Witam!
Otóż klima mimo że jest nabita nie działa. Sprawdzałem już wiele możliwości ale mam bardzo dziwne objawy. Elektromagnes nie cyka - mimo że prąd do sprężarki dochodzi (ten jeden bolec we wtyczce). Nawet mimo że elektromagnes nie cyka to niby działa bo wewnętrzne koło sprężarki zaczyna się kręcić ale ciśnienia na tłocznej i powrocie prawie się nie zmieniają. Na powrocie czasem ciśnienie spada ale na tłocznej nie rośnie. Sprężarka charakterystycznie cyka ale nie tak cyklicznie tylko cyk cyk cyk przerwa cyk cyk i tak różnie ale co chwilę przerywa cykanie mimo że wewnętrzne koło od niej kręci się cały czas. Przy wszystkim wyłączonym wałkiem sprężarki da się w miarę obracać co jakiś czas stawia opór. Moje podejrzenie to za słaby elektromagnes tylko teraz kwestia czemu? Przy sprężarce jest kabelek ale we wtyczce siedzi tylko jeden pin na który podawane jest napięcie. Więc gdzie jest masa? Może zaśniedziała i nie ma odpowiedniego przepływu prądu stąd elektromagnes jest za słaby? A może sprężarka do kitu - tylko jak to stwierdzić jednoznacznie? W ogóle jak można podłączyć masę do sprężarki żeby upewnić się że oryginalne połączenie jest dobre?
[E34] Dziwny problem z klimą
Moderator: Moderatorzy
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Sprężarka jest metalowa... mocowana na metalowej łapie... metalowymi śrubami... do metalowego bloku silnika... dalej już chyba wiesz jak jest z masą 
Wewnętrzna ośka sprężarki powinna obracać się stosunkowo lekko z wyczuwalnymi przeskokami - punkty sprężenia na tłoczkach.
Zdejmij pasek z koła napędowego sprężarki, wyłącz silnik, wyjmij przekaźnik sprężarki i przewodem zewrzyj nogi które są przez przekaźnik zwierane.
Jeżeli sprężarka nie kliknie to możesz spróbować podać + bezpośrednio na wtyczkę, kwestii braku masy bym raczej wykluczył.
Jeśli sprzęgło kliknie to ręką pokręć kołem napędowym i zobacz jak chodzi - powinna być w pełni zapięta. W przypadku odmiennym sprzęgło do wymiany.
Wewnętrzna ośka sprężarki powinna obracać się stosunkowo lekko z wyczuwalnymi przeskokami - punkty sprężenia na tłoczkach.
Zdejmij pasek z koła napędowego sprężarki, wyłącz silnik, wyjmij przekaźnik sprężarki i przewodem zewrzyj nogi które są przez przekaźnik zwierane.
Jeżeli sprężarka nie kliknie to możesz spróbować podać + bezpośrednio na wtyczkę, kwestii braku masy bym raczej wykluczył.
Jeśli sprzęgło kliknie to ręką pokręć kołem napędowym i zobacz jak chodzi - powinna być w pełni zapięta. W przypadku odmiennym sprzęgło do wymiany.
- suley
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
Właśnie podawałem + bezpośrednio na wtyk sprężarki i nic nie klikało. Jutro sprawdzę czy po załączeniu można ją obrócić.
- raven_1983
- Ekspert

Bez napięcia powinna kręcić się tylko zewnętrzna część, po podaniu powinieneś kręcić osią sprężarki.
W każdym bądź razie podejrzanym numer jeden jest sprzęgło sprężarki... klikać powinno dość wyraźnie.
W każdym bądź razie podejrzanym numer jeden jest sprzęgło sprężarki... klikać powinno dość wyraźnie.
- suley
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
Do wymiany okazuje się cała sprężarka - już wypatruję używki na allegro. Czy żeby wymienić kompresor klimy trzeba dysponować kanałem czy można to zrobić bez ściągania dolnej osłony silnika?
- raven_1983
- Ekspert

Osłonę warto ściągnąć aby mieć znacznie łatwiejszy dostęp do np. napinacza paska klimy.
Sprężarkę odkręcasz od góry, montaż/demontaż tak samo... kanał do niczego nie jest potrzebny.
Sprężarkę odkręcasz od góry, montaż/demontaż tak samo... kanał do niczego nie jest potrzebny.