Witam.
Jakiś czas temu zaczęła mi wariować klapa bagażnika w touringu e39 , tnz , najpierw na wstrząsach otwierała się sama , światełko w kabinie , komunikat na wyświetlaczu , a za chwilę przy wstrząsie na nierównościach domykała się sama przez automatyczne elektryczne dociąganie.
Potem się zrobiło tak , że nawet bez drgań na postoju, siłownik otwierał , a potem domykał i tak w koło. Pojechałem do serwisu , okazało się że są luźne śruby torxowe na zamku klapy , dokręcili , i miałem spokój na 2 dni , i teraz znów zaczęło na nierównościach otwierać samo i domykać.
Pomocy
e39 TOURING otwierająca się klapa bagażnika
Moderator: Moderatorzy
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Sprawdzałeś wiązkę idącą do klapy?
Lubi się łamać na zawiasie.
Lubi się łamać na zawiasie.
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Witam! Miałem kilka miesięcy temu ten sam problem. e39 touring ma chyba wadę fabryczną, tzn. przewody wychodzące spod sufitu do klapy są słabo zabezpieczone przed wilgocią i dostaje się tam woda, do tego często pękają. Najpierw odkręć i zdejmij plastikowe osłony z zawiasów i ich okolic. Nad zawiasami idą wszystkie przewody elektryczne. U mnie wystarczyło owinięcie ich taśmą izolacyjną. Następnie wpuściłem tam masę silikonu, żeby żadne czynniki atmosferyczne się tam nie dostawały. Takim sposobem już od kilku miesięcy mam spokój. Powodzenia!