[E36] 325 TDS klimatyzacja

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
rockybor
Bywalec
Seria: E90-93
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 2007
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: rockybor »

Witam

Posiadam dopiero miesiąc tds i nie wiem czy wystarczy u mnie odgrzybic i wymienić czynnik czy też nie:

- po włączeniu na panelu przycisku z symbolem szronu nie załącza się sprężarka

Jeżeli w środku nie ma czynnik to powinna włączyć się sprężarka, jak to wogóle można zdiagnozować? Pytam się ponieważ nie chce na marne wydawać kasy, bo czytałem na forum o różnych przypadkach, że klima działa kilka dni i koniec z powodu nieszczelnego układu lub zatarcia sprężarki, itp.

dziekuje za odp
E90 318d N47 143KM
mrherod
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: mrherod »

moze ci padla albo sie zatarla. nabij klime jak bedzie piszczal pasek to do wymiany sprezarka. zobacz tez czy napecie dochodzi.
M-Tech :)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Zobacz czy załącza się wentylator od klimy po włączeniu "śnieżynki".

Jeżeli nie to brak czynnika lub spalone bezpieczniki.

Pojedź do serwisu klimy na sprawdzenie szczelności i nabicie czynnikiem - przy okazji rozpiął bym układ przy sprężarce i zobaczył jak wygląda...

Osuszacz też pewnie będziesz musiał wymienić.

Jeżeli układ szczelny i brak opiłków metalu to śmiało nabijać (po wymianie osuszacza) i cieszyć się chłodem.

Jeżeli są opiłki no to cóż... wyłożyć kilka tysięcy na nowe WSZYSTKO co związane z klimą lub zapomnieć o klimie.

Niestety jak się sprężarka zaciera to sypie opiłkami w układ, wymiana tylko sprężarki = w nową sprężarkę idą opiłki i się zaciera... a wypłukanie opiłków z układu... marzenie ściętej głowy.
Awatar użytkownika
rockybor
Bywalec

Czy osuszacz powietrza to filtr odnawiający ?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=95

gdzie go mogę znaleźć?

Dzięki wielkie za odpowiedzi ale już skutecznie mnie nastraszyliście tymi opiłkami i jak znam życie i mojego pecha to będę miał je w układzie. Czy to sprzęgło przy sprężarce nie załącza sprężarki jak nie ma w układzie czynnika? Bo jeżeli nie to sprężarka by się raz dwa zatarła?
E90 318d N47 143KM
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Sprężarkę klimatyzacji załącza sterownik silnika - robi to poprzez przekaźnik sprężarki klimatyzacji.

Jeśli chcesz sprawdzić co i jak sam to po kolei, na wyłączonym silniku (po sprawdzeniu przywróć stan zastany, tj. usuń mostek i wsadź przekaźnik na miejsce):
0. włączyć zapłon, włączyć nawiew na 1 lub na minimalny nawiew dla klimatronika, włączyć "śnieżynkę".
1. w skrzynce bezpieczników wyjąć przekaźnik klimy i zmostować - sprzęgło powinno kliknąć dość wyraźnie
2. wyjąć przekaźnik pierwszego biegu wentylatora i zmostować - wentylator powinien sobie zacząć pracować
3. odpiąć od presostatu jedną wtyczkę (niech będzie, że białą... ale nigdy nie pamiętam która jest która...) zewrzeć na chwilę wtyczkę z żeńskimi gniazdami. Jeżeli to wtyczka niskiego ciśnienia to powinien się załączyć na niskie obroty wiatrak, jeżeli wysokiego to zacznie wiać jak szalony, jeśli drugie to przejść do punktu 4, jak pierwsze to do 5.
4. Wybrana wtyczka była od wysokiego ciśnienia, spiąć ją na miejsce, odpiąć drugą, zmostować, jeżeli wentylator załączy się na niskie obroty to należy podejrzewać brak czynnika w układzie
5. Jeżeli zmostowanie wtyczki niskiego ciśnienia spowodowało załączenie wentylatora na pierwszy bieg to prawdopodobnie brak czynnikia. Odkręcić kapturek z grubego przewodu i delikatnie wcisnąć zaworek. Jeśli stawia opór to jakieś śladowe ciśnienie w układzie może być i nacisnąć nieco mocniej i sprawdzić czy zrobi "pss" natychmiast odpuścić. Jeżeli było "pss" to układ jest szczelny, jeśli zaworek bez szczególnego oporu dał się wcisnąć i cisza to układ pusty.
6. ręką zakręcić ośką sprężarki klimatyzacji, jeśli kręci się lekko ale z wyczuwalnym przeskokiem to sprężarka ma szanse być jak najbardziej sprawna. Jeśli sprężarka nie daje się obrócić lub kręci się ciężko to zatarta.

Tyle co można zrobić z diagnostyki w warunkach parkingowych bez azotu i narzędzi.

Ewentualnie możesz jeszcze zamiast naciskania zaworka ścisnąć palcami wąż od sprężarki - jak się daje ścisnąć to wysoce prawdopodobne, że nie ma czynnika.

Jeśli wszystkie powyższe punkty są "ok" i w układzie było śladowe ciśnienie czynnika chłodzącego to śmigaj do jakiegoś zakładu zrobić typowy "serwis" tj. wypompowanie reszty czynnika, próżnia, nabicie i powinno być ok.

Kontrolnie po odzyskaniu czynnika nabił bym układ azotem i sprawdził czy trzyma szczelność.

Jeżeli wszystko ok, to dla świętego spokoju wymienił bym również osuszacz - to element numer 6 (filtr odwadniający) z podanego przez Ciebie linka. Raczej nie kupował bym w ASO... można dostać nowy dużo taniej.

Najgorszy wariant to przypadek w którym nie jesteś w stanie obrócić ręką ośki sprężarki - nie łudził bym się w to, że jest zablokowana zbyt wysokim ciśnieniem czynnika ;)
Awatar użytkownika
rockybor
Bywalec

jeszcze nie robiłem instrukcji co raven napisał ale jedno jest pewne - po włączeniu snieżynki wentylator się nie kręci
E90 318d N47 143KM
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

przy tylko takich symptomach masz następujące opcje:
a) brak czynnika klimy - wysoce prawdopodobne
b) uszkodzony presostat - mało prawdopodobne
d) uszkodzona instalacja elektryczna - jeżeli uszkodzenie przy wiatraku to nie sprawdzi się bez mostkowania przekaźnika wiatraka
e) uszkodzony wiatrak - lubią się odrywać magnesy
Awatar użytkownika
rockybor
Bywalec

1. sprzęgiełko klimy pyka
2. wiatraczek chodzi na 1 biegu

ale przyznam się że nie wiem gdzie jest presostat :)
E90 318d N47 143KM
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

raven piszesz o przekaznikach czyli o tych obok bezpiecznikow??? tez musialbym zastosowac sie do instrukcji w jak najblizszym czasie (wiem tylko ze wiatrak chodzi gladko, bo palcem spokojnie da sie go obracac)

a, jeszcze jedno pytanie, co do obrotu oska sprezarki to chodzi o ta oske na ktorej jest kolo pasowe klimy, jak nim obrocic??
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

rockybor:
To kwestie sprzęgła i wiatraka możemy od razu wykreślić - są sprawne.

Presostat jest przykręcony na osuszaczu - prawy przód auta, na dole, lekko pod zbiorniczkiem płynu do spryskiwaczy.

Od presostatu odchodzą dwie wtyczki które powinny być spięte z 2 wtyczkami z instalacji klimy. W okolicy mogą też walać się wtyczki od pompki spryskiwaczy świateł i pompki intensywnego mycia.

Obstawiam brak czynnika, dla pewności jeszcze sprawdź czy i jak kręci się ośka sprężarki, oraz czy przewody klimy są miękkie ew. czy zaworek daje się łatwo wcisnąć bez pssss... (nie robi różnicy który zawór... ciśnienie jeśli było by w układzie to i tak by się wyrównało).

Ermce:
W E34 TDS przekaźniki są w skrzynce bezpieczników...
Wentylator to drugi rząd od dołu, 2 i 3 od lewej (pierwsze gniazdo może być puste jeżeli nie ma instalacji pod spryskiwacze świateł).
Sprężarka klimy to mały przekaźnik - są 4, sprężarką steruje lewy górny.

Mówiąc o ośce sprężarki mam na myśli obracanie wałkiem sprężarki - koło pasowe jest na wałku poprzez sprzęgło.
Można ręką chwycić za wewnętrzny element i zakręcić ośką - przy nie załączonym sprzęgle koło pasowe kręci się luźno.

Zdjęcie na szybko z google:
Obrazek

Zewnętrzny pierścień jest na sprzęgle, wewnętrzny na ośce.

Powód edycji: Pomieszałem w pamięci... klima w E34 jest sterowana lewym górnym małym przekaźnikiem...
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2010, 22:43 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

tak tez wlasnie myslalem ale chcialem sie upewnic :)
dzieki raven za wyczerpujace rady
Awatar użytkownika
rockybor
Bywalec

Załączam zdjęciem przekaźników od lewej : bieg 2 wentylatora, klima, bieg 1 wentylatora

Po zmostkowaniu gniazda 1 i M wyraźnie cyka sprzęgiełko

Moje pytanie czy u góry powinno być gniazdo bo u mnie nic nie ma, a odnóżka przekaźnika jest.

Drugie moje spostrzeżenie to że ze środkowych gniazd zaznaczonych na czerwono idzie napięcie 12V (mierzyłem pod masę z karoserii). Te napięcia są cały czas nie zważając na to czy mam załączoną śnieżynkę czy nie. To kiedy ten przekaźnik będzie wiedział że załączyłem sobie klime?
przekaz klimy.jpg
E90 318d N47 143KM
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Argh... głupi ja... :x podałem pełną instrukcję przekaźników i tak dalej... ale dla E34 :oops:

Zdaje się, że wszystko jest ok.

lewe i środek - sterowanie przekaźnikiem, środek idzie do sterownika silnika, lewe to stałe +12
prawe i dół - obwód załączany, prawy to stałe +12 a dół idzie do sprzęgła sprężarki

Przekaźnik w E36 w odróżnieniu od E34 zawiera w sobie diodę więc najprawdopodobniej występowanie + na środkowym jest ok.

Wsadź przekaźniki i na zgaszonym silniku zewrzyj piny we wtyczce presostatu (przy załączonym zapłonie i włączonej klimie).

Jak ruszy wentylator to znaczy, że brak czynnika - jak ruszy na drugim biegu i będzie urywał głowę to znaczy, że nie ta wtyczka... a silnik zgaszony żeby sprężarki nie zajechać.

Dodano: 02 Kwi 2010 21:44

Tak sobie dziś zastanawiałem się jadąc autem czy nie napisałem jakiejś głupoty i nie dawało mi to spokoju...

Po dojechaniu na parking maska w górę i kontrola przekaźników... no i oczywiście babol w posta się wkradł :)

Przekaźnik klimatyzacji to tak jak napisałem mały przekaźnik... ale nie prawy górny a lewy górny - prawy górny to pompka obiegu wody, prawy dolny to klakson, lewy dolny to intensywne mycie szyb.

Poprawiłem powyższego posta na wszelki wypadek żeby treść była prawidłowa.
Awatar użytkownika
rockybor
Bywalec

Niestety po serwisie klimy (szczelność + nabicie ) nie załączyła się sprężarka - coś z elektryką. Wcześniej sprawdzałem na krótko wentylator oraz sprzęgiełko i chodziło.

Wyjąłem przekaźnik klimy i zwarłem na krótko efekt - KLIMA DZIAŁA

Więc jest problem ponieważ wychodzi na to, że klimatronik nie daje sygnału na przekaźnik.

Rozmawiałem ze fachowcami od BMW (tzn serwis+ sklep) to w całym swoim życiu spotkali się właśnie z walniętym klimatronikiem (czy chodzi o ten panel w środku?). Pytanie dlaczego wszystko inne funkcjonuje (temp.,nawiewy itp).

Pomierzyłem woltomierzem i faktycznie, czy mam włączoną śnieżynkę czy nie to napięcia się nie zmieniają więc przekaźnik nie wie, że ma się załączyć.

Oto moje pomiary wartości napięcia
Obrazek
Obrazek

1 + masa = 12V
2 + masa = 12V
3 + masa = 12V
2+4(-) = 12V

Jeżeli na 4 wyślemy 12V to załącza się klima.

Na jakie nożyki powinien iść sygnał od klimatronika, który spowoduje włączenie 12V na 4 (87) odnóżkę? Obstawiam 1 (85) ale nie jestem pewien.

Czy może ktoś pomierzyć napięcia jakie są u niego bez śnieżynki i z śnieżynką - Dzięki wielkie

jakieś sugestie?
E90 318d N47 143KM
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Sygnał decydujący o załączeniu idzie na 85 ale nie z klimatronika.

Sprzęgło załącza sterownik silnika.

Klimatronik sygnalizuje sterownikowi załączenie poprzez pin 44 wtyczki przy kompie silnika - podaje tam +.
Awatar użytkownika
rockybor
Bywalec

Jakby nie było jak zmostkuje 85 i 87 to klima działa.

Ale jak mierze napięcie to na 85 i masie (karoseria) jest +12V wiec trochę nie rozumiem jak może tam iść sygnał :( dający start sprężarce.
E90 318d N47 143KM
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Od strony teorii jest to bardzo proste:
klima wyłączona = sterownik silnika daje +
klima włączona = sterownik silnika daje masę

Skoro w układzie masz gaz pod właściwym ciśnieniem to najsensowniej było by gdybyś podjechał podpiąć auto pod sensowny komp.

Jeżeli po nakazaniu sterownikowi silnika (DDE) załączenia sprężarki klimy nic się nie będzie działo to sprawdzić trzeba ścieżkę DDE -> przekaźnik -> sprężarka.
Jeśli załączenie klimy na poziomie sterownika załącza sprężarkę to sprawdzić należy:
a) Czujnik temperatury parownika (również do sprawdzenia interfejsem diagnostycznym... tj. jaka jest temperatura parownika, przy wyłączonej klimie powinna być taka jak powietrza zewnętrznego)
b) Połączenia między sterownikiem klimy a DDE.
Awatar użytkownika
rockybor
Bywalec

Masz rację z tym sterowaniem masą :) nie przemyślałem tego.

Po majówce podjadę na komputer BMW.

Trochę mnie dziwi fakt że w przekaźniku mam 5 pinów a w gnieździe 4 wtyki. To ta jedna odnóżka niby po co.
E90 318d N47 143KM
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Na schematach przekaźnik ma 4 nogi... nie wiem po co piąta :)
Awatar użytkownika
rockybor
Bywalec

Czy możliwe, że jest uszkodzony presostat ? (wiatraczek klimy chodzi po włączeniu śnieżynki)
E90 318d N47 143KM
ODPOWIEDZ