[e46]Dziwne wibracje 320d
Moderator: Moderatorzy
-
harus
- Świeżak

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2003
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Śląskie
dziwne wibracje e46 320d
Tak więc podpora wymieniona a efektu brak. Ciągle se same drgania. Pojechałem do mechanika żeby auto wyszarpali na szarpakach. Stwierdzili że wszystko w idealnym stanie! Wytlumaczylem majstrowi o co chodzi no i powiedział co podejrzewa. Kiedy go przewiozłem mina mi zbladła i sam nie wiedział co powiedzieć. Mówił ze jak mu mowilem drgania to ze troche inaczej to wyglada. To sa bardzo mocne drgania. To wibracje odczuwalne w tylnej czesci auta. Powiedzial ze skrzynia jest ok ale znalazlem w sieci opis kolesia ktora ma taki sam proble i tez a auto tez w automacie do tego podobny przebieg. Pisal ze jezdzi już dwa lata z takim czymś i ciągle nic! Wymienił prawie wszystko oprucz skrzyni! Sam już nie wiem co o tym myslec.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
dziwne wibracje e46 320d
pewnego razu jechalem z kumplem kupic e34 w automacie. Tez nia rzucac zaczelo jak zmienila bieg z 3 na 4, to juz nie byly wuibracje a rzucanie tylkoem przy okolo 80km/h. Nie kupilismy jej, ale kumpel pytal sie swojego mechanika co to moglo byc, ten wspomnial, ze to jakies lozyska, czy cos w skrzyni biegow
-
dawid 3212
- Świeżak

- Rocznik: 2002
- Województwo: Pomorskie
dziwne wibracje e46 320d
witam jestem nowy, potwierdzam Jawor, byłem u speca tylko i wyłącznie od skrzynek ałtomata w frankfurcie nad menem i powiedział wyraznie ze w bmw 320d nie ma dwumasa tylko Wandler czyli sprzęgło hydrokinetyczne pozdrówka
-
lieder_r
- zbanowany

dziwne wibracje e46 320d
dawid 3212 pisze:witam jestem nowy, potwierdzam Jawor, byłem u speca tylko i wyłącznie od skrzynek ałtomata w frankfurcie nad menem i powiedział wyraznie ze w bmw 320d nie ma dwumasa tylko Wandler czyli sprzęgło hydrokinetyczne pozdrówka
A nie mowilem?
"...Ja wiedzialem ze tak bedzie, Ja wiedzialem..." G. Halama
- pawel1771
- Bywalec
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
dziwne wibracje e46 320d
Witam nie wiem czy to pomorze ale sprawdz czy to sprzegło gómowe zaraz za skrzynia jest dobre ja miałem tak w e34 z reczna skrzynia na 2 i 3 biegu trzepało autem.
-
dawid 3212
- Świeżak

dziwne wibracje e46 320d
Witam pół roku temu kupiłem e46 320d automat 2002, 150ps, 150tkm. mam problem ze zbyt dużymi wibracjami były od poczatku ponieważ nieznam sie na autach to moje pierwsze i takie kupiłem, myslałem ze tak jest w dislach, ale myliłem sie. Na Neutralnym jest 700-750 obr/min i wibracje są spore w kabinie. Jak przełącze na ''D'' spadają obroty do 600-650 to dopiero napierdziela wszystko sie telepie a wycieraczka od pasazera az podskakuje. kiedy tylko troche dodam gazu do 1000 obr. wibracje znikają, kiedy jade tez jest ok. jadąc przez miasto gdy zblizam sie do swiateł lub widze ze musze zwolnic to zrzucam na Neutralny bo niemoge zniesc tego trzesawiska. Byłem u speca od skrzynek automata i powiedział Wandler moze byc, nie w skrzyni tkwi przyczyna powinienem sprawdzic poduchy. okazało sie ze jedna była do du...,wiec wymieniłem. ostatnio czytałem posty ludzie piszą ze nie da sie zobaczyc usterki poduchy bez jej wymątowania. Ja osobiscie widziałem jak mechanik podwarzył silnik brechą i widziałem jak poduszka była rozerwana na dwie czesci. Ktoś napisał też o poduchach olejowych, co to jest?, moja była całkiem normalnie gumowa chyba ze moze w srodku niej jest jakis olej ? , -niewiem. Byłem takrze w serwisie bmw, komputer pokazał bład na swiecyzarowej, ale ja przeciez wymieniałem wszystkie swiece , jak w zime miałem problem z odpalaniem. Powiedzieli ze to komputerek od swiec i do tego musi być wgrany nowy program, oki zrobili. Wibracje troszke sie zmniejszyły ale tylko na Neutralnym, na ''D'' napierdziela tak jak było. Kto zna lub miał taki problem?
Duże Pytanie , za odpowiedz bardzo Dziękuje
Duże Pytanie , za odpowiedz bardzo Dziękuje
-
lieder_r
- zbanowany

dziwne wibracje e46 320d
A masz stan oleju w skrzyni? Jesli jest go za malo, to mogą wystapic objawy przez Ciebie opisywane.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
dziwne wibracje e46 320d
Tak szczerze - jeśli jedna poduszka silnika była wywalona to wymienił bym od razu hurtem obydwie, i poduszki skrzyni... też dostały od silnika...
-
dawid 3212
- Świeżak

dziwne wibracje e46 320d
Witam zapomniałem dodac ze gościu od skrzynek wymienił płyn czy olej. Na moją prośbe, bo jak wczesniej sie dowiadywałem sam bym tego nie zrobił bo do tego musi byc odpowiednia temperatura i objetosc musi dokładnie sie zgadzac. pozniej wszystkie filtry też wymienione. mechanik który wymieniał swiece powiedział ze jest bardzo zasyfiony kolektor wiec pojechałem znowu przeczyscic go i też zawór egr , ale nic nie pomogło. co moze powodowac zaczadzanie kolektora?. Jeszcze jest ładnie zamulony, rano lub po kilku godzinach jak silnik jest zimny lub przestudzony jest bardzo słaby. gdy ruszam z miejsca albo jak jade powoli i wciskam mu gaz, nie reaguje odrazu mnw. po 2 sekundach. wciągu dnia jak jest okazja to wciskam mu do konca przez tyle czasu na ile pozwoli mi droga wiec niewiele.Za mną zawsze ogromna czarna chmura. Co to są olejowe poduchy?. Wielkie Dzieki za chęci.
-
Szamil
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 530d
dziwne wibracje e46 320d
Witam,
niema czegos takiego jak olejowe poduchy. Z tego co opisujesz to "rodzynka" raczej nie kupiles. Na mocne dymienie pomoze wymiana odmy.( Oelabscheider-jestes chyba z DE:)) Jesli chodzi natomiast o opoznienia w przyspieszaniu to jest to silnik z turbina i zawsze takie cos wystepuje. Jesli uwazasz ze nie jest to normalne to przeczysc zawory od sterowania EGR i turbo oraz sprawdz czy przeplywomierz nie jest walniety.
Co do telepania to sprawdzilbym jeszcze wtryski.
Pozdrawiam
niema czegos takiego jak olejowe poduchy. Z tego co opisujesz to "rodzynka" raczej nie kupiles. Na mocne dymienie pomoze wymiana odmy.( Oelabscheider-jestes chyba z DE:)) Jesli chodzi natomiast o opoznienia w przyspieszaniu to jest to silnik z turbina i zawsze takie cos wystepuje. Jesli uwazasz ze nie jest to normalne to przeczysc zawory od sterowania EGR i turbo oraz sprawdz czy przeplywomierz nie jest walniety.
Co do telepania to sprawdzilbym jeszcze wtryski.
Pozdrawiam
-
dawid 3212
- Świeżak

dziwne wibracje e46 320d
Witam (oelabscheider) to odma tak?. Zgadza sie jestem w DE, ale nie długo i dużo nierozumiem. Bardzo Dziękuje za chęci i porady. nie długo wracam do domu na krótki urlop i posprawdzam wszystko co doradzacie jak wróce dam znac. Nara pozdrówka.
-
Pikun
- Bywalec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
dziwne wibracje e46 320d
Może nie mam ani E46 ani automatu, ale słuchaj mam u siebie źle założony wydech i też mam takie pukanie, ale bardziej przy przyspieszaniu około 1500-1700 obrotów. Może sprawdz u siebie czy nie dotyka wydech gdzieś w tunelu i dlatego puka, bo pomimo wieszaków i tłumika drgań jednak wydech jakoś tam się trzęsie, a jeśli dotyka budy to napewno będzie głośno 
-
Szamil
- Bywalec
dziwne wibracje e46 320d
Tak tez moze byc, w swojej 530d wlasnie metalowy lacznik elastyczny wydechu wpadal mi w delikatne wibracje.Pikun pisze:Może nie mam ani E46 ani automatu, ale słuchaj mam u siebie źle założony wydech i też mam takie pukanie, ale bardziej przy przyspieszaniu około 1500-1700 obrotów. Może sprawdz u siebie czy nie dotyka wydech gdzieś w tunelu i dlatego puka, bo pomimo wieszaków i tłumika drgań jednak wydech jakoś tam się trzęsie, a jeśli dotyka budy to napewno będzie głośno
=> dawid3212, tak , Oelabscheider to odma.
Pozdrawiam
-
dawid 3212
- Świeżak

dziwne wibracje e46 320d
Witam dzisiaj czyscilem egr był ładnie zasyfiony mimo ze pół roku temu tez go czysciłem i był mnw. podobnie zaklejony jakby takim czarnym smarem to chyba sadza zmieszana z olejem i w kolektorach ssacych tak samo fabryka smaru. Czy to normalne? Znacie tego przyczynę?.
- raven_1983
- Ekspert

dziwne wibracje e46 320d
Opary oleju z odmy i/lub turbo + sadza ze spalin = norma.
-
dawid 3212
- Świeżak

dziwne wibracje e46 320d
Witam pytanie do -Szamila- byłem u mechanika i pytałem o opoznioną reakcje,kiedy wciskam gaz i o to ze jest słaby, musze mu bardzo duzo dawac zeby jako tako sie rozpędzał.powiedział mi Luftmasumesa, niewiem jak sie to pisze poprawnie, pisze jak slyszalem. Znasz co to jest na Polski ?? i czy wogole moze to byc przyczyną tego zamulenia??. Dodam ze jak pare razy mu powciskam do konca to troche lepiej reaguje ale jak silnik ostygnie odnowa muli. pozdro
- raven_1983
- Ekspert

dziwne wibracje e46 320d
Luftmassenmesser?
Przepływomierz.
Przepływomierz.
-
Szamil
- Bywalec
dziwne wibracje e46 320d
raven_1983 pisze:Luftmassenmesser?
Przepływomierz.
Ja wohl Herr General !!
-
dawid 3212
- Świeżak

dziwne wibracje e46 320d
Witam ponownie dzis byłem u mechanika, powiedzial- taki syf w kolektorach ssacych to przez pierscienie olejowe są wyjechane i turbina puszcza (nie zrozumiałem co puszcza) poprostu silnik jest na wykonczeniu i chodzi jak traktor bo chandlaz zrobił mi wała i na 100% jest przekręcony licznik, jakbym chciał zeby silnik lepiej chodził to musi byc regenerowana głowica i turbo. Pozdrawiam
Dodano: Pon Sie 16, 2010 12:02 am
Witam ponownie, obiecałem ze dam znac, wiec pisze. Z waszych porad , za ktore z góry szczerze dziękuje, wymieniłem 4 poduszki i teraz jest super super. Miałem tez problem z takim burczeniem jakby gdzies jakis platik lub osłona była poluzowana przy 1000 obr. Byłem z tym u kilku mechaników ; pierwszy własnie szukał poluzowanych plastików, 2-gi wymienił rolke napinacza, 3-ci wogle był zielony, 4-rty powiedział ze to kolektor ssacy wpada w takie wibracje ze to tak słychac i nie mam sie tym sie przejmowac, 5-ty nareszcie wiedział, była to rolka pasowa od alternatora. wczesniejszy własciciel wstawił rolke sztywną, a ja powinienem miec sprzęgłową ,taką co w jedna strone sie blokuje a w drugą kręci. Mechanik wymienił i juz tego nie słychać. Będe miał jeszcze kilka pytan, niedługo napisze. Dziękuje i Pozdrawiam.
Dodano: Pon Sie 16, 2010 12:02 am
Witam ponownie, obiecałem ze dam znac, wiec pisze. Z waszych porad , za ktore z góry szczerze dziękuje, wymieniłem 4 poduszki i teraz jest super super. Miałem tez problem z takim burczeniem jakby gdzies jakis platik lub osłona była poluzowana przy 1000 obr. Byłem z tym u kilku mechaników ; pierwszy własnie szukał poluzowanych plastików, 2-gi wymienił rolke napinacza, 3-ci wogle był zielony, 4-rty powiedział ze to kolektor ssacy wpada w takie wibracje ze to tak słychac i nie mam sie tym sie przejmowac, 5-ty nareszcie wiedział, była to rolka pasowa od alternatora. wczesniejszy własciciel wstawił rolke sztywną, a ja powinienem miec sprzęgłową ,taką co w jedna strone sie blokuje a w drugą kręci. Mechanik wymienił i juz tego nie słychać. Będe miał jeszcze kilka pytan, niedługo napisze. Dziękuje i Pozdrawiam.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
dziwne wibracje e46 320d
co do wpadania w wibracje mam pytanie, znajomy kupił jakiś rok temu e39 520d z 1999r. problem jest z tym że od 1500 do 2000 tyś auto wpada w wibracje czuć je za fotelami przednimi, wymieniono już podporę wału, zawieszenie silnika i skrzyni, wał napędowy, poduszki dyfra, mnie zaciekawił ten wydech bo ktoś o nim pisał, czy on może powodować takie wibracje, wydech w e39 ma takie gumowe odważniki co podobno ma wpływać na redukcję wibracji