kumulacja problemów z pompą 2.5 TDS
Moderator: Moderatorzy
-
cloud1one
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
Witam. Poczytałem trochę ale nie znalazłem podobnego problemu do mojego. U mnie zsumowało się kilka spraw na raz. Po 1 byłem dzisiaj podłączyć moją bmkę pod kompa i wykazało za dużą dawkę paliwa (prawie 9 mg\suw). Po drugie pompa cieknie. Po trzecie silnik raz pracuje równo a raz obroty mu falują (ostatnio coraz częściej). Gdy jadę np. w korku auto potrafi samo zwiększyć obroty od 1,5 do 2 tys. przez co prawie przyprawia mnie o palpitację serca. Falowanie obrotów jest zazwyczaj delikatne i niemal nie zauważalne na obrotomierzu. Jak już jej porządnie odbija to właśnie zwiększa obroty do 1,5 trzyma ładnych parę sekund potem faluje czasem po tym gaśnie. W zakładzie którym byłem facet powiedział że jak cieknie to żebym dał do uszczelnienia (650 zł) i jak nie pomoże to wymienił nastawnik na nowy (2000zł). Czy to może być spowodowane tylko przez nieszczelną ew. zasyfioną pompę? aaaaaa i mam jeszcze tą starą pompę bmka z rocznika 93.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
1. wbrew temu co sądzisz masz skrajnie małą dawkę paliwa...
2. gdzie cieknie?
3. jaki nastawnik?
4. zwiększanie obrotów to pewnie skutek 1 i 2
5. falowanie to problem z nastawnikiem...
Uszczelnić, wyregulować, przeczyścić i sprawdzić.
Swoją drogą to niezły artysta z tego gościa... na nastawniku zaśpiewał sobie jedynie 25% narzutu... na uszczelkach jeszcze więcej.
2. gdzie cieknie?
3. jaki nastawnik?
4. zwiększanie obrotów to pewnie skutek 1 i 2
5. falowanie to problem z nastawnikiem...
Uszczelnić, wyregulować, przeczyścić i sprawdzić.
Swoją drogą to niezły artysta z tego gościa... na nastawniku zaśpiewał sobie jedynie 25% narzutu... na uszczelkach jeszcze więcej.
-
cloud1one
- Bywalec
Nawet tutaj na forum piszą że najlepsza dawka paliwa to 4-5 mg. Nie widać dokładnie gdzie cieknie, pompa od widocznej strony jest sucha, ropa spływa po silniku. Pompa jest starego typu nie pamiętam jaki to nastawnik. W tych nowszych chyba był indukcyjny zdaje się.
U mnie w okolicy naprawdę ciężko o porządnego fachowca do jakiegokolwiek auta a o bmw to już nawet strach wspomnieć. Ale ten u którego byłem jest polecany. Auto chip we wrocławiu. Robi tylko bmw.
U mnie w okolicy naprawdę ciężko o porządnego fachowca do jakiegokolwiek auta a o bmw to już nawet strach wspomnieć. Ale ten u którego byłem jest polecany. Auto chip we wrocławiu. Robi tylko bmw.
- raven_1983
- Ekspert

Zgadza się... i również tutaj piszą, że im większa cyferka tym mniejsza dawka rzeczywista.
Z pompą możesz pojechać również do ludzi robiących pompy z VW - pompa praktycznie taka sama konstrukcyjnie.
Jeżeli króciec na nastawniku wychodzi w stronę ściany grodziowej to można go wyczyścić bez problemu, jeśli króciec wychodzi do góry w stronę kolektora dolotowego to można tylko przepłukać sitka z opiłków.
Jeśli chodzi o wyciek - wsadź rękę pod pompę i poszukaj gdzie robi się mokra, ew. kartka pod spód i zobacz gdzie kapie.
Skoro nie widać a ropa kapie to obstawiał bym uszczelkę pod pokrywką regulatora wyprzedzenia kąta wtrysku, po stronie bloku silnika (na dole pompy mniej więcej w 1/3 długości jest taki elipsoidalny dekielek, podobny jest po drugiej stronie pompy.
Z pompą możesz pojechać również do ludzi robiących pompy z VW - pompa praktycznie taka sama konstrukcyjnie.
Jeżeli króciec na nastawniku wychodzi w stronę ściany grodziowej to można go wyczyścić bez problemu, jeśli króciec wychodzi do góry w stronę kolektora dolotowego to można tylko przepłukać sitka z opiłków.
Jeśli chodzi o wyciek - wsadź rękę pod pompę i poszukaj gdzie robi się mokra, ew. kartka pod spód i zobacz gdzie kapie.
Skoro nie widać a ropa kapie to obstawiał bym uszczelkę pod pokrywką regulatora wyprzedzenia kąta wtrysku, po stronie bloku silnika (na dole pompy mniej więcej w 1/3 długości jest taki elipsoidalny dekielek, podobny jest po drugiej stronie pompy.
-
cloud1one
- Bywalec
mało danych. Cena jest dobra? Macie lepszą? Gdzie? thx za info
- raven_1983
- Ekspert

Czego dotyczy stwierdzenie "mało danych"?
Jedyne co przychodzi mi do głowy to skrajnie mało danych wejściowych do dawania podpowiedzi co zrobić.
Ceny - jak napisałem w powyższym poście, z kosmosu...
Wyciek - również podałem możliwe miejsce wycieku...
Czego jeszcze brak?
Jedyne co przychodzi mi do głowy to skrajnie mało danych wejściowych do dawania podpowiedzi co zrobić.
Ceny - jak napisałem w powyższym poście, z kosmosu...
Wyciek - również podałem możliwe miejsce wycieku...
Czego jeszcze brak?
-
cloud1one
- Bywalec
nie, już niczego nie brak
Liczyłem po prostu jeszcze że ktoś inny swój punkt widzenia przedstawi. Tobie Raven wielkie dzięki za pomoc i cenne wskazówki ale chyba nie mam innego wyjścia i wywalić jednak kupę kasy bo u nich przynajmniej wiem że będzie zrobione jak należy. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam 
-
Dawit000
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Hahahha jak wyrzygasz u nich tyle floty to chce Ci uścisnąc ręke.
-
cloud1one
- Bywalec
u ciebie w "turku" jakiś rolnik w stodole pewnie taniej robi ale ja jednak podziękuję. Nie dotykam byle czego. A propos, "wyrzygasz", "floty"? Grypsujesz?
buahahaaa
-
Maverick86
- Świeżak

- Województwo: Śląskie
Ponieważ kapie mi ropa z uszczelki pod pokrywką regulatora wyprzedzenia kąta wtrysku, mam takie pytanie czy sam mogę tą uszczelkę wymienić czy jest to problem bo z środka może coś wyskoczyć i ciężko to póżniej złożyć. Z góry dzięki za pomoc
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
Masakra, komplet uszczelek pod nastawnik, czyli 2 kosztują około 15pln... oryginał bosch... Ja zmieniałem, sam ale nie polecam niewprawionym. Jak kolo sobie życzy 650 za taką imprezę to chyba ostatnio się przewrócił i mocno się w głowę uderzył
Pozdrawiam
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Województwo: Lubuskie
Możesz kolego napisać gdzie kupiłeś uszczelki, i na co trzeba uważacz przy wymianie? Jakie narzędzia trzeba posiadaćtdbezs pisze:Masakra, komplet uszczelek pod nastawnik, czyli 2 kosztują około 15pln... oryginał bosch... Ja zmieniałem, sam ale nie polecam niewprawionym. Jak kolo sobie życzy 650 za taką imprezę to chyba ostatnio się przewrócił i mocno się w głowę uderzyłPozdrawiam
-
fryc
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Lubuskie
wyciagacie pompe odkrecacie nastawnik po uprzednim zaznaczeniu pozycji nastawnika wymieniacie oring czy jak kto woli uszczelke gumowa to samo z pokrywa gorna nastawnika.na koniec jeden kapselek z boku u dolu pompy i po przeciwnej stronie,tylko kapselkami do gory przy odkrecaniu bo z jednego wyjezdza sprezyna z podkladka i git malina ta dziewczyna!!! komplet uszczelek bosza okolo 39zyla pln. jeszcze oring od korpusu na pompie czyli tam gdzie pompa styka sie ze silnikiem bo olej lubi sie posaczyc.do odkrecania koncowki typu torx a jedna sroba patentowa ale mozna nabic tam nasadke made in tajwan czyli miekki badziewny klucz.uszczelnialem juz pare pomp kolega jezdza nieciekna a sam dla siebie nie mam czasu.takie zycie.POZDRAWIAM