Witam mam problem z wskaźnikiem paliwa.
Nie wiem co się stało.
Dzisiaj pojechałem na miasto pokazywało mi 20 litrów w baku. Ale jak wróciłem do auta to nie mogłem go odpalić bo brakło paliwa i wskazówka wskazywała na 0. A na pewno nie spalił 20 litrów na 4 kilometry :/
Jak mu wleje pełny bak to wszystko ok ale jak zejdzie poniżej 40 litrów to wskazówka szaleje. Jade na 4 biegu schodzi na 0 wbije 5 pomału wraca do normy ale i tak skacze od 0 do 40.
W czym może być problem??
[e34] Wskażnik paliwa
Moderator: Moderatorzy
- lucasdj
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
- Kontakt:
[e34] Wskażnik paliwa
O ile nie gubisz gdzieś paliwa z powodu nieszczelności (dziury w przewodzie paliwowym) to wyciągnij "smoka" z baku i dokładnie wyczyść. Zbiera się tam osad i blokuje układ pomiaru paliwa. Dodatkowo sprawdź czy działa Ci pompka paliwa w baku, ale o tym było już na forum to poszukaj.
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.
Zupełnie jak TDS
Zupełnie jak TDS
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
[e34] Wskażnik paliwa
Kwestia pomiaru poziomu paliwa jest nieco... zagadkowa.
Od jakiegoś czasu borykam się w swoim traktorku z poziomem paliwa.
Wszystko działa jak należy poza pomiarem.
Całość rozebrana, wyczyszczona, przelutowana, przetarta, sprawdzona miernikiem - jest ok.
Niestety w całości głupieje:
OBC podaje prawidłowo poziom paliwa do około 40 litrów, potem bardzo szybko spada do 8 litrów i wisi sobie aż dojdzie do rezerwy, potem odlicza w oparciu o rzeczywistą dawkę wtrysku.
Zegary do około 60 podają dobrze, potem zaniżają ilość paliwa, zjeżdżając do rezerwy i zapalając rezerwę gdy w baku jeszcze sporo paliwa, a OBC jeszcze daleko od rezerwy.
Może kiedyś rozdłubię całą instalację i poszukam gdzie siedzi złośliwość... chwilowo brak czasu.
Od jakiegoś czasu borykam się w swoim traktorku z poziomem paliwa.
Wszystko działa jak należy poza pomiarem.
Całość rozebrana, wyczyszczona, przelutowana, przetarta, sprawdzona miernikiem - jest ok.
Niestety w całości głupieje:
OBC podaje prawidłowo poziom paliwa do około 40 litrów, potem bardzo szybko spada do 8 litrów i wisi sobie aż dojdzie do rezerwy, potem odlicza w oparciu o rzeczywistą dawkę wtrysku.
Zegary do około 60 podają dobrze, potem zaniżają ilość paliwa, zjeżdżając do rezerwy i zapalając rezerwę gdy w baku jeszcze sporo paliwa, a OBC jeszcze daleko od rezerwy.
Może kiedyś rozdłubię całą instalację i poszukam gdzie siedzi złośliwość... chwilowo brak czasu.
[e34] Wskażnik paliwa
A jak wyciągnąć smoka z baku?? Próbowałem wczoraj ciągnę za wężyk ale nie chce wyjść - rusza się ale nie chce się podnieść sieci na dnie cały czas , jak by się trzymał na śrubie jakiejś. Prosze o pomoc.
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
[e34] Wskażnik paliwa
Pompka jest trzymana przez kosz zapięty na dnie zbiornika - dwa zaczepy po bokach trzeba ścisnąć da się wyciągnąć...
http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... pply_pump/
Element numer 5.
http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... pply_pump/
Element numer 5.
-
kruszynka
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1994
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
[e34] Wskażnik paliwa
Widza że nie tylko ja mam ten problem U mnie natomias wskażnik dochodzi do 20 litrów i nie opada bardziej Wymieniłem pływak i dalej to samo. Myslałem że mam pusty zbiornik ale wlałem 20 litrów i wskazówka weszła na 40 litrów. A napewno tam nie ma tyle paliwa. Czy ktos wie jak powinien bys ustawiony pływak w zbiorniku(czy kreski powinny byc do siebie ta na zbiorniku i ta na pływaku przy zakrecce). Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi, ale jest tak że jak mi zejdzie na 20 litrów to tak naprawde mam juz prawie pusty zbiornik i mam problem z rozruchem (pompe paliwa tez zmieniłem odrazu) w koszu dobrze ja zamocowałem. Może ktos wie jak to ustawic??
- Eskimos
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
[e34] Wskażnik paliwa
U mnie z kolei OBC pokazuje ilość paliwa dobrze do ok. połowy baku, a później w ciągu 50-80km spada do zera (zasięg tak samo - pierwsza połowa baku OK, a później szybko w dół). Z kolei wskaźnik pokazuje w całym zakresie dobrze i to nawet dość precyzyjnie, kontrolka rezerwy działa i zapala się w odpowiednim momencie. Jak wyczaicie gdzie zajrzeć, to dajcie znać 
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
- lucasdj
- Bywalec
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
- Kontakt:
[e34] Wskażnik paliwa
U mnie wskaźnik pokazywał co chciał. Raz 40litrów, raz 20, albo rezerwę. Zauważyłem, że mając ok 40 litrów w baku, jadąc w trasie wskazówka opadała powoli i pokazywała w miarę prawdziwy stan, aż do zapalenia się rezerwy. Jednak po zgaszeniu silnika w trakcie i ponownym odpaleniu wskaźnik skacze sobie na losową wartość i tam zostaje...
Więc rozebrałem wszystko w baku (pompka, wężyki itp.), wyczyściłem, sprawdziłem, wymieniłem przewody paliwowe aż do komory silnika i pompkę w baku. Poskładałem i ... przez tydzień było ok. Ale teraz od ponad roku mam tak, że od góry do dwudziestu litrów pokazuje ok. Poniżej ustawia się jak chce i siedzi tam aż do rezerwy. Przywykłem do tego, bo wiem, że na rezerwie zrobię jeszcze spokojnie 80km po mieście zanim się silnik zapowietrzy
Polecam wyczyścić smoka, bo zdziwicie się ile potrafi się syfu z paliwa (pomimo tankowania non stop Vervy z Orlena) nazbierać przez jeden rok. Co do reszty trzeba się jednak przyzwyczaić, bo szkoda kasę i czas ładować na coś co nie przynosi zamierzonych efektów.
No chyba, że ktoś znajdzie w czym tkwi problem to chętnie przetestuję to u siebie.
Więc rozebrałem wszystko w baku (pompka, wężyki itp.), wyczyściłem, sprawdziłem, wymieniłem przewody paliwowe aż do komory silnika i pompkę w baku. Poskładałem i ... przez tydzień było ok. Ale teraz od ponad roku mam tak, że od góry do dwudziestu litrów pokazuje ok. Poniżej ustawia się jak chce i siedzi tam aż do rezerwy. Przywykłem do tego, bo wiem, że na rezerwie zrobię jeszcze spokojnie 80km po mieście zanim się silnik zapowietrzy
Polecam wyczyścić smoka, bo zdziwicie się ile potrafi się syfu z paliwa (pomimo tankowania non stop Vervy z Orlena) nazbierać przez jeden rok. Co do reszty trzeba się jednak przyzwyczaić, bo szkoda kasę i czas ładować na coś co nie przynosi zamierzonych efektów.
No chyba, że ktoś znajdzie w czym tkwi problem to chętnie przetestuję to u siebie.
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.
Zupełnie jak TDS
Zupełnie jak TDS
- frantz
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Śląskie
[e34] Wskażnik paliwa
Widzę, że wskaźnik męczy ostro
U mnie jest podobnie z tym że dopiero przy zbliżaniu się do rezerwy. Wskazówka obniża się trochę pod 20l, dosyć długo tam stoi a potem nagle spada na rezerwę, oświeca "inkasenta", po chwili rezerwa gaśnie, wskazówka się już nie podnosi, potem znów oświeca itd. aż do momentu kiedy świeci już na stałe, a wskazówka idzie już w dól normalnie. Poza tym jak zaleje jakieś 10-15l gaśnie mi tylko rezerwa a wskaźnik nadal tkwi na czerwonym przez jakieś 10 min, dopiero potem przytomnieje, że w baku jest jednak trochę więcej. Przy tankowaniu powyżej 20l "odświeżanie informacji" działa od razu
Ale że jako wymieniałem pompę w baku wyciągnąłem smoka, wszytko wyczyściłem, przesmarowałem, przelutowałem ale w zasadzie nic się nie zmieniło. Za to miałem dziwny objaw jak podłączyłem pływak na sucho, żeby sprawdzić czy działa (na mierniku niby wskazania były ok). Zaświeciłem rezerwę ręcznie no i ok, rezerwa świeci no to jadę tym "plastrem" do góry i wskaźnik ożył z lekkim opóźnieniem ale rezerwa już została zapalona! W związku z tym może wina złych wskazań leży bardziej po stronie wskaźników? Jest tam w końcu dosyć pokaźna płyta główna i te dziwy biorą się z zimnych lutów na niej? Gdzieś wyczytałem, że tak może być bo w e34 zaczyna się od zawyżań wskazań, zaniżań, a w efekcie końcowym wskaźnik w ogóle przestaje pracować. To taki mój skromny pomysł
skoro wszyscy z tym walczymy i raczej przegrywamy 
-
borowik23
- Świeżak

- Model: 524d/td
- Rocznik: 1991
[e34] Wskażnik paliwa
Problem ogólnie dośc popularny we wszystkich E34 chyba
przynajmniej czytałem o nim na jednym z forów BMW, i tam nawet nagrode chcieliz robic dla osoby, które znajdzie rozwiązanie tego problemu na stałe
i nici
U mnie zatrzymuje sie na 20 l zazwyczaj, ale zapala sie rezerwa o dziwo - i po przejechaniu kilometra-dwoch na rezerwie, wskaznik paliwa opada na normalną wysokosc
czyli sie tak jakby naprawia.
Z mojego punkt widzenia pomaga tankowanie do pełna za każdym razem - nie wiem dlaczego, ale jesli tak tankuje - to wskaznik praktycznie nigdy nie wariuje
U mnie zatrzymuje sie na 20 l zazwyczaj, ale zapala sie rezerwa o dziwo - i po przejechaniu kilometra-dwoch na rezerwie, wskaznik paliwa opada na normalną wysokosc
Z mojego punkt widzenia pomaga tankowanie do pełna za każdym razem - nie wiem dlaczego, ale jesli tak tankuje - to wskaznik praktycznie nigdy nie wariuje