E34 Ciężko odpala na ciepłym...???

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

DLBartek
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: DLBartek »

Witam Nie chce powielać tematu ale niestety nic nie znalazłem co by mogło mi służyć za pomoc.
Wiec chodzi mi o to ze cieżko odpala na ciepłym a na zimnym od strzała bez problemów.Rok temu regenerowałem pompe wtryskową zimą wymieniałem świece.Więc co może być przyczyną dodam jeszcze ze zauważyłem kiedyś ze jak mam końcówkę paliwa około 20l to ciężko palił a teraz dzieje sie to jak mam full.W dodatku przy odpalaniu na ciepłym puszcza dyma.
Dzieki za podpowiedzi i pozdrawiam

Dodano: 12 Cze 2010 18:51

sprawdzałem dzisiaj pompe paliwową tj. tak jak doradzali na forum czyli najprostszy sposób zdjąłem przewód paliwowy przed filtrem przekreciłem zapłon (nie odpalając) i z pzrewodu ani kropla ropy...A niby powinno coś polecieć :( mało tego może ktoś zna działanie pompy paliwowej jak ją wyjąłem z baku i podłączyłem na krótko to nie działała a powinna???nie wiem bo nie znam działania na jakiej podstawie ona sie załancza. I co jeszcze czy silnik odpali jak sie odłączy pompe paliwa w zbiorniku...???

Dodano: 12 Cze 2010 19:11

Generalnie to jestem ciekaw tego jak podłącze pompe na krótko do akumulatora czy powinna zadziałać???
adamo325
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: adamo325 »

Tak na krótko powinna działać
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

A niby dlaczego cokolwiek powinno polecieć?

W czasie jazdy dopóki nie zjedziesz do rezerwy pompka w baku nie pracuje.

Pompka w baku podaje paliwo w czasie kręcenia rozrusznikiem - niby również w czasie grzania świec, jednak nie jestem w stanie tego potwierdzić...

Gdy dobierałem się ostatnio do pływaka chciałem to sprawdzić, kluczyk na zapłon a pompka cicha pomimo grzania świec. Po wyjęciu pływaka ożyła natychmiastowo jak doszło do rezerwy.
DLBartek
Bywalec

Nie wiem czy powinno czy nie z tego co czytałem na forum to mówią ze powinno polecieć i tez włączałem z grzaniem świec.Sprawdzę jeszcze jak to jest na rezerwie wyciągnę pływak na rezerwę i spr pompkę. A może to powracające paliwo???Zauważyłem pęcherz powietrza taki mały w przewodzie za filtrem jak odpale to wraz z paliwem ucieka ale jak wyłącze to po chwili powraca z powrotem moż to jest przyczyna???
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

Też mam ten problem,że na ciepłym muszę z 5 sek. pokręcić i puszcza dyma,też mam pompę robioną,wtryski sprawdzane,co do pompy paliwa to jest ok.
Problemem,który to powoduje jest rozrząd i na nim się skupiam - na początek regulacja zaworów i wałka rozrządu bo sama jego wymiana w ASO to kwota prawie 4500pln.
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

clubGRANT pisze:na początek regulacja zaworów i wałka rozrządu bo sama jego wymiana w ASO to kwota prawie 4500pln.

ale zaraz, zaraz... wymiana walka rozrzadu chyba tyle kosztuje??

ja za czesci z pierwszego montazu (swag i bmw) placilem 1320zl- kompletny rozrzad+wymiana 400zl= 1720zl

autko teraz mruczy a przed wymiana z 10 sek musialem krecic, mimo sprawnej pompy i co najlepsze pali na cieplym od strzala, nawet w tych upalach po 32*C jak juz wisko bylo wyraznie slychac, odpalala z pol obrotu :)
DLBartek
Bywalec

Jutro postaram sie sprawdzic czy jest duży luz na łańcuchu.Może właśnie to jest przyczyna bo mam już najechane 318tys.
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

DLBartek ja po 309 tys (nie krecone) musialem rozrzad wymienic, bo juz bylo go sluchac...
ANDRU
Bywalec
Model: 525td
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: ANDRU »

Moja ma nalatane wedle licznika jakies trzysta naście i po uszczelnieniu pompy zadnych problemow z uruchamianiem auta czyli wysluzony rozrzad to nie regula od przelotu auta:) Generalnie ze starymi klekotami jest fajnie jak jakos brykaja,jak sie juz cos spierdzieli to koszty rzedu klekajcie narody. :lol:
Wszystkie części do E34 TDS SEDAN
ODPOWIEDZ