Bicie na kierownicy przy 80-100 km/h
Moderator: Moderatorzy
-
przemek0011
- Bywalec
Witam mam bicie na kierownicy podczas hamowania w mojej Bmw e39 525tds.Wymieniłem tarcze z przodu na tarcze brembo i bicie ustalo ale nie dawno znowu sie pojawiło dzisiaj bylem u mojego mechanika i gostek powiedziel mi ze tarcze sa krzywe, i tak zeczywiscie było na tokarce pokazal mi moje skrzywienia,stoczył mi te nierownosci i teraz jest tarcza równa .. ale bicie dalej pozostalo, on twierdzi ze to jest wina tylnich tarcz bo nie sa w najleprzym stanie.I teraz mam pytanko do was czy zeczywiscie tylnie tarcze beda mialy cos wspolnego z biciem podczas hamowania????Dodam że mam minimalny luz na przednich wachaczah,sprawdzalem na kupla kolach i dalej sa bicia, czy warto zainwestowac w nowe tylnie tarcze?????Dzieki za pomoc:)
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
powiadasz 80-100 też mi bił przód a tarcze miałem nowe ale jak już zauważyłeś masz luzy w zawiasie, ja też tak miałem i po wymianie wahaczy wszystkie wstrząsy ustały, ja się szarpnąłem i wymieniłem wszystko wahacze drążki gumy i łączniki, mam nadzieję że będzie spokój na dłuższy czas zacznij i dych małych
http://allegro.pl/item973222489_wahacz_ ... ta_gw.html
pamiętaj aby kupować towary markowe to się opłaca
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=9&t=4395
http://allegro.pl/item973222489_wahacz_ ... ta_gw.html
pamiętaj aby kupować towary markowe to się opłaca
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=9&t=4395
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
Mi pomimo stoczonych tarcz bije tylko podczas hamowania przy predkosci 40-50, ponizej i powyzej nie. Domyslam sie ze cos w zawieszeniu i mysle ze szarpaki wyjasnia sprawe.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
ja mialem luzy na dolnym i gornym wachaczu iszarpaki nic nie pokazaly
wymienilem wiec wszystkie wahacze lacznie z drazkami stabilizatorow, wszystkie drazki i ramie maglownicy a biciue na alusach miedzy 110-120km/h dalej jest, na zimowkach tego nie bylo, zimowki 195/65/15 a letnie 225/55/16 (sruby mam do alusow) mam wywalony amortyzator z prawej strony ale on tez byl wywalony na zimowkach....
ostatni problem to opony, sa wyzabkowane przez amortyzator i szumia, ale czemu tylko miedzy 110 a 120 trzesie ??
wymienilem wiec wszystkie wahacze lacznie z drazkami stabilizatorow, wszystkie drazki i ramie maglownicy a biciue na alusach miedzy 110-120km/h dalej jest, na zimowkach tego nie bylo, zimowki 195/65/15 a letnie 225/55/16 (sruby mam do alusow) mam wywalony amortyzator z prawej strony ale on tez byl wywalony na zimowkach....
ostatni problem to opony, sa wyzabkowane przez amortyzator i szumia, ale czemu tylko miedzy 110 a 120 trzesie ??
-
Dreed
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 2000
- Województwo: Pomorskie
widze ze wszyscy maja ten sam problem 
ja jak hamuje z 30-40 do 0 to slysze tarcie.. a tarcze tez nowe i klocki ( 3miesiace )
bicie w zime mialem przez wywalony prawy amorek i krzywa felge przez polskie piękne szosy
ja jak hamuje z 30-40 do 0 to slysze tarcie.. a tarcze tez nowe i klocki ( 3miesiace )
bicie w zime mialem przez wywalony prawy amorek i krzywa felge przez polskie piękne szosy

- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Śląskie
Mój problem znikł za 25 złotych przetoczyłem przednią prawą wentylowaną i bicia nie ma !!!
Polecam sprawdzenie tarczy czy to na pewno ona - podnieść podejrzane koło "żabą" auto od dołu i zakręcić kołem, w pewnym miejscu się zatrzyma szybciej więc to na 100% tarcza,a jeżeli nie to inny powód.
Polecam sprawdzenie tarczy czy to na pewno ona - podnieść podejrzane koło "żabą" auto od dołu i zakręcić kołem, w pewnym miejscu się zatrzyma szybciej więc to na 100% tarcza,a jeżeli nie to inny powód.
- Bopss
- Bywalec
- Model: 525td
- Rocznik: 2002
- Województwo: Mazowieckie
Jeżeli nie tarcza to warto sprawdzić więcej elementów układu zawieszenia,np amorki i wahacze. To najcześciej z ich powody występuje bicie. JA mam takie przy hamowaniu 80-60 i jak sie okazało wahacz był do wymiany. Problem ustąpił.