kilka problemów 325 TDS

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

cloud1one
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

kilka problemów 325 TDS

Post autor: cloud1one »

Witam. Temat będzie dość chaotyczny ze względu na to że nie mam pojęcia gdzie leży przyczyna. Podam może na początku objawy. Dla wielu z was kilka objawów będzie wpadać do kategorii: "to normalne, to diesel". za takie odpowiedzi dziękuję, nie marnujcie klawiatury.
Objawy:
- Przed pierwszym odpaleniem po postoju odpala o wiele za długo (mniej więcej 3 sekundy kręcenia rozrusznikiem)
- przy odpalaniu widocznie kopci na siwo (nie biało! można powiedzieć że lekko wpada w niebieski a oleju nie bierze ani grama)
- kopci również na trasie co widać tylko w lusterku gdy jest mrok jak coś za mną jedzie (niezła zasłona dymna)
- w dzień widoczne jest również kopcenie ale tylko przez osoby jadące za mną, gdy mam duże obroty to dymi (ponoć na czarno)
- brak mocy. Nie jest to wielki brak mocy ale jednak brakuje. (na moje oko brakuje z dobre 30 kucy, ocenę podaję poprzez porównanie z innymi autami którymi miałem okazję się przejechać, więc nie jest to nic dokładnego)
- bardzo niepokojący dla mnie objaw to spadające obroty po w miarę gwałtownym puszczeniu sprzęgła i równoczesnym dodaniu gazu. Zazwyczaj auto wtedy gaśnie. Jeżeli najpierw nie zwiększę obrotów do conajmniej 2,5 tys to gwałtownie z miejsca nie ruszę. (sprzęgło jest jeszcze raczej dobre łapie gdzieś w połowie)

co łączy te wszystkie rzeczy?
W aucie robiona była pompa wtryskowa a dokładniej uszczelniana była, a co z tym idzie ustawianie kątu wtrysku dawki itd. Powyższe objawy miały miejsce również przed tą naprawą także nie wiążę jednego z drugim. Proszę o zadawanie pytań bo nie jestem wstanie zamieścić wszystkiego w jednym poście ( a nuż coś jeszcze się przypomni ;) z góry dziękuję za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

kilka problemów 325 TDS

Post autor: raven_1983 »

Nie napiszę, że to normalne bo to "diesel"...

Na większość pytań znam odpowiedzi ale zanim udzielę jakiejkolwiek musisz odpowiedzieć na jedno pytanie...

Chociaż spróbowałeś poszukać odpowiedzi na twoje pytania?
(Tak się składa, że poruszaliśmy je setki razy na forum... i po prostu szkoda mi klawiatury na kolejne przepisywanie tego samego co pisałem gdzie indziej...)
cloud1one
Bywalec

kilka problemów 325 TDS

szukałem ale tematów o braku mocy i kopceniu jest z miliard a ja pracuję po 12 godzin dziennie i nie dałbym rady wszystkiego przeczytać. W tych tematach co przegrzebałem nie znalazłem odpowiedzi.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

kilka problemów 325 TDS

Post autor: raven_1983 »

Przykro mi w takim razie - pracujemy równie ciężko i nie mamy czasu powtarzać kolejny raz tego co już pisaliśmy "miliard" razy...

Skoro robisz to samo co każdy wcześniej kto pracował ciężko (czyli każdy komu się nie chciało szukać) to nie dziw się, że tak ciężko ci znaleźć informację której poszukujesz.

Dowolny wątek o kopceniu wskaże drogę.
cloud1one
Bywalec

kilka problemów 325 TDS

dzięki.