BMW E34 TDS 2.5l z E39 2000r / kopci na niebiesko przy zapa

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
dstyrna
Bywalec

Post autor: dstyrna »

Witam, Panowie mam problem, wrzucilem silnik od e39 z 2000r do mojej 5tki i wszystko fajnie smiga podlaczone tylko przy zapalaniu po dluzszym postoju ( okolo 3-6h ) kreci tak jakby sie zapowietrzal i kopci na niebisko przy zapalaniu ale nie moze zaskoczyc dopiero po pewnym czasie krecenia silnikiem zapali, myslalem ze to nieszczelność ukladu paliwowego ale wstawilem zaworek zwrotny na przewodzie paliwowym, wymienilem przewody paliwowe przedewszystkim i zalozylem gruszke i nic nie pomoglo, zastanawiam sie czy to cos nie z pompa paliwowa w baku, bo ona w ogole nie pracuje, podpialem ja na krotko na przelacznik i nie wiem czy ma ona byc wlaczona caly czas jak silnik pracuje czy to jakoś jest pod komputer podpiente ze pompa pracuje jak komputer wysyla impulsy... ? pomocy bo nie wiem co robic, czy do mechanika czy do elektronika jechac nie wiem juz nic, kupilem plaka i na plaku zapalam po dluzszym postoju zeby rozrusznika nie mordowac tak czesto

BMW E34 ( przerobka z 2.4td 90' na 2.5tds 00' )
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Jak silnik chodził w poprzednim aucie?

Niebieski "dym" jest mocno niepokojący.

Pompka w baku działa wtedy gdy ma działać - w czasie jazdy nie jest potrzebna. Załączana jest w czasie kręcenia rozrusznikiem.
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996

Post autor: N2O »

Za późny kąt wtrysku najprawdopodobniej.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Gdyby przez to nie łapał to dym był by biały... podobnie jak w przypadku niesprawnych świec żarowych.
Awatar użytkownika
dstyrna
Bywalec

w poprzednim aucie chodzil dobrze, zastanawiam sie czy na pompie nie jest za pozno przestawiony bo podcisnienia sa podpiete i wszystko a startu nie mam w ogole bo od paru tys obrotow ciagnie jak burza a startu nic
Awatar użytkownika
Julian
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: Julian »

jak kopci na niebiesko tzn. że spala olej - sprawdź turbinę, uszczelniacze zaworowe i ewentualnie układ tłokowy
o2o Yamaha XJ600N

Obrazek
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996

Post autor: N2O »

raven_1983 pisze:Gdyby przez to nie łapał to dym był by biały... podobnie jak w przypadku niesprawnych świec żarowych.
Nie koniecznie, zazwyczaj jest to dym siwo-niebieski, biały występuje w przypadku świec i wody.
Lekko przechylić pompę w stronę silnika i będzie wiadomo. Ale wcześniej wypadałoby sprawdzić świece żarowe.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
dstyrna
Bywalec

swiece zarowe sa nowe kupione, efekt dalej ten sam, fakt swieca jedna byla walnieta a przy drugiej ulecial trzonek przy odkrecaniu kabelka, jeszcze z ta pompa sprawdze, ale kurde coz moze innego byc, jakby pompa miala pozny wtrysk to by nie palil na cieplym silniku tak super, bo pali na dyk jak sie zagrzeje i jak juzminie ta faze "rozruchu" czyli jak minie efekt krecenia silnikiem to pozniej juz chodzi normalnie, ani sie nie leje nigdzie, ani nic :/
tl
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: tl »

za pozno dochodzi Ci paliwo pompy i przez to ten dym, bo swiece probuja podpalic rope, ktorej defakto nie ma i pala powietrze ;)

Powiedz czy zaraz po odpaleniu dlawi sie i nie rowno chodzi?

Wydaje mi sie, ze masz powietrze w przewodach paliwowych, tzn., gdzies cofa Ci sie paliwo do baku. Sprobuj paredziesiat sekund poczekac na przekrecony zaplonie (mysle, ze z 15-25 sekund po zniknieciu kontrolki swiec zarowych, potem jeszcze raz zagrzac swiece i powiedz czy bedzie poprawa. Jezeli tak to zarowek zwrotny trzeba gdzies wstawic.
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
Awatar użytkownika
dstyrna
Bywalec

dstyrna pisze: myslalem ze to nieszczelność ukladu paliwowego ale wstawilem zaworek zwrotny na przewodzie paliwowym, wymienilem przewody paliwowe przedewszystkim i zalozylem gruszke i nic nie pomoglo

tl pisze: za pozno dochodzi Ci paliwo pompy i przez to ten dym, bo swiece probuja podpalic rope, ktorej defakto nie ma i pala powietrze ;)

Powiedz czy zaraz po odpaleniu dlawi sie i nie rowno chodzi?

Wydaje mi sie, ze masz powietrze w przewodach paliwowych, tzn., gdzies cofa Ci sie paliwo do baku. Sprobuj paredziesiat sekund poczekac na przekrecony zaplonie (mysle, ze z 15-25 sekund po zniknieciu kontrolki swiec zarowych, potem jeszcze raz zagrzac swiece i powiedz czy bedzie poprawa. Jezeli tak to zarowek zwrotny trzeba gdzies wstawic.

wiec to odpada tak jak napisalem na samym poczatku tematu, rozumiem fakt ze swiece pala powietrze, to wazne i dobra informacja, zaraz jak zapali to jest spokoj i luks pracuje bez przeszkod, czy to moglo by cos miec wspolnego z pompa paliwowa ??? ja mam od 2.4 moze trzeba wieksza od 2.5tds ?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Czekaj czekaj... to którą masz w końcu pompę?

Tą która była na silniku 2.5 czy tą którą miałeś w 2.4?
Awatar użytkownika
dstyrna
Bywalec

pompa paliwowa a wtryskowa to roznica. Pompa paliwowa w baku od 2.4 a pompa wtryskowa jest taka jaka byla z silnikiem 2.5 kpw ?
ODPOWIEDZ