[e46]Dziwne wibracje 320d
Moderator: Moderatorzy
-
harus
- Świeżak

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2003
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Śląskie
[e46]Dziwne wibracje 320d
Witam! Od niedawna jestem posiadaczem e46 320d z 2003 roku w automacie. Auto ma oryginalny przebieg 140tyś. Zauważyłem dziwne wibracje powstające przy około 1500 a 2000 obrotów. Skrzynia zmienia bieg i auto zaczyna dziwnie drgać. Drgania są dosyć mocne, czuć je nawet na plecach jak drży fotel. Po dodaniu lub poszczeniu gazu drgania natychmiast znikają. Macie jakiś pomysł co może być tego przyczyną? Z góry dziękuję.
-
Szamil
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 530d
- Rocznik: 2002
- Województwo: Pomorskie
dziwne wibracje e46 320d
Witam,
na poczatek sprawdz poduszki od skrzyni i od silnika.
Jesli nic nie znajdziesz bedziemy szukac dalej.
Pozdrawiam
na poczatek sprawdz poduszki od skrzyni i od silnika.
Jesli nic nie znajdziesz bedziemy szukac dalej.
Pozdrawiam
-
harus
- Świeżak

dziwne wibracje e46 320d
Hej! Koledzy jak mogę sprawdzić te poduszki? czy na stacji diagnostycznej mi to wykryją? Dziś jeden znajomy nastraszyl że może być coś nie tak z mostem ale nie wydaje mi się żeby przy moim przebiegu moglo coś nawalić!
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
dziwne wibracje e46 320d
kolego harus dam sobie skrzynke piwa kupic ze to jest dwumas, ktory wlasnie dogorywa....
poduszki mozes sprawdzic sam, w tym celu zapraszam do kanalu z kluczem i jakas brecha
ponaciagac je i zobaczyc czy nie ma nadmiernych luzow,
mozesz tez gwaltownie ruszyc i rownie gwaltownie puscic gaz, jesli uslyszysz stuk z okolic silnika to na pewno beda to poduszki slyszalne a raczej ich uszkodzenie
jesli nie bedziesz miec w/w opisanych objawow, zacznij badac dwumas, w tym celu odwojuje do mojego tematu o dwumasie
TROPIENIE KOŁA DWUMASOWEGO
poduszki mozes sprawdzic sam, w tym celu zapraszam do kanalu z kluczem i jakas brecha
mozesz tez gwaltownie ruszyc i rownie gwaltownie puscic gaz, jesli uslyszysz stuk z okolic silnika to na pewno beda to poduszki slyszalne a raczej ich uszkodzenie
jesli nie bedziesz miec w/w opisanych objawow, zacznij badac dwumas, w tym celu odwojuje do mojego tematu o dwumasie
-
lieder_r
- zbanowany

dziwne wibracje e46 320d
Ermce, a od kiedy koło dwumasowe występuje ze skrzynią automatyczną i jak jest za posrednictwem dwumasu realizowane przeniesienie napedu??? Zafixowales sie na dwumasie kolego. Do skrzyń automatycznych stosowane jest TYLKO I WYŁĄCZNIE sprzęgło hydrokinetyczne!!Ermce pisze:kolego harus dam sobie skrzynke piwa kupic ze to jest dwumas, ktory wlasnie dogorywa....
Pozdrawiam
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
dziwne wibracje e46 320d
o jasna d...a arcybiskupa.... faktycznie to automat....
niedoczytalem (jestem po nocce dzis)
niedoczytalem (jestem po nocce dzis)
-
harus
- Świeżak

dziwne wibracje e46 320d
No waśnie też mi coś nie pasowalo z tym dwumasem! Czyli będę prubowal szarpać breszką
ale ciągle męczy mnie ten most 
Dodano: Śro Mar 17, 2010 3:03 pm
DObra Panowie cofam pytanie dotyczące mostu. Iż samochód jest mojego ojca ( ja użytkuje BMW w benzynie) więc sam nie wiedzial co uslyszal a chodzilo wlaśnie o kola dwumasowe
Dodano: Śro Mar 17, 2010 3:03 pm
DObra Panowie cofam pytanie dotyczące mostu. Iż samochód jest mojego ojca ( ja użytkuje BMW w benzynie) więc sam nie wiedzial co uslyszal a chodzilo wlaśnie o kola dwumasowe
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
dziwne wibracje e46 320d
otoz lider_r zasiegnaelm wiedzy i owszem gdzie automat, to tam tez jest dwumas, sprzeglem silnikiem nie zakrecisz, np w VW tdi z dsg (a ta skrzynia to niewatpliwie automat) tez sa kola dwumasowelieder_r pisze:Ermce, a od kiedy koło dwumasowe występuje ze skrzynią automatyczną i jak jest za posrednictwem dwumasu realizowane przeniesienie napedu??? Zafixowales sie na dwumasie kolego. Do skrzyń automatycznych stosowane jest TYLKO I WYŁĄCZNIE sprzęgło hydrokinetyczne!!
Pozdrawiam
-
lieder_r
- zbanowany

dziwne wibracje e46 320d
Nie wiedzialem, ze w e46 320d z 2003 roku w automacie jest mlynek VW pod maskaErmce pisze:otoz lider_r zasiegnaelm wiedzy i owszem gdzie automat, to tam tez jest dwumas, sprzeglem silnikiem nie zakrecisz, np w VW tdi z dsg (a ta skrzynia to niewatpliwie automat) tez sa kola dwumasowelieder_r pisze:Ermce, a od kiedy koło dwumasowe występuje ze skrzynią automatyczną i jak jest za posrednictwem dwumasu realizowane przeniesienie napedu??? Zafixowales sie na dwumasie kolego. Do skrzyń automatycznych stosowane jest TYLKO I WYŁĄCZNIE sprzęgło hydrokinetyczne!!
Pozdrawiam
Trzymajmy sie tematu, aby nie zasmiecac watku!
P.S. 7G-tronic (MB) oraz Steptronic (BMW) maja sprzegla hydrokinetyczne, a to inna liga niz przereklamowane DSG od VW
Pozdrawiam
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
dziwne wibracje e46 320d
bylbym mocno zaskoczony gdyby ta e46 miala jednomas...
lider_r zamiast gadac od rzeczy o reklamowaniu dsg i ocenianu jej (nie o tym temat ) podrzuc jakies konkrety co do rozwiazania problemu czy w e46 z 2003r 2.0 d jest jednomas, czy dwumas....
lider_r zamiast gadac od rzeczy o reklamowaniu dsg i ocenianu jej (nie o tym temat ) podrzuc jakies konkrety co do rozwiazania problemu czy w e46 z 2003r 2.0 d jest jednomas, czy dwumas....
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Rocznik: 2010
- Kontakt:
dziwne wibracje e46 320d
Ermce sam poruszyłeś temat innych marek, wiec nie zarzucaj komuś że go kontynuuje.
Co do automatu i dwumasu to wg moich informacji nie było takich zestawów w BMW (chyba że w najnowszych modelach, ale nie sądzę).
Co do automatu i dwumasu to wg moich informacji nie było takich zestawów w BMW (chyba że w najnowszych modelach, ale nie sądzę).
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
dziwne wibracje e46 320d
no wlasnie, czyli nikt nie wie na pewno... wiec po co sie wymadrzac na przod, ze nie ma i takie tam??
moim zdaniem tam jest dwumasa, bo ktore DOBRE auto w dieslu z tego roku go nie posiada, jak nasze dziadunie e34 juz je mialy od blisko 20 lat??
moim zdaniem tam jest dwumasa, bo ktore DOBRE auto w dieslu z tego roku go nie posiada, jak nasze dziadunie e34 juz je mialy od blisko 20 lat??
- Jawor
- Administrator

- Kontakt:
dziwne wibracje e46 320d
Ermce, czy ty rozumiesz co czytasz?
Nie było nigdy dwumasu i automatu razem w BMW, tym bardziej w E34.
A jeśłi ktos tu się mądrzy na forum to tylko i wyłącznie Ty.
Nie było nigdy dwumasu i automatu razem w BMW, tym bardziej w E34.
A jeśłi ktos tu się mądrzy na forum to tylko i wyłącznie Ty.
-
harus
- Świeżak

dziwne wibracje e46 320d
Nie chcę przeszkadzać w dyskusjach ale obawiam się że nie pomogą mi one w rozwiązaniu mojego problemu.
- Jawor
- Administrator

- Kontakt:
dziwne wibracje e46 320d
Sprawdź łącznik elastyczny wału, podporę wału i tak jak pisał Szamil poduszki.
-
sowinek83
- Świeżak

- Model: 330d
- Rocznik: 2001
- Województwo: Mazowieckie
dziwne wibracje e46 320d
Witam wszystkich
Pozwolę sobie dopisać się do tematu ponieważ mam dokładnie taki sam problem. Wykluczam poduszki ponieważ je wymieniałem. Drgania występują na wolnych obrotach silnika. Po zwiększeniu obrotów do 1000 drgania ustępują. Poduszki skrzyni też są sprawne a poduszka na wale napędowym nie bierze w tym udziału ponieważ stoi w miejscu. Na łączeniu skrzyni i korpusu silnika jest mały wziernik w którym widać koło. Z tego miejsca dochodzi wyraźne pukanie. Proszę o pomoc.
Pozwolę sobie dopisać się do tematu ponieważ mam dokładnie taki sam problem. Wykluczam poduszki ponieważ je wymieniałem. Drgania występują na wolnych obrotach silnika. Po zwiększeniu obrotów do 1000 drgania ustępują. Poduszki skrzyni też są sprawne a poduszka na wale napędowym nie bierze w tym udziału ponieważ stoi w miejscu. Na łączeniu skrzyni i korpusu silnika jest mały wziernik w którym widać koło. Z tego miejsca dochodzi wyraźne pukanie. Proszę o pomoc.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
dziwne wibracje e46 320d
sowinek83 jesli masz mozliwosc zrzuc skrzynie i zobacz co tam moze pukac
-
harus
- Świeżak

dziwne wibracje e46 320d
Jest nowy trop! Byłem u znajomego mechanika zajmującego się tylko BMW i powiedział że wg niego winna jest podpora wału. Co o tym myślicie?
-
Szamil
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 530d
dziwne wibracje e46 320d
To tez jest dobry trop.harus pisze:Jest nowy trop! Byłem u znajomego mechanika zajmującego się tylko BMW i powiedział że wg niego winna jest podpora wału. Co o tym myślicie?
- zdeniu
- Świeżak

dziwne wibracje e46 320d
myślę że jeżeli byłeś u mechanika zajmującego się tylko BMW to gość był na tyle rozgarnięty ze zamiast wróżyć z fusów wlazł pod auto i stwierdził zużycie owej podpory organoleptycznieharus pisze:Jest nowy trop! Byłem u znajomego mechanika zajmującego się tylko BMW i powiedział że wg niego winna jest podpora wału. Co o tym myślicie?
w przeciwnym razie jeżeli problemem jest wizyta w warsztacie w którym mechanik może fizycznie zająć się autem proponuję jakiegoś myśliwego (oni są najlepsi od tropienia