Witam.
Zależy z którego roku masz autko: w starszym typie był oring, w nowszym jest uszczelka metalowo-gumowa (uszczelkę można poznać po tym, że kawałek wystaje poza obrys dekielka). Poza tym, to że akurat tam kapie, to nie znaczy, że tylko tam ucieka paliwko. U mnie też myślałem, że dam radę sam zrobić i po dwóch podejściach dopiero jak pojechałem do pompiarza, to wsadził rękę w okolice nastawnika i z uśmiechem zapytał, czy ropa może lecieć do góry.
Po czym jak nietrudno się domyślić umówiłem się na termin i zdecydowałem się na wyjęcie pompy i wymianę wszystkich możliwych uszczelek (koszt niecałe 100PLN + robocizna od 300 do 500PLN).
Prawdopodobnie jak jedna uszczelka przepuszcza, to za chwilę - a najpóźniej zimą, poleci reszta uszczelek.
to jest 95 rok. Jak go zapale to wyraznie widać że kapie z tego dekielka. A czasami nie kapie tylko puczcza z góry bąbelki. wiecie może po co jest ten dekielek i co tam w środku jest? Jak bede robił to zrobie galerie i opisze wszystko chyba że sie zdecyduje i zmienie uszczelki na całej pompie. Mam jeszcze jedno pytanie czy sie nie zapowietrzy jak ten dekielek odkręce i czy dużo ropy mi wycieknie bo nie wiem jaki duży pojemnik mam podkładać.
maru 121 przemyśl sprawę i daj pompę do uszczelnienia a tym samym do zdjęcia i założenia komuś kto robi pompy. To jest droga rzecz a zepsuć nie tak trudno. Mechanik zdejmie pompę uszczelni, ustawi na komputerze parametry i złoży tak jak powinno być. Cena, (wiem bo robiłem w ten piątek) mnie wyniosła 350 PLN. gość zrobił w parę godzin i po kłopocie. samą pompę wyjąc nie tak trudno ale są małe ale ważne rzeczy które łatwo przeoczyć.
Pod tym dekielkiem jest sprężyna dość gruba i krótka. Jeśli tylko tam cieknie, to nic nie powinieneś popsuć. Ale jak pisałem wcześniej, sprawdź czy to tylko ta nieszczelność, bo szkoda Twojej pracy, a dostęp nie jest najciekawszy (trochę ciasno).
Powodzenia
A, nie zapowietrzy się i ropki niewiele skapnie.
Najlepiej odstawić auto do pompiarza, ja jak miałem wyciek to wydawało mi się że gdzieś na którejś śróbie mi się leje, okazało się że trzeba wymienić oringi górny i dolny i kosztowało to 200 zł z robocizną gdzie po wszystkim podpięta była pod kompa i sprawdzone wszystkie ustawienia. Od tamtej pory czyli od jesieni żadnych problemów.
samochody zaczynają się od BMW i na nich się kończą, reszta to wiaderka emaliowane
Ja również zachęcam do uszczelnienia całej pompy bo wymienisz jedną uszczelkę a z drugiej zacznie kapać. Przechodziłem ten problem i dałem kompleksowo do uszczelnienia.
Witam mam ten sam problem prubowałem sam uszczelnic i po jakims czasie znowu gdziesz cieknie i strwierdziłem że lepiej zawiesz pompe do uszczelnienia czy zna ktoś gdzie moge to zrobić na terenie Śląska
Witam,i dokładnie ja mam ten problem,Jezdzimy z zonką tds-em z 94 roku E36 i dzisiaj wyczaiłem ze leje sie z pompy ropka.Poradzcie jak mozecie do kogo sie udać z tym w okolicy Pajeczna lub Bełchatowa(Łódzkie)Z gory wam dziekuje.Pozdro!
Witam mam podobny problem oturz dziś zauwarzylem wyciek paliwa z pompy , znacie jakiegoś pompiarza godnego polecenia z kielc lub lublina z góry wielkie dzięki
Ja też miałem ten problem pampa ciekła mi z pod pokrywki nastawnika jak i na społowieniu nastawnika z pompą. Kupiłem dwa uszczelniacze i sam zabrałem sie za uszczelnienie. Za pierwszym razem nie udało mi sie dobrze ustawic nastawnika przesunołem go tak że nie reagował na dodawanie gazu. Wymontowałem wiec go jeszcze raz i pomału ustawiłem juz dobrze. Teraz mam zero wycieku i koszt uszczelnienia 18 zł + 3 godzinki spokojnej robot.
witam,
czy ktoś z Was może podać numery uszczelek do pompy wtryskowej w 325TDS z '96r???
niestety nie mogę odczytać numeru pompy ze względu na ich zatarcie, a chcę kupić kpl uszczelek i je powymieniać ze względu na przecieki ropki. zwłaszcza spod nastawnika
Mam pytanko do kolegi który chciał naprawiać tą usterke w okolicy pajęczna ile taka napwawa kosztowala i gdzie najlepiej się udać w pajęcznie żeby to bylo niedrogo a zarazem fachowo
Witam czy macie namiar do dobrego pompiarza z wrocławia bo wczoraj zauwarzyłem wyciek ropy z okolic pompy wtryskowej w mojej 325 tds i niewiem gdzie zrobią mi to profesjonalnie i za rozsądne pieniądze
Witam.
Kto poda numer tej uszczelki z tego dekielka bo ten co podal CARLOSB to jest od nastawnika chyba. A mi potrzeba tylko pod ten dekielek. Kurde niemoge tego znalesc.