E34 2.5TDS Problem z pompą nieco inny niż wszystkie

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

plasteeer
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

Post autor: plasteeer »

witam

Poczytałem tu trochę na forum o silnikach tds i o ich pompach wtryskowych to już mój drugi tds w karierze i nieco już wiedzy o nim posiadam ale mam jedno pytanie dotyczące odpalania na ciepłym silniku a nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi.
Mianowicie mój tds odpala na zimnym silniku od strzała a na ciepłym to różnie jak mu coś palnie czasem odpala od pół obrotu a czasem trzeba pokręcić tak z 4-5sek. im krócej stoi tym większe prawdopodobieństwo że odpali odrazu(miej więcej jak stoi tak do 5min to prawie zawsze odpala od kopa) więc co może być tego przyczyną ??
Wydaje mi się że im dłużej stoi to tak jakby pompa traciła gdzieś ciśnienie (pompa jest sucha brak żadnych wycieków) tak jakby jakiś zawór nie trzymał albo nie wiem. Dodam jeszcze że obroty nie falują mocy mu nie brak i nie gaśnie a dawka paliwa na rozgrzanym silniku według OBC to 0.9l/h proszę o wasze opnie i porady

Z góry dziękuję

PS
Silnik był wymieniany w niemczech na nowy razem z całym osprzetem i jest to silnik z 2002 roku wymieniany w 2005roku mam pełną dokumentację zresztą w niektórych miejscach można znaleść natłoczony rok produkcji i wszystko się zgadza do tej pory ma 100 tys przebiegu jest to silnik z tą nieco inną pompą indukcyjną bodajże taki który był montowany w e39
Jeta
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Jeta »

a czy nie cofa ci się przypadkiem paliwo ? sprawdź w wężyku przy odstoju filtra paliwa
Obrazek
plasteeer
Bywalec

Witam

Nie cofa się już to sprawdzałem wężyk mam założony przezroczysty także widać.
dlugi25
Świeżak
Świeżak
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: dlugi25 »

witam

Ja mam ten sam problem z moim tds-em, tlko ze mój zaczł falowac na obrotach ale dzisiaj wymienilem filtr paliwa i jest lepiej bo nie faluje moze z tym odpalaniem tez sie poprawilo ale niezaduzo
pompa paliwa w zbiorniku mi nie dziala ale po załozeniu mostka na przekazniku (tzn.pompa chodzi caly czas) tez poprawy nie ma. Dla mie to pomalu staje sie zagadkom.
Mysle ze pompa sie kończy lub jeszcze wtryski.Jutro jade do speca i zobaczymy co powie.
plasteeer
Bywalec

U mnie pompa w zbiorniku działa a filtry wszystkie mam nowe. Też sprawdzałem na złączonym mostku na pompce paliwa jak długo postoi i nic to nie daje. Wydaje mi się że w pompie może być jakiś zawór odpowiedzialny za utrzywanie ciśnienia w pompie i to właśnie on może trochę puszczać dlatego chwile po zgaszeniu oddpala bez problem a jak dłużej postoji to trzeba zakręcić. Ale nie wiem gdzie go szukać na wyjściu z pompy jest jakiś zaworek ale nie wiem jaką on ma role dokładnie spełniać
Krzysiek525tds
Świeżak
Świeżak
Województwo: Łódzkie

Post autor: Krzysiek525tds »

Ale zaraz, zaraz.
Piszesz, że na zimnym odpala, bez problemu, a jak jest ciepły i trochę postoi (więcej niż 5 min.), to Masz problem z odpaleniem.
Czyli jakieś zaworki można sobie darować.
Jak by one stanowiły problem, to tym bardziej na zimnym, Byś nie odpalił :wink: .
plasteeer
Bywalec

Więc co obstawiaci koniec pompy? Ona ma przelatane jedynie 100 tys to chyba trochę za szybko na jej koniec?
może dawka zle wyregulowana ? Orientuję się ktoś może jaka jest prawidłowa dawka na biegu jałowym w l/h pokazywana przez OBC ? mi pokazuje 0.9 czasem wacha się miedzy 1.0-0.9 l/h może jest ciut za duża. Leje tylko dobre paliwo na stacjach BP głównie tylko ultimate więc nie mam nadzieje że to jeszcze nie koniec pompy.
Jeta
Bywalec Gadulec

w sumie to też ciekawa zagadka,ja u siebie mam ustawiony wzorowo kąt wtrysku,dawkę paliwa,mam fabrycznie nowy nastawnik boscha i tak jak u was,na zimnym pali od strzała a na ciepłym jak trochę postoi to trzeba go pokręcić do 2-3sec. Wykluczylem też cofające się paliwo,rozciągnięty łańcuch,filtry,wtryski mi nie leją a pompa była sprawdzana więc sam nie wiem gdzie szukać przyczyny.... rozrusznik mam nówkę i regulator napięcia z akumulatorem również
Obrazek
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

ciekawe co mowicie bo u mnie wszystko gra, az sam zaczynam sie zastanawiac czy czasem cos sie nie posulo, bo tak dobrze odpala na rozgrzanym silniku, doslownie poltora obrotu i pali, nigdy nie zakreci 2 razy, mam tylko wymieniony rozrzad jakies 7 tys km temu w pompie nic nie ruszane od nowosci (przebieg zaraz siegnie 316tys km) nic nie bylo ingerowane w dawke paliwa itp, i pali bardzo ladnie....

jak juz problem bedzie rozwiazany niech ktos napisze przyczyne :)
Jeta
Bywalec Gadulec

Ermce z tym przebiegiem widze,że idziemy łeb w łeb,u mnie tez 316 tys hehe

a swoją drogą jeszcze myśle nad delikatnym wyprzedzeniem kąta wtrysku,może to by jakoś pomogło...
Obrazek
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

ja ma wszystko jak fabryka dala (kat wyprzedzenia, dawke itp), i jest gitara, sprobujcie tak ustwaic swoje BMW

zobaczcie czy w wezyku, ktory idzie do egr czy jest tam jakas reakcja (cisnienie, czy podcisnienie, nie pamietam) jesli bedzie "cisza" to sprawdzce zaworek przy lewym kielichu, ktory [podlaczony jest pod przewod ktory idzie go egr-u,
plasteeer
Bywalec

Myślisz że egr może mieć coś z tym wspolnego??
Ja profilaktycznie zaslepilem ta rure od spalin zeby nie ciagnol tego syfu bo z doswiadczenia wiem ze po tem ladny syf oadza sie w kolektorze ssacym ale wezyk mam normalnie podpiety do egr. Jak bys ,ogl cos podpowiedziec o co chodzi ztym podcisnieniem i jaki to ma wplyw na prace silnika to bylbym wdzieczny.

Ps wydaje mi sie ze moja pompa poki co jest ustawiona tak jak ja ustawili przy montazu silnika w servisie w niemczech czyli prawdopodobnie ustawiona jest fabrycznie
Awatar użytkownika
bieniek
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: bieniek »

Słuchajcie,
Miałem tak pare razy.
Otóż jak byłem w anglii, też mi się coś takiego zdarzyło, jak postała gorąca ponad np 10 minut, trzeba było pokręcić z 5 sekund
Zauważyłem, że w ten dzień kiedy słabiej paliła rozgrzana były duże spadki temperatury.
Czy to możliwe?, że woda wytrąca się z paliwa w baku [mimo szczelności podobno i tak na ściankach w baku pojawia się wilgoć]?
i pompa rozwodnione paliwo??
A może to stara ropa była i słabej jakości [w co wątpie na Texaco]? Bo co do paliwa na BP to mam własne zdanie[chodzi mi głośniej, i nie ma mocy], a tankuję zawsze tylko premiumy.
Dałem popić denaturatu i znowu wszystko z nią idealnie :) hmmm
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
plasteeer
Bywalec

Tylko ze umnie to juz tak od dluszszego czasu i nic sie nie zmienia i wsomie obojetnie gdzie tankuje pare razy zalalem v-power i bez roznicy( zreszta coraz bardziej mi sie wydaje ze te lepsze paliwa niczym sie nie roznia od tych zwyklych oczywiscie oprocz ceny)
Papay318tds'99
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: Papay318tds'99 »

ja co prawda mam 318 ale problem identyczny wszystkie ustawienia katalogowe i na zimnym od strzała na ciepłym tak do pięciu min, też a później 2-3 sek muszę pokręcić :evil: kupiłem dwa lata temu miała 240tkm teraz 297tkm i bez zmian i do kogo bym nie pojechał to mi mówi żeby nie ruszać bo można tylko pogorszyć. także jak ktoś znajdzie przyczynę to chętnie skorzystam 8) .
Awatar użytkownika
bieniek
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: bieniek »

acha plasteeer, to mówisz, że to przypadłość stała? :?
Nie pamiętasz w jakich okolicznociach Ci się zaczęło?
Na zimę lałes do baku coś, co hamuje wytrącanie parafiny? Benzynę czy denaturat? Może jakiś uszlachetniacz?
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
dlugi25
Świeżak
Świeżak
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: dlugi25 »

witam bylem u speca od diesli więc pompa ok,wtryski tez a co sie okazalo to że ciśnienie na cilindrach na zimnym silniku jest w normie,ale jak sie rozgrzeje to sie zaczynają cyrki
tzn.aluminium pod wpływem temp. rozszerza sie i gubi ciśnienie poprzez zawory lub tez wystąpiły mikro pękniecia a jeżeli by były takowe to koszt sprawdzenia ok.1200zł
jak narazie wymontowałem głowice i zalalem gniazda zaworów benzyną ekstrakcyjną zobaczymy co pokarze jutro

PS co do kilometrów to moja ma kulniente 466tys. no i automat
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

dlugi25 pisze:wymontowałem głowice i zalalem gniazda zaworów benzyną ekstrakcyjną zobaczymy co pokarze jutro

A to nie naftą się zalewa? :?
plasteeer
Bywalec

Witaj bieniek on tak miała od poczatku jestem jej pierwszym wlascicielem w polsce ale miala tak od poczatku na poczatku moze troche mniej ale raczej porownywalnie a tak jak mowilem silnik raczej igla 100 tys dopiero ma przelatane od wymiany do wymiany nie wezmie ani grama oleju osiagi i spalanie tez raczej w normie miasto 8l-8,5l trasa to zalezy tak do 140km/h to jakies 7,5-7,7l tak do 110-120 to nawet raz udalo mi sie zejsc do 6,7l. Najbardziej jestem ciekawy co to dej tawki jaka powinien pokazywac OBC prawidlowo ?
Awatar użytkownika
piotr25
Świeżak
Świeżak

Post autor: piotr25 »

bez wzgledu na to jaki przebieg, czy 500 tys czy tez 800 tys NAJWAZNIEJSZA jest reka wlasciciela!!!!!!!!!!!!!

Dodano: Pią Kwi 23, 2010 7:54 pm

jak dbasz tak masz!!!!!!!!!!!!! mimo iz kazdy kto oczywiscie nigdy w zyciu nie siedzial nawet w samochodzie z tym silnikiem narzeka na silniki tds, SA ONE JEDNYMI Z NAJBARDZIEJ TRAFIONYCH SILNIKOW SWIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TO nie zadne tdi,sdi to TDS. DOBRA EKSPLOATACJA I JEZDZISZ I NIE MYSLISZ NAWET O TYM ZE NASZ SILNIK>
ODPOWIEDZ