E39 TDS- regulacja pompy wtryskowej

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Viper
Świeżak
Świeżak

Post autor: Viper »

Witam.
Mam taki problem. Wymieniany był u mnie w autku silnik. Przy okazji mechanik wyjął pompę wtryskową, rozebrał na czynniki pierwsze i porządnie wyczyścił. Następnie złożył to do kupy i zamontował. Dodam, że nie jest to ekspert od pomp wtryskowych tylko zwykły porządny mechanik. Powiedział, że trzeba ją wyregulować a on się na tym nie zna. A teraz mój problem: samochód nie kopci, nie falują obroty ale w dolnym zakresie obrotów tak do 2500-2800 na wszystkich biegach jest straszny muł a powyżej tych obrotów lepiej przyspiesza ale to też nie to co było. Poza tym na ciepło trzeba go kręcić rozrusznikiem tak ok. 4sek. I teraz pytanie. Czy wystarczy porządne ustawienie konta wtrysku i dawki paliwa czy trzeba pompę wyjmować i ją ustawiać na stole?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Jedyne co zrobisz na stole to ustawienie dawki...

Dawkę i kąt wtrysku jak najbardziej regulujesz na silniku (dawka przesuwając nastawnik, kąt obracając korpus pompy...) więcej regulacji nie ma.

Ustaw dawkę i kąt na prawidłowe wartości - powinno być lepiej.
Viper
Świeżak
Świeżak

Post autor: Viper »

Dzięki za szybka odpowiedź. O to mi właśnie chodziło. Jest w moim mieście gość co dobrze mi to ustawi a bałem się, że jak trzeba pompę wyjmować i ją regulować to musiałbym już dalej jechać do kogoś odpowiedniego bo czegoś takiego to tu na miejscu mi dobrze nie zrobią. Muszę to szybko zrobić bo jeździć się nie da i pali jak smok. Wcześniej komputer pokazywał średnie spalanie 7,5-8 a teraz 11-12.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Obstawiał bym znacznie mniejszą dawkę niż być powinna.
ODPOWIEDZ