Witam.
Mam problem z odpaleniem zimnego oraz ciepłego sillnika. Czasami jak ciepły to pali odrazu. Jak zimny to trzeba troche pokręcić, ale odpala. Zalezy też od tego ile jest paliwa w baku.
Wracając do sprawy. Musze wymienic akumulator, bo ten przy ok 6sek kręcenia pada i nie ma już siły. Ale nie wyjasnia to sprawy cięzkiego odpalania, bunia musi odpalać na "cyk".
Wymieniłem wszytskie świece, bo 2 byly przepalone. Auto chodzi bardzo łądnie i równo - jak odpali.
Ale zauważyłem, ze nie działa pompa paliwa w baku po przekręceniu kluczyka na ON. NIe buczy, nie pompuje. Więc teraz nasuwa mi sie pytanie-jak ją wyciągnąć i sprawdzić?
Pozdrawiam i czekam na opinie oraz pomoc
e34 524td. Problem z odpalaniem
Moderator: Moderatorzy
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
-
SnakeBMW
- Bywalec
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1990
- Województwo: Śląskie
Przeczytałem to wczesniej, ale nie ma tam jak wyciągnąc pompe z baku. Takiej dokładnej instrukcji.
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
A dlaczego zakładasz, że pompka paliwowa (która z założenia działa tylko w określonych momentach i na krótko) jest wadliwa?
Pompkę pewnie będziesz musiał odpiąć z zaczepów.
Pompkę pewnie będziesz musiał odpiąć z zaczepów.
- bieniek
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Województwo: Zachodniopomorskie
Przygotuj dwie opaski metalowe zaciskane w miejsce starych opasek, które zdejmiesz.SnakeBMW pisze:Takiej dokładnej instrukcji.
Sciągasz dużą okładzinę bagażnika, oraz boczną cieńszą izolację - tam gdzie są małe przegródki.
Pod nią masz czarny owalny dekiel na pięć krzyżowych śrób.
1.Zdejmij dekiel, zobaczysz zapewne dużo syfu, dwa przewody paliwowe idące do baku - przez zakręcany kapsel, a w drugą stronę lecące w kierunku silnika.
2. Jeden z przewodów i jeden króciec oznacz czymś wyraźnie aby przy zakładaniu spowrotem nie było stresu i dodatkowej rozkminy.
3. zdejmij opaski metalowe jednorazowe z przewodów, i sciągnij przewody z króćców. Jeśli są twarde, zaatakuj je opalarką, lub suszarką do włosów.
4. Teraz już możesz wykręcić kapsel, to co widać po jego zdjęciu to plastikowa góra pływaka. Podnosisz,pływak jest zmontowany z pompką, która jest przymocowana klipsami w środku baku. Wkładasz rękę, i delikatnie rozłączasz klipsy. Wymienisz pompkę, to nie zapomnij wyczyścić sita, i zobaczyć jak tam z syfem w baku.
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
-
mati
- Bywalec
- Rocznik: 1993
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
zanim kupisz nową pompkę to sprawdź czy stara działa, miałem też taki problem z zapalaniem i skończyło się nocnym holowaniem i wizytą w serwisie BOSCH'a (chyba dobrze napisałem) a tam "fachowcy" od razu wymienili pompkę na nową ale starej nie sprawdzili, tym oto sposobem mam dwie dobre pompki jedna w baku a drugą na zapas a kosztowało mnie to 270zł, 200 pompka a 70 wymiana, skandal!!! Ale do meritum, mi nawet po wymianie jeszcze bunia cyrki robiła i prawdopodobnie był problem z przewodami które idą spod tylnej kanapy pod samochodem do tego dekla od baku w bagażniku, zrobiłem obieg, bezpośrednio spod kanapy kabelkiem idącym w aucie i jak dotąd wszystko działa.
-
SnakeBMW
- Bywalec
Dzieki chłopaki za wyczerpujące instrukcje 
Oczywiście jak wyciągne pompke to sprawdze czy działa i dopiero kupie nową jak będzie potrzeba.
Pozdrawiam
Oczywiście jak wyciągne pompke to sprawdze czy działa i dopiero kupie nową jak będzie potrzeba.
Pozdrawiam
- bieniek
- Bywalec
- Województwo: Zachodniopomorskie
Pompkę, czy działa, usłyszysz jak przekręcisz klucz w pozycję zapłon.
Zdejmij podłogę bagażnika aby to sobie ułatwić.
Ewentualnie poproś kogoś o pomoc
Zdejmij podłogę bagażnika aby to sobie ułatwić.
Ewentualnie poproś kogoś o pomoc
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
-
SnakeBMW
- Bywalec
Jak przekręcam na zaplon to nic nie słychać, ani w aucie, ani w bagażniku, zeby pompa podawała 
Pali dobrze po wymianie akumulatora, ale nie na "cyk" dopiero po chiwli tak jakby paliwo musiało dojść albo wtryski szwankują, bo lubi zakopcić troszke na jasno.
Pali dobrze po wymianie akumulatora, ale nie na "cyk" dopiero po chiwli tak jakby paliwo musiało dojść albo wtryski szwankują, bo lubi zakopcić troszke na jasno.