Witam,mam pytanie odnośnie istnienia przekaźnika sterowania zmianą faz polaryzacji pompki dwukierunkowej spryskiwania tylnej szyby w tourningu.
Problem Mój polega na tym,że nie mam możliwości spryskania tylnej szyby,dodam iż pompka działa w 2 kierunkach,po zmianie polaryzacji przewodów działa i spryskuję tylną szybę.
Proszę o info czy owy przekaźnik istnieję bo podejrzewam,że tak i który to lub jego umiejscowienie w skrzynce.
Pozdrawiam.
Przekaźnik spryskiwaczy BMW E36 Tourning
Moderator: Moderatorzy
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
przekaznik znajduje sie za schowkiem pasazera/ powinen byc wielkosci pudelka po papierosach tylko troche grubszy mam taki na sprzedaz wlasnie do kombi cena 49 zl:D pozdrawiam
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
troche mocniejsze m52 [turbo] 3xxkm i 4xxnm stage1
troche mocniejsze m50 [turbo] 4xxkm i 5xxnm stage2
troche mocniejsze m50s[turbo] 5xxkm i 6xxnm stage3
oraz
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Województwo: Śląskie
tdserek pisze:przekaznik znajduje sie za schowkiem pasazera/ powinen byc wielkosci pudelka po papierosach tylko troche grubszy mam taki na sprzedaz wlasnie do kombi cena 49 zl:D pozdrawiam
Serdeczne dzięki za odpowiedź.
Mógł byś jeszcze mi powiedzieć czy ten co masz jest do e36 i jeżeli się da to jego numer i foto jak wygląda to by pomogło szybciej zlokalizować i zdiagnozować.
Pozdro.
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
oj to dopiero w pt bo nie dam rady jest za schowkiem trzeba go odrkecisz bedziesz mial duzo kabli idacej do takiego uchwytu i tam sa przekazniki jedne z nich to ten od wycieraczek a oznaczenie to hmm mial oznczenie cos WI WA LOW II pozdrawiam
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
oraz
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Województwo: Śląskie
Znalazłem ten przekaźnik - jest ich tam kilka różnych i niezły burdel tam miałem z kablami bo w górnej części skrzynki do której są wsuwane zamiast wsuwanego oryginału mam po dwie kości BOSCH podobne do tych w skrzyńce bezpieczników zaizolowane taśmą i polutowane do nich kabelki,które idą nie wiem gdzie,jeden z nich jest dolutowany do tego największego wsuwanego modułu.
A co do samego przekaźnika wycieraczek to działa bo wycieraczki działają na każdej pozycji tylko nie wiem dalej co z tym spryskiwaczem tylnej szyby,przednie działają,a do pompki idą dwa kabelki więc przekaźnik musi zmieniać polaryzację,aby pompka działała w drugą stronę,a to się nie dzieję.
Stawiam dalej na przekaźnik bądź też coś z instalacją bo są tam jak pisałem wyżej polutowane kabelki.
A co do samego przekaźnika wycieraczek to działa bo wycieraczki działają na każdej pozycji tylko nie wiem dalej co z tym spryskiwaczem tylnej szyby,przednie działają,a do pompki idą dwa kabelki więc przekaźnik musi zmieniać polaryzację,aby pompka działała w drugą stronę,a to się nie dzieję.
Stawiam dalej na przekaźnik bądź też coś z instalacją bo są tam jak pisałem wyżej polutowane kabelki.
-
jarku
- Bywalec
- Województwo: Wielkopolskie
może właśnie przez te lutowania cos nie łączy - widocznie coś było nie tak skoro ktoś juz tam zaczął rzeźbić... pozatym to że działaja wycieraczki nie wyklucza uszkodzenia - zapewne przekaźnika w module i nie dzialaniu pompki
- skroczek1
- Bywalec
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Świętokrzyskie
- Kontakt:
Czy ktos mi podpowie gdzie sie znajduja przekazniki od wycieraczek??
Posiadam kombi e36 1.8tds ani przod i tyl niedzialaja mi , spryskiwacze tez nie...
Po wyjechaniu z myjki samochod. przestaly mi dzialac...
Pomyslalem ze to bezpiecznik , zerkam przepalony wymienilem na nowy wycieraczki zrobily jeden obrod i tyle... bezpiecznik jest dobry lecz nic nie dziala... prosze o porade...
Przy okazji jak siadly wycieraczki to tez siadly kierunki
i teraz co sie dzieje ze w bezpiecznikach co sa pod maska na miejscu nr. 14 bezpiecz. caly czas mi go przepala , wsadze nowy tylko przekrece kluczyk i odrazu przepala...
Na dekielku od bezpiecz. nr. 14 w przetlumacz. na PL znaczy SZYBA PRZEDNIA...
Wiec cos musialo zalac :/ i robi zwarcie...
Gdzie sie znajduja przekazniki od kieronkow i wycieraczek??
i jak sie dostac do silnika przednich wycieraczek??
prosze o jakies porady...
i co nalepiej posprawdzac po kolei???
Posiadam kombi e36 1.8tds ani przod i tyl niedzialaja mi , spryskiwacze tez nie...
Po wyjechaniu z myjki samochod. przestaly mi dzialac...
Pomyslalem ze to bezpiecznik , zerkam przepalony wymienilem na nowy wycieraczki zrobily jeden obrod i tyle... bezpiecznik jest dobry lecz nic nie dziala... prosze o porade...
Przy okazji jak siadly wycieraczki to tez siadly kierunki
i teraz co sie dzieje ze w bezpiecznikach co sa pod maska na miejscu nr. 14 bezpiecz. caly czas mi go przepala , wsadze nowy tylko przekrece kluczyk i odrazu przepala...
Na dekielku od bezpiecz. nr. 14 w przetlumacz. na PL znaczy SZYBA PRZEDNIA...
Wiec cos musialo zalac :/ i robi zwarcie...
Gdzie sie znajduja przekazniki od kieronkow i wycieraczek??
i jak sie dostac do silnika przednich wycieraczek??
prosze o jakies porady...
i co nalepiej posprawdzac po kolei???
-
jarku
- Bywalec
- Województwo: Wielkopolskie
gdzie szukać czytaj wyżej
dostęp do silniczka wycieraczek tylko od komory silnika - rozkręcasz plastiki przy podszybiu i bedzie go widać jednak szczupłe ręce i długie palce mile widziane
skoro mówisz ze po myjni tak sie zaczeło dziać to widocznie woda zawiniła - gdzies sie zwiera i pali bezpiecznik - trzeba szukac..
dostęp do silniczka wycieraczek tylko od komory silnika - rozkręcasz plastiki przy podszybiu i bedzie go widać jednak szczupłe ręce i długie palce mile widziane
skoro mówisz ze po myjni tak sie zaczeło dziać to widocznie woda zawiniła - gdzies sie zwiera i pali bezpiecznik - trzeba szukac..
- skroczek1
- Bywalec
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Świętokrzyskie
- Kontakt:
dziwne jest to wlasnie ze jak wezme nawet na pierwsza pozycje w stacyjce to mi bezpiecznik pali mimo to ze niejest nic wlaczone ani kierunki i wycieraczki...
Mysle ze jak by bylo zwarcie z silniczkiem to jak bym wlaczyl wycieraczki to w tedy powinno wywalic bezpiecznik a tak nie jest...
Silniiczek od strony komory , trzeba sie wziasc i szukac...
A moze ktos sie orjentuje gdzie sie znajduje PRZERYWACZ do kieronkow?? przekaznik to przekaznik a przerywacz??
Dodano: 30 Kwi 2010 17:08
Wrocilem wlasnie od mechanika /elektryka... NIe byl specjalista ale doczegos doszlismy....
Co sie okazalo ze ten bezpieczik co wywala to cos SIE KRECI W ROZRUSZNIKU!!
Wezniemy na kablku podlaczalismy ten bezpiecz. co wywala i co sie oazalo ze cos zaczelo tak trzec przy oazji jak cos tarlo to jazyly kierunki i odkrylismy ze jak stykniemy kablami to w rozruszniku cos zaczyna sie krecic ale silnikem nie obraca!!
Bendix??
silnik od wycieraczek chodzi spr. na krotko , albo modul lub manetka...
ale czemu rozbi zwarcie i po styknieciu KRECI SIE COS W ROZRUSZNIKU?? Tak jak by lewe obroty bo SILNIKEM ANI DRGNIE:/
Mysle ze jak by bylo zwarcie z silniczkiem to jak bym wlaczyl wycieraczki to w tedy powinno wywalic bezpiecznik a tak nie jest...
Silniiczek od strony komory , trzeba sie wziasc i szukac...
A moze ktos sie orjentuje gdzie sie znajduje PRZERYWACZ do kieronkow?? przekaznik to przekaznik a przerywacz??
Dodano: 30 Kwi 2010 17:08
Wrocilem wlasnie od mechanika /elektryka... NIe byl specjalista ale doczegos doszlismy....
Co sie okazalo ze ten bezpieczik co wywala to cos SIE KRECI W ROZRUSZNIKU!!
Wezniemy na kablku podlaczalismy ten bezpiecz. co wywala i co sie oazalo ze cos zaczelo tak trzec przy oazji jak cos tarlo to jazyly kierunki i odkrylismy ze jak stykniemy kablami to w rozruszniku cos zaczyna sie krecic ale silnikem nie obraca!!
Bendix??
silnik od wycieraczek chodzi spr. na krotko , albo modul lub manetka...
ale czemu rozbi zwarcie i po styknieciu KRECI SIE COS W ROZRUSZNIKU?? Tak jak by lewe obroty bo SILNIKEM ANI DRGNIE:/