e38 GETRIEBENOTPROGRAMM opis problemu - naprawa

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

piotrek21_2006
Świeżak
Świeżak
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: piotrek21_2006 »

Witam, komunikat Getriebenotprogram pojawił się w moim przypadku dwa razy, zaraz po zakupie auta, oraz w zeszłym tygodniu.
Auto to BMW serii7 e38 725tdsA skrzynia automatyczna ZF 5HP18 bez steptronica rocznik 96.
Mianowicie pierwszą przyczyną trybu awaryjnego przekładni był niski stan oleju komunikat pojawił się raz i po ostygnięciu układu napędowego się już nie pojawił, więc następnego dnia wymiana oleju i filtra przekładni oraz diagnostyka skrzyni. Diagnoza: olej i filtr oryginalny, ubytek w wyniku rozszczelnionej chłodnicy 2litry, przekładnia stan bardzo dobry, brak błędów w sterowniku.
Natomiast tydzień temu, droga Wałbrzych- Warszawa godz 2 w nocy deszcz prędkość 120km/h przy dotknięciu pedału hamulca, komunikat Getriebenotprogramm, skrzynia zblokowała 3 bieg mocnym uderzeniem w koła. zatrzymałem auto, sprawdziłem czy nie ma wycieku ani żadnych śladów oleju, wszystko wygląda ok. 30 km do końca na 3 biegu.
Po dwóch dniach do zaprzyjaźnionego zakładu zajmującego się serwisem automatów (gorąco polecam) na diagnostykę. Po sprawdzeniu skrzyni mechanicznie i elektrycznie jedyną nieprawidłowością był błąd nr 2 tj. zawór blokujący parking/neutral (siłownik blokujący lewarek zmiany biegów), auto moje nie jest wcale wyposażone ani w ten zawór ani w jego oprzewodowanie. Raz na diagnoskopie zmieniając położenie lewarka wystąpiła nieprawidłowa kolejność wskazań włączonego biegu. Gdy błąd był usuwany z systemu pojawiał się po dotknięciu hamulca, przy zmianie położenia lewarka bądź przy samym włączeniu zapłonu. Opinia pana Piotra to usterka zadajnika biegów przykręconego do skrzyni połączonego linką z lewarkiem lub usterka komputera skrzyni.
Ze względu na konieczność powrotu do domu, dalsze sprawdzanie i naprawy przeprowadziłem u siebie w garażu.
Sprawdziłem przewody pomiędzy sterownikiem a komputerem oraz zadajnikami skrzyni, ciągłość żył, zwarcia, napięcia i rezystancje według ZF. Zobaczyłem przy tym ślady zalania komputera i obudowy komputerów, oraz numery zerowe komputera skrzyni (tj. wymieniany przez serwis). Po rozbiórce stwierdziłem uszkodzenie płyty komputera spowodowanej jej zalaniem.
Zakupiłem komputer ale z innym numerem (ostatnie dwie cyfry) pochodził on z 728iA steptronic 5hp18 więc trzeba było wymienić w nim EEPROM z programem sterującym. Po złożeniu wszystkiego, diagnostyce komputerowej, usunięciu błędów, auto odpaliło. Skrzynia pracuje normalnie, działają wszystkie biegi i nie łapie żadnych błędów.
Więc jeżeli możecie to sprawdźcie sobie czy macie szczelne obudowy komputerów i same komputery czy nie mają śladów zacieków.
Mam nadzieję że mój post przyniesie pomoc komukolwiek.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Jak dobrze, że sterownik skrzyni biegów mam we wnęce nad głośnikiem po prawej stronie z przodu :)

Sucho tam jak pieprz!
ODPOWIEDZ