e39 2,5 tds - jaka jest prawidłowa dawka paliwa
Moderator: Moderatorzy
-
mr.extreme
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
witam czytalem troche na forum o dawkowaniu i regulacjach nastwanika a właśnie sie nosze z zamiarem regulacje stad mohje pytanie jaka powinna byc prawidłowa dawka paliwa bo znalazlem ze miedzy 3 a 9 ale to dosc szeroki przedzial, wiec stad moje pytanie jaka powinna byc ustawiona optymalna, z gory dzieki 
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
mr. extreme jutro jade do pompiarza wlasnie ja regulowac i wyspowiadam sie w tym temacie o dawce
zmolestuje intelektualnie mojego pompiarza
zmolestuje intelektualnie mojego pompiarza
-
mr.extreme
- Bywalec
to go wypytaj ile sie da i o co sie da, jak dawka wieksza wplywa na auto jak mniejsza i jaka naljepsza no i jaka Ci ustawil i jakie wrazenia 
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
wiem ze jak dawka zbyt bogata to rzuca silnikiem (podobnie jak przy wywalonej dwumasie) u mnie jest zbyt bogata, reszta szegulow jutro po poludniu 
-
mr.extreme
- Bywalec
czekam do jutra w takim razie
pozdrawiam
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
sorki za to ze wczoraj nie napisalem ale gosc powyjezdzie od pompiarza zaparkowal mi w bagazniku, a ze mialem nocke, wiec pisze teraz.
Nie ma dawki odpowiedniej, konkretnej, jest tylko przedzial miedzy 3, a 9 mg/suw. mialem 8 mg/suw, pompiarz zmienil mi na 4 mg/suw. Auto teraz jest zwawsze, nie myslalem ze to bedzie bez znaczenia na przyspieszenie (moc) a tu mile zaskoczenie
jest jednak pewnien mankament w ustawianiu dawki... Pomparz powiedzial mi oczywiscie o tym przed podjeciem decyzji przeze mnie czy regulujemy, a jest to rozszczelnienie pompy (nie od razu ale z czasem zacznie sie pocic)
Nie ma dawki odpowiedniej, konkretnej, jest tylko przedzial miedzy 3, a 9 mg/suw. mialem 8 mg/suw, pompiarz zmienil mi na 4 mg/suw. Auto teraz jest zwawsze, nie myslalem ze to bedzie bez znaczenia na przyspieszenie (moc) a tu mile zaskoczenie
jest jednak pewnien mankament w ustawianiu dawki... Pomparz powiedzial mi oczywiscie o tym przed podjeciem decyzji przeze mnie czy regulujemy, a jest to rozszczelnienie pompy (nie od razu ale z czasem zacznie sie pocic)
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Coś bajki pompiarz opowiada... dawka nie ma nic do "pocenia" się pompy - jeśli już to kwestia nie wymienionych uszczelek.
Dawka ma wpływ na wydatek paliwa na wyjściu z tłoczenia - czyli w przewodach paliwowych idących do wtryskiwaczy.
Ciśnienie wewnątrz pompy przed tłoczeniem jest zależne od obrotów silnika, a te pozostaną bez zmian.
Więc jak ma się niby pompa rozszczelnić i zacząć pocić?
Dawka ma wpływ na wydatek paliwa na wyjściu z tłoczenia - czyli w przewodach paliwowych idących do wtryskiwaczy.
Ciśnienie wewnątrz pompy przed tłoczeniem jest zależne od obrotów silnika, a te pozostaną bez zmian.
Więc jak ma się niby pompa rozszczelnić i zacząć pocić?
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
raven, gosc w tym siedzi od dziecka, bo jego ojciec od lat 70 mial warsztat diesla i wie co mowi, ja na pompach wtryskowych znam sie tyle co w technikum powiedzieli, nie mam wiec podstaw mu nie wierzyc.
Odkrecal 3 sruby, jedna sruba (od gory mompy) szla bardzo ciezko i wtedy powiedzial "o, skas to znam... zaraz bedzie cieklo...", naszczescie u mnie nic nie cieknie jak do tej pory, ale powiedzial ze z czasem beda male wycieki i wtedy bedzie trzeba uszczelnic pompe
dodam ze gos ustawiajac dawke nie patrzyl sie ciagle w kompa, zrobil to na sluch (doslownie), tylko na kompie sprawdzil czy jest ok
ja caly czas w komputer wpatrzony i widze jak z kazdym puknieciem zmienia sie dawka, poskrecal wszystko, przejechalem sie, oczyscil pompe, popatrzyl czy nie cieknie i wtedy pozwoli odjechac
Odkrecal 3 sruby, jedna sruba (od gory mompy) szla bardzo ciezko i wtedy powiedzial "o, skas to znam... zaraz bedzie cieklo...", naszczescie u mnie nic nie cieknie jak do tej pory, ale powiedzial ze z czasem beda male wycieki i wtedy bedzie trzeba uszczelnic pompe
dodam ze gos ustawiajac dawke nie patrzyl sie ciagle w kompa, zrobil to na sluch (doslownie), tylko na kompie sprawdzil czy jest ok
ja caly czas w komputer wpatrzony i widze jak z kazdym puknieciem zmienia sie dawka, poskrecal wszystko, przejechalem sie, oczyscil pompe, popatrzyl czy nie cieknie i wtedy pozwoli odjechac
- raven_1983
- Ekspert

- Skrzynia biegów: Automatyczna
Mechanicy i goście od klimy też pewnie w tym siedzą od dziecka... i twierdzą w zaparte, że aby założyć klimę w E34 trzeba:
a) rozpinać układ chłodzenia i wyjmować chłodnicę
b) zdejmować deskę rozdzielczą aby wymienić nagrzewnicę
i jeszcze kilka innych mniej znaczących cudów nie mających żadnego zastosowania w rzeczywistości.
Jeżeli mechanik potrafi po tym, że ciężko odkręca się śrubka ocenić stan uszczelki pod dokręcanym elementem... to... zazdroszczę mu
a) rozpinać układ chłodzenia i wyjmować chłodnicę
b) zdejmować deskę rozdzielczą aby wymienić nagrzewnicę
i jeszcze kilka innych mniej znaczących cudów nie mających żadnego zastosowania w rzeczywistości.
Jeżeli mechanik potrafi po tym, że ciężko odkręca się śrubka ocenić stan uszczelki pod dokręcanym elementem... to... zazdroszczę mu
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
niektorzy twierdza tez ze do wymiany rozrzadu trzeba glowice sciagac
ale temu gosciowi wierze, bo naprawde wie co mowi, jak powie tak zawsze jest (sprawdzaja sie jego slowa)
ale temu gosciowi wierze, bo naprawde wie co mowi, jak powie tak zawsze jest (sprawdzaja sie jego slowa)
-
mr.extreme
- Bywalec
ja juz tez po regulacji, bylem dzis u swojego medyka, dawka na poczatku jak sprawdzil wachala sie miedzy 2,9 a 3 zmienil na 4 bo powiedzial ze to najbardziej optymalne ustawienie, przy 4,5 albo 5 juz slabnie auto,posprawdzal co trzeba i wszytsko ok, auto faktycznie zrobilo sie troszke rzwawsze
teraz tylko pozostaly do wymiany koncowki wtryskiwaczy 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re: e39 2,5 tds - jaka jest prawidłowa dawka paliwa
Zatem można sobie tak powtarzać w kółko a i tak ktoś wyskoczy z rewelacją - zgodnie z tym wszystkim co do znudzenia jest napisane na forum, jeśli interfejs będzie poprawnie działał z DDE poniżej 2.2 to również poproszę namiar na sprzedawcę. ;] Poza tym INPA w starszych sterownikach nie jest dobrym narzędziem.
To nie jest jakaś bajka ani nie kwestia interfejsu, to kwestia komunikacji sprzętowej - do obsługi potrzeba fizycznego portu COM. Nie jest to możliwe do uzyskania poprzez magistralę USB, prostym przykładem jest chociażby brak obsługi USB spod DOSa. :] Taki port nie istnieje dla programu, pozostaje symulacja portu, która nie działa tak samo (izolowane środowisko?). Stąd DIS nie skomunikuje się jak należy - jeśli ktoś napisze nową wersję oprogramowania z emulacją widoczną jak należy, to będzie dopiero krok we właściwym kierunku. Tylko po co...
Pozdrawiam i czekam na konkretne, merytoryczne i sprawdzone rewelacje.
To nie jest jakaś bajka ani nie kwestia interfejsu, to kwestia komunikacji sprzętowej - do obsługi potrzeba fizycznego portu COM. Nie jest to możliwe do uzyskania poprzez magistralę USB, prostym przykładem jest chociażby brak obsługi USB spod DOSa. :] Taki port nie istnieje dla programu, pozostaje symulacja portu, która nie działa tak samo (izolowane środowisko?). Stąd DIS nie skomunikuje się jak należy - jeśli ktoś napisze nową wersję oprogramowania z emulacją widoczną jak należy, to będzie dopiero krok we właściwym kierunku. Tylko po co...
Pozdrawiam i czekam na konkretne, merytoryczne i sprawdzone rewelacje.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
kacperwww
- Świeżak

Sorki za poruszenie tematu ale mam problemik. Najpierw screeny prze czyszczeniem nastwnika. BMW e39 2,5tds 143km 1997r
Silnik rozgrzany odpalony:

Silnik rozgrzany na zapłonie:

Proszę o pomoc jak to teraz poustawiać ładnie po wyczyszczeniu. Przed czyszczeniem dużo paliła. Potrzebował bym teraz jakieś parametry co jak ustawić profesjonanie
Które parametry ustwaić jak były a które skorygować. Wiem żeby dawke ustawić na 4mg. Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Silnik rozgrzany odpalony:

Silnik rozgrzany na zapłonie:

Proszę o pomoc jak to teraz poustawiać ładnie po wyczyszczeniu. Przed czyszczeniem dużo paliła. Potrzebował bym teraz jakieś parametry co jak ustawić profesjonanie
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=6846siudek pisze:Fabryczne m51:
- kąt wtrysku: 0,95 (+-0,03), 0,9 przy większym przebiegu (+-0,03) (DIS: 2,51 stopnia)
- dawka paliwa: 3,5-4,5mg (wskazanie komputera, niektórzy podają nawet do 6mg)
- obroty jałowe: 727rpm
Aha, dawkę paliwa podajesz w mg/Hub... czyli po polsku w miligramach na suw (z EN 'stroke' a z DE 'hub'). :] No i NIE "Mg" - bo z wielkiej to jest MEGA gram i 4mln gramów to trochę za dużo .
Pzdr.
siudek siudkowski
-
NegroEG
- Świeżak

- Województwo: Warmińsko-mazurskie
czyli wedlog mnie (laika) spritz begin (poczatek rozpryskiwania) powinno fabryczni wynosic 2.51 stopnia czyli masz zaduzo o 0.31 stopnia wedlog dis(+-0.03)