BMW TDS E39 97r Szarpie brak mocy dławienie

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

macias320
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

Post autor: macias320 »

Witam jestem nowy i po przejrzeniu całego forum na którym była mowa na podobne tematy nikt nie miał takiego przypadku jak mój.....i zadna z porad u mnie nie pomogła...

Jest tak czasem auto idzie normalnie.......czasem jest tak jak by ktoś mu korek w wydech włożył :shock:
w momencie gdy powinna ruszyc turbina nic sie nie dzieje.....mam bieg 3, 3 tys. obrotow i 50 50km/h
nagle szarpniecie i raketa.....czasem szarpnie kilka razy zanim sie odblokuje i wtedy idzie normalnie.....a czsem nawet przez 100 km nie ruszy i muli całą drogie i nie jestem wstanie malucha wyprzedzic... :cry:
Wymieniłem EGR wyczysciłem wszystkie te cienkie wezyki.....
Zmieniłem filtr paliwa...
Dodam ze pamiwo nie ma powietrza......
byłem na kąpie i jedyny błąd to czójnik temperatury silnkia ... ale to chyba nie ma związku....

PROSZE O POMOC.....

Dodano: Nie Mar 21, 2010 1:24 pm

Witam ponownie. Nie dostałem zadnej podpowiedzi co robić wiec moze podpowiem co jeszcze udało mi sie ustalic.....

Przepływomierz powietrza jest ok.
I czy ktoś może wie czy ten czujnik temperatury moze mieć wpływ na takie objawy jak u mnie?

Jutro bede miał nowy zobaczymy....

CZY MA KTOŚ JESZCZE JAKIS POMYSŁ GDZIE MOGE SZUKAC?
el_dorado
Bywalec
Województwo: Mazowieckie

Post autor: el_dorado »

Kolego podnies samochód na lewarku (przód)zabezpiecz kola klinami zeby ci sie nie zsunal jak bedziesz pod... po prawej stronie (pasażer - przód) obok nadkola idzie wąż od IC( => intercooler ) do Turbosprężarki Wygląda on tak:

Obrazek

sprawdz czy nie jest on Pęknięty, lub sztucznie dorabiany posprawdzaj czy nie ma przecieć.. jesli wszystko ok.. to stawiam na turbo..podjedz na warsztat i niech ci zmierza cisnienie doładowania
macias320
Świeżak
Świeżak

Dzięki pomysł wydaje mi sie bardzo dobry.....
Spróbuje i dam znac...
pzdr
Awatar użytkownika
TiGeR24
Świeżak
Świeżak
Kontakt:

Post autor: TiGeR24 »

Ja miałem podobny problem. Między czasie zrobiłem to co pisałeś wyżej w tym że zregenerowałem też pompę oraz uszczelniłem bo były wycieki. Nadal brakowało jej mocy i pojawiało się szarpanie mocne.Odpiąłem przepływkę co odrazy odmuliło. Samochód odrazo zaczął wkręcać się na obroty i o wiele lepiej przyspieszać itp nie zniknął natomiast problem z szarpaniem przy czym zapalała się kontrolka świec przekaźnika świec żarówach. Sprawdziłem wtrysk sterujący okazało się że to jest przyczyna szarpania.Wtrysk został przerobiony i wszystkie problemy rozwiązane.
Ja uwielbiam taki stan kiedy wszystko w tyle mam :D
macias320
Świeżak
Świeżak

Ja odłączałem przepływkie i było bez zmian ..... :(
sprawdzałem turbo i dobrze dmucha.....
zmieniłem czujnik temp. o którym pisałem wyżej i tez bez zmian....
teraz odłączyłem wtrysk sterujący....i jest moc....ale zaczął kopcic jak do ziemi gaz wcisne.....znaczy tylko przy ruszaniu ....ale zaczał dziwnie głośno chodzic......jak by zaworami klepał....ale podejrzewam ze to dlatego ze wtrysk nie jest podłączony i na jakims amaryjnym systemie idzie.....czy moge4 tak jeżdzić i czy ta sytuacja oznacza ze wtrysk jest walnięty? ...ale dodam ze nie pali mi sie zadna kontrolka - czy nie powinno coś sie zapalic?

jak przerobiłeś wtrysk?
Co to znaczy i ile to kosztowało?
mani210
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: mani210 »

Moja historia z tds-em jest dluga i zawila jak moda na sukces ale i tak ja kocham:)
Jezlei ktos o to auto dbal to bedziesz sie nim jeszcze dlugo cieszyl. Pryzjaciela lata e34 ma tam 400 tys km przjechane i jak nowa. ?

U mnie byl brak mocy na poczatu plus ciezkie odpalanie na zimnym i cieplym:
na zimnym przeszlo po wymianie oleju>> gesty jak smola;/
na cieplym nadal gimela;(

pojawil sie brak mocy 2 komputery i teoriem mechanikow o kosztach od 1.5 tys zl do 8 tys zl za remont silnika + lzy i nieprzespane noce.

czyszczenie ( w sumie byl czysty) zamiana egr od omegi calkowite odlaczenie tez nie pomoglo.

Poma do uszczelnienia nic nie pomogla inny nastawnik tez niewiele dopiero odlaczenie przeplywki dalo jej moc!!

ale jak dostala w dupe to zaczynala przerywac :(

i tutaj glupi szczeszcie przed zalozniem oszusta i regenreacja stwierdzilem,ze wymienie rozrusnik bo dlugo krecila okazalo sie ,ze czujnik polozenia walu mam naciety po jego wymianie jest narazie lepiej i nie przerywa a na nowym (uzywanym) rozruszniku odpala znacznie lepiej owszem zakreci ale tak z 2 / 3 sekundy a mam aku 75ah jakis kilkuletni.

Turbo najlatwiej sprawdzisz jak ktos bedzie ja wkrecal na obrotuy nawet na jaloym a ty reka bedziesz trzymal waz jak robi sie twardy to pompuje.
ten od inter jak ma dziure to jest taki swist niska moc i i nie pociagnie powyzej 140.

jezlei jest moc a kopci to cos z ukladem paliwowym.
jezli faktycznie masz zly sterujacy to kup inny wydatek ok 100/150 zl
mam ///Moc, mam ///Moc, mam ///Moc,
macias320
Świeżak
Świeżak

Wtrysk sterujący jednak OK!
Odłączyłem ponownie przepływkie........i ku mojemu zdziwieniu......idzie jak burza...
Wiec chyba to jest to ..... ale dlaczego prędzej jak odłączałem przepływkie to nie było lepiej? NIE WIEM. :shock:
Pojeździłem trochę ale nie długo.... ciągnik mi podjechał...i nie zdążyłem wymienić przepływki wiec nie wiem jeszcze jak pójdzie na nowym... no i teraz mam blachy do klepania.. :?
Ale naszczescie tylko błotnik i zderzak....
mani210
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: mani210 »

Ja mam tak,ze na moim nastawiniku nie jedzie normalnie jak odepne przeplywke chyba tez nie bylo lepiej na nastwniku od omegi z przeplywka tez brak mocy ale na samym nastawniku ale z odlaczona jest moc.
Czy istnieje taka mozliwosc, z tego powodu,ze omega nie ma przeplywki,ze na jeje nastawniku przeplywka jej nie blouje??

A przerywac tez mi przerywa zwlaszcza jak dostanie mocno to jak sie zatrzymam to na wiolnych przerywa;/
Ale to moze od tego,ze mechanik zlamal mi kruciec od filtra paliwa i teraz z tego wez co idzie od filtra do pompy i tam mi cieknie. Takie pytanie cyz od tego moze sie zapowietrzac i przerywac?
Nigdzie nie moge dostac tego p.... kawałka plastiku
mam ///Moc, mam ///Moc, mam ///Moc,
ODPOWIEDZ