e36 325tds za niskie obroty !
Moderator: Moderatorzy
-
dima0401
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Śląskie
Witam jak w temacie. Mam problem z moja betą 325 tds automat e36.Jak odpalę na zimnym to ok ale po chwili spadają obroty do około 500 i koniec jazdy.W czasie jazdy jest ok ,ale jak stanę np.na światłach to obroty na 500 i mogę sobie gazem naciskać do woli a ona ani drgnie.Myślałem już o tym potencjometrze od gazu,no może? niewiem.Wiem że jak trzymam go na obrotach tak do 700 to jest okey! ale puszcze gaz i kicha ??? Jak można podnieść te obroty ,słyszałem że na kompie ale tylko o 100 .a czy sam mogę podnieść? może to za mała dawka paliwa? Pomocy!!
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
A może zacznij od podpięcia kompa, sprawdzenia błędów, sprawdzenia kąta wtrysku i dawki (pewnie będzie dużo zbyt niska)...
Jak już to sprawdzisz to napisz - odpowiemy czy regulacja czy nastawnik czy tłoko-rozdzielacz.
Jak już to sprawdzisz to napisz - odpowiemy czy regulacja czy nastawnik czy tłoko-rozdzielacz.
-
dima0401
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Śląskie
Ok.Dzięki posprawdzam jak tylko czasu troszeczke znajde .
A jeszcze dodam że dziś podniosłem mu dawkę przez przesunięcie nastawnika i tak jak by obroty się zwiększyły(ale nie jest jeszcze dobrze bo i tak nierówno chodzi) ale jak nacisnę hamulec to znowu spadają do 500 to tak jak by gdzieś zwara !! była czy co prąd pobierało ??
Dodano: 19 Cze 2010 14:12
Byłem na kompie i wyszło tak;
1.potencjiometr gazu
2.przepływka
ale że przepływka to ok bo ją odpiołem i śmigał bez podpiętej i szła jak burza.Dopiero po jakimś czasie tak sie zrobiło z tymi obrotami.
Zastanawiam się czy ten potencjometr gazu bo może się gdzieś tam w środku wyrobił i nie styka na niskich obrotach.
bo 500 obr to za mało i chodzi jak młockarnia!! no i automat nie ciągnie niema reakcji na pedał gazu !!
Pomocy prosze !!!
A jeszcze dodam że dziś podniosłem mu dawkę przez przesunięcie nastawnika i tak jak by obroty się zwiększyły(ale nie jest jeszcze dobrze bo i tak nierówno chodzi) ale jak nacisnę hamulec to znowu spadają do 500 to tak jak by gdzieś zwara !! była czy co prąd pobierało ??
Dodano: 19 Cze 2010 14:12
Byłem na kompie i wyszło tak;
1.potencjiometr gazu
2.przepływka
ale że przepływka to ok bo ją odpiołem i śmigał bez podpiętej i szła jak burza.Dopiero po jakimś czasie tak sie zrobiło z tymi obrotami.
Zastanawiam się czy ten potencjometr gazu bo może się gdzieś tam w środku wyrobił i nie styka na niskich obrotach.
bo 500 obr to za mało i chodzi jak młockarnia!! no i automat nie ciągnie niema reakcji na pedał gazu !!
Pomocy prosze !!!