był OE BMW i temperatura zawsze stoi idealnie w pionie.

Jeśli już to trafił ci się termostat otwierający się minimalnie zbyt wcześnie - różnica paru stopni nie zrobi znacznej różnicy.

Inna sprawa, że odchyłka o grubość strzałki w jedną lub drugą stronę jest czymś normalnym - stanie wskazówki zawsze idealnie w pionie to jeden z mitów... albo wszystkie TDS'y którymi jechałem miały usterkę.
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

raven_1983 pisze:Inna sprawa, że odchyłka o grubość strzałki w jedną lub drugą stronę jest czymś normalnym - stanie wskazówki zawsze idealnie w pionie to jeden z mitów... albo wszystkie TDS'y którymi jechałem miały usterkę.
Albo wszystkie miały stare, ~nastoletnie chłodnice. U mnie wskazówka stała właśnie o swoją grubość za połową, a jak się dało w palnik, to nawet o 2 grubości. Mój mechanik kazał wymienić chłodnicę, ale na nową, a nie używkę. Trochę sceptycznie do tego podchodziłem, ale posłuchałem i jak ręką odjął. Teraz może być środek lata, włączona klima, kilometrowy korek, czy dłuższa chwila łojenia ile fabryka dała i wskazówka stoi idealnie w pionie i nie ma siły, żeby ją wychylić choćby o milimetr.
Darz Bór!
Eskimos
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Fakt... miały stare chłodnice... zapewne było to powodem piony przy totalnym gnieceniu auta... a za jakiś czas przy identycznych warunkach było o grubość strzałki w prawo...

Lub tez jadąc na tempomacie w trasie raz jest idealnie pion i się tam trzyma... zerknięcie za kilkadziesiąt kilometrów... jest w pionie idealnie...

Nie mówię o chwilowym wychyleniu się - tylko po prostu o trzymaniu się wskazówki o grubość za lub przed, nie ważne czy auto stoi czy jedzie.
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec

Ja też mówię o trzymaniu się wskazówki minimalnie za pionem, niezależnie od tego, czy się stoi, czy jedzie. Tak właśnie miałem. Samochód zawsze, codziennie i niezależnie od pory roku i sposobu użytkowania nagrzewał się o grubość wskazówki za połowę (a w przypadku ciężkich warunków typu korek latem + klima, czy gniecenie ile wlezie, o jakieś 2 grubości). Po wymianie chłodnicy nigdy nie udało mi się wychylić wskazówki ani milimetr za pion.
Darz Bór!
Eskimos
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

W takim razie jest to remedium na wyjście za pion!

Jeszcze jak byś był w stanie przejechać się z kompem i zobaczyć na bieżąco temperaturę zgłaszaną do sterownika silnika - jak blisko zadanej się trzyma... było by super :)
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec

Sprawdzę, ale jak odzyskam laptopa, którego pożyczyłem znajomemu z pół roku temu ;)
Darz Bór!
Eskimos
ODPOWIEDZ